Waanzinnig nieuws uit Oost Gelre

Onlangs bood actiegroep Viruswaanzin bloemen aan bij landelijke en regionale mediabedrijven. De actievoerders vinden namelijk dat de mainstream media (afgekort msm) met hun berichtgeving onnodig angst zaaien, niet aan waarheidsvinding doen, anders denkenden negeren of zelfs belachelijk maken en klakkeloos artikelen van elkaar overneemt zonder te verifiëren of het bericht überhaupt wel klopt. Wat betreft dat laatste betreft, hebben ze wel een punt. Een bericht waarin werd vermeld dat de actiegroep in Rotterdam bij het verkeerde gebouw stond te protesteren, bleek niet te kloppen; ze stonden wel degelijk op het goede adres. Toch hadden inmiddels alle grote media het bericht klakkeloos overgenomen waarmee Viruswaanzin op dat punt in ieder geval gelijk had.

Hier op de Bleekwal waar twaalf lokale kranten worden gemaakt waarmee vrijwel de hele Achterhoek wordt bereikt, was er geen bosje bloemen of viruswaanzinnige te bekennen. Dat kan twee dingen betekenen: onze kranten brengen nieuws dat de kritische toets van Viruswaanzin kan doorstaan, of we zijn als kleine uitgeverij te midden van al dat mediageweld te onbekend en worden niet serieus genomen.

In deze coronatijden ben je als krantenmaker blij dat er eens wat ander nieuws te melden is dan corona, Covid-19 of Sars Cov-2. Gerhard Klein Gunnewiek van NLog en Jerry Vermeulen van D66 hebben dat prima begrepen. Zo opperden ze onlangs in de raadsvergadering dat het hoog tijd werd om de naam van station Lichtenvoorde-Groenlo om te dopen in station Oost Gelre. Zo'n naamswijziging zou, vijftien jaar na dato, de eenwording van de gemeentes Lichtenvoorde en Groenlo pas echt goed doen. Sterker nog, Tom & Jerry, euh sorry, Gerhard en Jerry zijn er dermate van overtuigd dat het met die eenwording nooit wat kan worden als we nu niet eens eindelijk die naam gaan veranderen. Zo'n station moet ook recht doen aan de kerkdorpen die vallen onder onze gemeente, zo is te lezen op de facebookpagina van D66 Oost Gelre. Wel jammer dat Zieuwent, Vragender, Mariënvelde en Zwolle vanaf het station in Lievelde met het openbaar vervoer helemaal niet te bereiken zijn. Wellicht een puntje op de agenda voor de volgende raadsvergadering.

In de raad was er voor het plan geen enkele medestander te vinden. Daarom hebben de heren er hun persoonlijke missie van gemaakt om te strijden voor de eenwording en naamsbekendheid van onze gemeente. Persoonlijk denk ik niet dat hun plan veel kans van slagen heeft. Sterker nog, volgens mij gaat de Elna nog eerder met de Groenlose Gids fuseren dan dat we een station Oost Gelre krijgen. Of zeg ik nou iets heel geks?

Wat vindt u? Moet de naam van station Lichtenvoorde - Groenlo gewijzigd worden in station Oost Gelre? Op www.elna.nl kunt u stemmen.


Kees Kiezel