Bezoekers dagopvang blij met hun nieuwe onderkomen. Foto: Jos Betting
Bezoekers dagopvang blij met hun nieuwe onderkomen. Foto: Jos Betting Foto: Jos Betting

Tijdelijk onderkomen Antoniushove in gebruik genomen

LICHTENVOORDE - De dagopvang van Careaz heeft afgelopen dinsdag 14 juli zijn intrek gedaan in het tijdelijke verblijf van Antoniushove. Ballonnen bij de ingang verraadden dat er wat te vieren was. Weliswaar was het een bescheiden openingsfeestjes. Het complex zal in september in gebruik worden genomen door de bewoners van Antoniushove.

Door Dinès Quist

Het woon-, zorgcomplex aan de Kievietstraat 75 in Lichtenvoorde, is afgelopen week opgeleverd en is gebruiksklaar. De aftrap viel te beurt aan de dagopvang. Op de eerste dag is de grote ruimte van het verblijf gevuld met een kleine twintig dagopvangbezoekers. De enkele stoelen en tafels die al verhuist zijn, maken de nog wat kale witte ruimtes bescheiden gevuld. Er is een zee aan ruimte voor de bezoekers van de dagopvang, want waar in september het Grand Café zal komen, is nu ruimte genoeg om te gymmen en balspelen te doen.

De bezoekers zijn verheugt met hun nieuwe dagopvangbasis. Voor het eerst sinds de coronacrisis zijn ze weer met hun voltallige groep bij elkaar. Op de oude locatie was er te weinig ruimte om 1,5 meter afstand te houden en konden er slechts drie mensen tegelijk komen. Een groepje mannen zit aan een lange tafel hun eerste kopje koffie te nuttigen, nadat ze een rondleiding hebben gehad door het complex. Naar eigen zeggen hebben ze dat meer dan verdiend, gezien de grote afstand die ze moesten lopen door de lange gangen van het gebouw. “Ze moeten hier een step neerzetten,” zegt één van de mannen lachend. “Geen gek idee”, antwoordt Mireille Wopereis, coördinator informele zorg, “sterker nog, die steppen komen er. Maar dan wel alleen voor het personeel.” De mannen aan de lange tafel, zijn het er over eens, ze zijn blij met de nieuwe ruimte. “Aan de buitenkant ziet het er niet erg gezellig uit. Maar hierbinnen is het heerlijk ruim, zowel de gangen als de ruimtes, en er is veel daglicht hier.” Een enkele dame mist de gezelligheid van het oude gebouw. De meesten van hen zijn met de taxi gekomen en hebben er geen probleem mee dat hun dagopvang nu niet meer in het centrum zit.

“In de derde week van september zullen de bewoners van Antoniushove verhuizen naar de tijdelijke accommodatie,” vertelt Nelleke van der Weerd, regiomanager van Careaz. “In fases zullen de bewoners hun intrek doen. De dag van verhuizing, gaan de bewoners naar 't Zwaantje. Daar krijgen ze dagvullende activiteiten en aan de eind van de dag kunnen ze naar hun nieuwe woning.” Buiten dat de nieuwe locatie een eindje van het centrum ligt, verschilt de nieuwe woonplek niet veel van de oude. “De woonruimte is qua afmeting iets groter dan dat ze nu hebben. Alleen de mensen die nu een slaapkamer apart van hun woonkamer gewend zijn, krijgen dat hier niet. Een voordeel is dat we hier airconditioning hebben.”

Dagopvang Careaz gestart op tijdelijke locatie. Foto: Jos Betting
Ingang tijdelijke locatie Antoniushove. Foto: Jos Betting
tijdelijke locatie Antoniushove
Nieuwe ruimte van tijdelijke locatie Antoniushove