Sven Hans bij zijn garage waar foto's van Belize hangen. Foto: Barbara Pavinati
Sven Hans bij zijn garage waar foto's van Belize hangen. Foto: Barbara Pavinati Barbara Pavinati

Sven Hans verkoopt kaarten voor Belize Bird Rescue

‘Er is veel vraag naar de kaarten en ik ben op zoek naar een sponsor voor de tweede druk‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Sven Hans (46) is vogelaar en gidst als vrijwilliger bezoekers van Burgers’ Zoo in Arnhem rond in de dierentuin. Zijn specialiteit is vogels, de kolibrie is zijn favoriet. Afgelopen februari ging hij voor de derde keer naar Shipstern, een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize dat Burgers’ Zoo heeft aangeschaft om te beschermen en om het ecotoerisme daar te stimuleren. Gidsen en medewerkers van de dierentuin gaan daar per jaar een paar weken naartoe om te helpen dit ecotoerisme op te starten. Sven: ”Ik ben de eerste keer als lid van de groep mee geweest en de twee jaren erna als reisleider. In het tweede jaar kwamen we tijdens een verkenningstocht uit bij Belize Bird Rescue (BBR) wat afgelopen jaar een onderdeel van de reis geworden is. We hebben er met een groep van tien personen twee dagen overnacht. Het is een initiatief dat het door corona erg moeilijk heeft. Omdat ik het een warm hart toedraag, heb ik kaarten gemaakt van zelfgemaakte foto’s van vogels uit die omgeving voor de verkoop. Al het geld dat ik verdien, wordt naar BBR overgemaakt.”

Integer en liefdevol
“Belize Bird Rescue vangt verweesde en gewonde vogels op en verzorgt ze. Als ze weer beter zijn, worden ze teruggezet in de natuur. De vogels die niet opknappen, mogen blijven. Het echtpaar Nikki en Jerry runnen het en gaan heel integer en liefdevol met de vogels om. Ze komen soms na hun vrijlating terug met hun in het ‘wild’ gevonden partner en kinderen om op de voederplaatsen te eten. Het terrein is groot, met een riviertje. Gewoon een fijne plek met volières voor de vogelopvang. Er zijn op het moment ongeveer honderd vogels in opvang,” vertelt Sven, “Ik heb een passie voor het maken van foto’s van vogels en bedacht me dat ik daar wat mee kon doen om BBR te helpen. Ik vroeg Bart Klein Goldewijk, die als grafisch ontwerper bij de Feestfabriek werkt, om mij te helpen met het ontwerpen van de kaarten. Iets wat hij met liefde vrijwillig deed, omdat hij van de natuur houdt. De drukkosten van de eerste kaartenset heb ik voor eigen rekening genomen. Ik heb vijftig setjes van vijf kaarten laten drukken. De opbrengst gaat volledig naar BBR. Er is veel vraag naar de kaarten en ik ben op zoek naar een sponsor voor de tweede druk. Die tweede druk komt er sowieso. Of zich nu wel of niet iemand meldt. Ik ben ook van plan om nog een tweede serie te maken met andere foto’s. De foto’s van de eerste druk zijn allemaal dit jaar in Belize genomen. De verhaaltjes op de kaarten over de vogels heb ik zelf geschreven.”

Biodiversiteit
Sven: “Het Shipstern-project is heel omvangrijk en fantastisch en het wordt goed gesteund door Burgers’ Zoo. Door BBR nu te steunen krijg je een synergetisch effect. Naar mijn mening kunnen beide projecten elkaar versterken, want Shipstern heeft een prachtig leefgebied voor diverse flora en fauna en BBR draagt een steen bij op het gebied van vogels. Zo zorg je voor een stabiele biodiversiteit. Het plan was om komende februari weer met een groep naar Belize te gaan, maar door corona ziet alles er nu anders uit. Waarschijnlijk wordt het een jaar uitgesteld.”

Gids
“In 2014 zag ik een oproep op Facebook van Burgers’ Zoo voor Duitstalige gidsen. Daar heb ik mij voor opgegeven, omdat ik tweetalig ben. Ik kwam door de selectie en kreeg een stoomcursus van vijf maanden over onder andere ecosystemen, dieren en spreken in het openbaar. Elk jaar geef ik minstens 24 rondleidingen. Mijn specialiteit is vogels. Als er mensen zijn die daar naar vragen of een speciale vogel willen zien, word ik ingezet. Ik heb altijd wat gehad met vogels. Ik kan niet uitleggen waarom,” besluit Sven lachend.

Kaarten bestellen?
BBR ook steunen? Je kan kaarten bestellen door een mail te sturen naar steunbbr@drumfreak.nl. Voor 8 euro heb je een set van vijf kaarten.

Zwavelborsttoekan die door de Japanse stagiair gewogen wordt. Foto: Sven hans
Nikki en Jerry met links hun Japanse stagiair (die een veterinaire studie volgt). Foto: Sven Hans
Twee papegaaien die komen snoepen van zonnebloempitten. Foto: Sven Hans
De keuken waar het voedsel wordt bereid, waar vogels verzorgd worden en waar ook medicijnen staan.
Zwavelborsttoekan die door een Japanse stagiair wordt gewogen.
Eén van de voederplaatsen waar vrijgelaten pagegaaien, soms samen met hun 'wilde' partners, komen om goed te kunnen eten.
De lievelingsvogel van Sven: een kolibrie