In zijn werkplaats werkt Daan de Leeuw aan zijn kunstwerk 'De naakte waarheid'.Foto: Annemiek Mennink
In zijn werkplaats werkt Daan de Leeuw aan zijn kunstwerk 'De naakte waarheid'.Foto: Annemiek Mennink

Kunst in coronatijd

'Ik heb altijd al kunstenaar willen worden, nu durf ik mijzelf ook zo te noemen'

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Een tijd waarin alles stil komt te liggen, geeft ruimte voor bezinning. Dat ondervond ook meubelmaker/antiekrestaurateur Daan de Leeuw uit Lichtenvoorde. Nadat de coronamaatregelen werden ingesteld, zag Daan zijn inkomsten drastisch teruglopen. Er kwamen geen nieuwe opdrachten meer binnen en de cursussen houtbewerking vielen stil. "Dan wordt je ineens geconfronteerd met allerlei zaken waarmee je nog nooit te maken hebt gehad. Gelukkig kreeg ik hulp van het ROZ waarmee ik wat financiële steun aan kon vragen. Ik kan er de huur van mijn werkplaats in Winterswijk mee betalen, verder heb ik niet veel nodig om van te leven. Ik heb deze periode vooral gebruikt om te reflecteren op de afgelopen jaren en nieuwe dingen te ontwikkelen. Je komt ongemerkt toch in een bepaald straatje terecht."

Door Annekée Cuppers

Daan gebruikte de onverwachte vrije tijd voor twee heel persoonlijke projecten. In het verleden wist hij vier prachtige oude balken van grenen hout op de kop te tikken. "Die balken lagen er al jaren en nu was er tijd om daar eens wat mee te doen. In februari 2019 was ik al begonnen aan mijn eerste beeld 'Ode aan de engelen', geïnspireerd op een aangrijpende gebeurtenis uit mijn jeugd. Als voorbeeld had ik een piepklein beeldje van een engeltje dat ik thuis nog ergens in de kast had staan. Het was een flinke klus om het beeld uit het hout te halen: hakken, vijlen, schuren en eindeloos polijsten. Alle bewerkingen heb ik met de hand gedaan. Het was een heel proces waarin ik mezelf echt de tijd gaf om in het beeld te duiken. En terwijl je met het beeld bezig bent, ben je ook met jezelf bezig. Door energie in het beeld te stoppen, kon ik dingen loslaten en dat werkte erg helend."

De naakte waarheid
Nadat 'Ode aan de engelen' was voltooid, begon Daan in maart dit jaar aan 'De naakte waarheid'. Een imposant beeld van een naakte mannelijke figuur met opvallend lange armen. Daan vertelt daarover: "Daar staat hij, de ambachtsman, als een dienaar voor zijn klanten. Een beetje voorovergebogen maar een man uit één stuk. Biologisch gezien kloppen de lichaamsverhoudingen niet, artistiek gezien wel: jarenlang heeft hij letterlijk zijn handen uit de mouwen gestoken. Zijn ene been is verrot, aangevreten door het leven. Het verwijst naar de roofbouw die hij op zichzelf gepleegd heeft, dieper nog: dat we niet altijd goed omgaan met de natuur waar we als mens zelf ook onderdeel van uitmaken. Maar uit het beeld spreekt ook hoop. Kijk je hem recht in zijn gezicht aan, dan zie je een glimlach met een knipoog. Ondanks alles wat het werkzame leven hem gekost heeft, heeft hij er toch wel lol in gehad."

Daan deelde foto's van het proces en het eindresultaat op social media en kreeg veel positieve reacties. "Erg leuk dat zoveel mensen reageren op je werk. Ik ben zelf ook erg tevreden met de resultaten. Door mijn jarenlange ervaring in het werken met hout weet ik hoe ik gebruik kan maken van de vlammen in het hout, hoe ik kan spelen met de rondingen, de onverwachte dingen die je tegenkomt, zoals de boktor die de balk van 'De naakte waarheid' had aangevreten, iets wat je pas tijdens het proces tegenkomt. Je ziet het unieke in elke balk en weet hoe je dat dan naar voren kunt brengen. Met mijn beelden wil ik een boodschap overbrengen maar ik laat het aan de kijker zelf over wat hij of zij er in ziet. Ik voel dat ik door deze periode nog meer gegroeid ben in mijn werk. Ik wilde altijd graag kunstenaar worden, nu durf ik mezelf ook zo te noemen."

Eigen designlabel
Van de vier balken zijn er nu nog twee over. Een derde kunstwerk staat echter nog niet op de planning. "Ik kan echt enorm genieten van deze twee werken dus daar ga ik eerst eens rustig de tijd voor nemen. Hopelijk kunnen binnenkort de cursussen weer van start en er staat voor dit jaar nog een open dag op de planning in verband met het 35-jarig bestaan van mijn bedrijf. Daarnaast heeft deze periode mij op nieuwe ideeën gebracht: ik ben bezig met het opstarten van een eigen designlabel Onder die vlag ga ik duurzame interieur- en meubelstukken verkopen. Deze unieke producten maak ik, verdeeld over enkele series/collecties, in relatief kleine oplages. Het gaat om kleine zelf ontworpen gebruiksvoorwerpen, zoals spiegels, lampen, krukjes, die via een webshop verkocht gaan worden. Gemaakt van hout, natuurlijk vormgegeven, unieke duurzame productjes die in kleine serie gemaakt worden maar toch heel betaalbaar zijn. Soms van ruw hout, dan weer heel verfijnd maar onmiskenbaar met mijn 'vingerafdruk'."


www.bijzonderehoutbewerkingen.nl


(apart kader)
Daan de Leeuw begon op zijn 22ste als antiekrestaurateur. Gedurende zijn loopbaan werkte hij een aantal jaren in Wales. Daar bekwaamde hij zich zover in het vak dat hij in 1998 werd uitgeroepen tot Woodworkmaster of the Year 1997. Als inspirator en bevlogen ambassadeur van het moderne ambacht richtte hij The Green Circle op, een collectief waarin diverse internationaal toonaangevende ambachtslieden verenigd zijn. The Green Circle organiseert jaarlijks op Landgoed De Zonnebloem actieve evenementen in de natuur zoals het Festival der Ambachten in april en de actieve vakantieweek Oerkracht in augustus.


www.thegreencircle.nl

Ode aan de engelen. Foto: Daan de Leeuw
Rotte plekken in het hout werden gedurende het proces onderdeel van de boodschap die Daan met 'De naakte waarheid' aan de kijker mee wil geven. Foto: Daan de Leeuw
Het designlabel-brandmerk.
smart
Afbeelding
smart