Mogelijk wordt een oude verbinding tussen de Notenboomstraat en de gracht weer in ere hersteld om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Foto: Kyra Broshuis
Mogelijk wordt een oude verbinding tussen de Notenboomstraat en de gracht weer in ere hersteld om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Foto: Kyra Broshuis

Zorgen over wateroverlast in Oost Gelre

Mogelijk herstel oude verbinding tussen Notenboom-straat en gracht

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De enorme hoeveelheid neerslag die vooral in Groenlo voor overlast zorgde, is niet nieuw. Dat zegt Paul Wallerbos van OOG. “En dit soort wateroverlast, zeker in Lichtenvoorde en Groenlo, zal in frequentie en hevigheid alleen maar toenemen. Wat gaat de gemeente Oost Gelre doen met de meldingen van burgers? En hoe worden de knelpunten in onze gemeente aangepakt?”, zo vraag OOG aan het college.

Veel reacties
Er zijn veel reacties binnengekomen op de oproep van de gemeente aan burgers om wateroverlast te melden. “Vooral via de facebookpagina van de gemeente en de pagina ‘Ie bunt 'n echten Grolsen als…”, zegt wethouder Bart Porskamp. “Daarnaast hebben wij ook diverse meldingen ontvangen via onze overige kanalen, zoals per Whatsapp, Twitter en telefonisch. Laat ik voorop stellen dat het vervelend is voor de betrokken zelf, maar ik ben wel blij met deze meldingen. De ‘water op straat situatie’ en/of de wateroverlast treden meestal op als gevolg van een kortdurende extreme bui. Het teveel aan water is daarbij ook vaak weer relatief snel verdwenen. Het is voor de betrokken ambtenaren onmogelijk om overal aanwezig te zijn en de situaties vast te leggen. Daarom ben ik blij met de meldingen, de foto’s en filmpjes, want dat helpt om een goed beeld te krijgen. Dat is een zeer welkome aanvulling op de theoretische en modelmatige berekeningen waarop de waterhuishouding in Nederland hoofdzakelijk wordt ontworpen.”

Oude verbinding met de gracht
De gemelde locaties komen grofweg overeen met de locaties zoals de gemeente die in beeld heeft. “En diezelfde locaties staan ook aangegeven op de site www.klimaateffectatlas.nl waar veel landelijk uitgevoerde klimaatstresstesten op staan.” De gemeente probeert zoveel mogelijk direct te reageren op de individuele meldingen. Over de toestand in de Notenboomstraat zegt de wethouder dat er een onderzoek gaande is de mogelijkheid om een voormalige ondergrondse verbinding van de Notenboomstraat naar de gracht te herstellen. “Als dat mogelijk blijkt, kan het teveel aan regenwater van de Notenboomstraat via deze verbinding afstromen naar de gracht. We hopen hier tegen het eind van het jaar meer over te kunnen melden.”

Met hulp van inwoners en bedrijven
De wethouder zegt voor de bestrijding van wateroverlast, hitte en droogte de hulp van inwoners en bedrijven nodig te hebben. Zo is het bijvoorbeeld goed om tuinen en andere percelen te vergroenen. Er wordt in de toekomst meer wateroverlast verwacht in de gemeente. Een deel van de oplossing ligt in de acceptatie. “Dus bijvoorbeeld dat af en toe ook een straat onder water kan staan bij extreme buien. Uiteraard is het dan niet de bedoeling dat woningen etc.. onder water komen te staan, maar ik heb het dan echt over de openbare ruimte”, legt Porskamp uit.

Na de rapportage van de stresstesten gaat de gemeente in overleg met diverse partijen en vervolgens zal een uitvoeringsagenda worden opgesteld.