Still uit de YouTube-film van Kermis Lievelde.
Still uit de YouTube-film van Kermis Lievelde.

Locatieraad opgestapt, kerk kan na boeteritus hersteld worden


Door Mark Ebbers
LIEVELDE - Een alternatieve ‘coronaproof’ kermis. Het leek het Lieveldse kermiscomité een goed idee. Optredens op verschillende locaties die gelivestreamd zouden worden. Een van de locaties was de Christus Koningskerk, de locatieraad van de kerk was ermee akkoord. Maar pastoor De Jong van de overkoepelende Sint Paulusparochie niet: al de dag na de kermis liet hij de locatieraad weten dat de kerk ontheiligd was en niet meer gebruikt kon worden voor vieringen. Hij legde de kwestie voor aan bisschop Eijk. Een overleg op vrijdag 12 juni tussen de voltallige locatieraad van de Christus Koning Kerk in Lievelde, afvaardigingen van het pastoraal team en het bestuur van de Sint Paulusparochie onder leiding van de extern voorzitter mw. A. Oude Geerdink, bracht de partijen niet tot elkaar. De voorzitter van de locatieraad, Agnes Onstenk, stapte op, net als de secretaris en de penningmeester. Wel is afgesproken dat door een zogenoemde boeteritus met pastoor De Jong de kerk weer hersteldwordt voor de eredienst.
Het kermiscomité, de stichting School- en Volksfeest Lievelde, vond het belangrijk iets te organiseren voor de dorpsgenoten, nu een gewone kermis in elk geval tot 1 september nog uitgesloten is. Ze kozen voor muzikaal vermaak, uitgezonden vanuit verschillende locaties. Met de locatieraad was overeengekomen dat de RIVM-maatregelen in acht zouden worden genomen en dat de Christus Koningkerk respectvol en passend zou worden ingezet. De raad heeft geen overleg gepleegd met de parochie en pastoor De Jong. De kermisavond verliep volgens de locatieraad volgens plan, ook van dorpsgenoten waren geen andere signalen ontvangen.De reactie van de pastoor overviel de locatieraad dan ook. In een schrijven aan de Lieveldenaren op 10 juni liet de raad weten: “De avond is ons inziens volgens plan verlopen en heeft zeker bijgedragen tot het dorpsgevoel.” De Jong vond het muzikale optreden echter ontheiligend en haalde daarop het heilig brood op uit de kerk.Ook de uitkomst van het overleg werd middels een brief, op 13 juni, door de locatieraad aan de dorpsgenoten bekendgemaakt. “De opvatting over de taken van de locatieraad, in het geheel van de parochie-organisatie, is te verschillend om nog samen verder op te trekken. De leden van de locatieraad zullen hun taken neerleggen omdat de verschillen te ver uit elkaar liggen en geen mogelijkheid bieden om taken te continueren.”In die laatste brief werd wel de heropening van de kerk aangekondigd, na de genoemde boeteritus. De taken van de locatieraad worden tijdelijk waargenomen door het bestuur van de Sint Paulus parochie. Contacten verlopen via het centraal secretariaat in Groenlo. De locatieraadsleden zullen lopende zaken overdragen.
Pim Pam PompenNaast de band The Sjefs trad in de Christus Koningkerk Pim Pam Pompen op. “Eerst wilde ik niet toen ze me vroegen een optreden te streamen. Want ik wil het publiek lezen. Maar voor Lievelde heb ik toch een uitzondering gemaakt. De kerk is een mooie plek. Ze vroegen me een beetje te letten op de muziekkeuze, dat was ook mijn plan. Zelf ben ik atheïst, maar ik ga echt niet lopen klooien op een voor andere mensen belangrijke plek. Of mijn opening met ‘God is a DJ’ handig was, daar valt misschien wat van te zeggen.”De avond verliep wat hem betreft prima en volgens zoals afgesproken. “Zelf kwam ik er ondanks het ontbreken van publiek lekker in. Ik heb op verzoek van de organisatie werkelijk van alles gedraaid, omdat het thuispubliek varieerde van 6 tot 80 jaar. Van bier drinken op het priesterkoor, zoals ik in andere media las, heb ik tijdens deze avond niets meegekregen.”Pim was dan ook verbaasd toen hij de brief onder ogen kreeg waarin de locatieraad schreef dat pastoor De Jong bepaald ‘not amused’ was en kerkelijke vieringen in het gebouw met onmiddellijke ingang verbood. “Ik dacht: wat gebeurt hier? Wat ik erg fijn vind is dat locatieraad achter zijn keuze bleef staan. En ik sta achter de locatieraad.”Dat de locatieraad inmiddels is teruggetreden, vindt hij dan ook erg jammer. “Het zijn de mensen die de parochie dragen, de pastoor ontneemt hun zo hun plek.”