RTCG-voorzitter Harrie Hoitink (links) en Rob Porskamp van Brouwersnös. Foto: Theo Huijskes
RTCG-voorzitter Harrie Hoitink (links) en Rob Porskamp van Brouwersnös. Foto: Theo Huijskes

Ren- en Tourclub organiseert BIKE - BEER - BBQ

GROENLO - Normaliter zou zondag 16 augustus a.s. helemaal in het teken staan van de jaarlijkse Grolse Kermis met als één van de traditionele activiteiten het plaatselijke wielerevenement Dwars deur Grolle op de zondagmiddag. Het feit dat de uitbraak van de coronapandemie roet in het eten gooit, is voor de plaatselijke Ren- en Toerclub Groenlo (RTCG) aanleiding om in samenwerking met restaurant annex bierbrouwerij Brouwersnös in Groenlo de eerste Achterhoekse Bike - Beer - BBQ te organiseren. Een wielerevenement, waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit een graveltocht dan wel een toertocht.

Door Theo Huijskes

Wanneer RTCG-voorzitter Harrie Hoitink wordt gevraagd waarom deze variant om de hoek is komen te kijken, hoeft deze 53-jarige wielerliefhebber niet lang na te denken. “Allereerst is dat natuurlijk vanwege het feit dat we door het evenement Dwars deur Grolle, als zijnde een wielerspektakel van formaat en daarom een hoogtepunt op onze kalender, een streep moeten halen. Een groot aantal van onze leden is bij dit jaarlijkse evenement betrokken. Met dit initiatief bieden wij hen en daarnaast tegelijkertijd alle fietsliefhebbers uit Groenlo en omstreken een in onze ogen goed en gezellig alternatief. Want aan het aspect gezelligheid wordt vanzelfsprekend ook bij dit wielergebeuren de nodige aandacht besteed. Want aansluitend aan beide tochten is het gezelligheid troef op de terrassen van Brouwersnös, aan de oever van de Grolse stadsgracht, waar deelnemers samen met hun fietsvrienden of clubgenoten een lekker biertje kunnen drinken en waar ook de barbecue zal worden ontstoken.”

Fietstocht in gravelsfeer
Volgens Harrie Hoitink is het Rob Porskamp die via John Ligtenberg op het idee kwam om een wielerevenement eens vorm te geven in een lekker modern sfeertje. Hoitink daarover: “Dat sfeertje is de gravelsfeer geworden. ‘Gravelen’ is een trend die sinds enkele jaren vanuit Amerika overwaait. Daarbij rij je met een speciaal ontwikkelde gravelbike (racefiets met bredere, geprofileerde banden, een breder, aflopend stuur en een iets andere bouw van het frame) of met de MTB over gravelpaden, zandwegen en andere onverharde stukken weg. Je gaat zoals bij een MTB-rit dan niet echt diep de bossen in en over singletracks. De trend gaat vergezeld van een lekker losse kledingstijl. Dus geen strakke racepakjes, maar korte broeken en shirts die ruimer vallen. Onderdeel van de ‘gravelcultuur’ is ook samen met je vrienden een lekker ambachtelijk gebrouwen streekbiertje drinken na het fietsen, genieten van een kampvuur met een lekker stukje vlees of ander heerlijks op de barbecue. Deze informele, ongedwongen sfeer, vanzelfsprekend rekening houdende met de 1,5 meter afstand, is precies wat de deelnemers aan de Bike - Beer - BBQ mogen verwachten. Let wel, het betreft zondag 16 augustus de eerste Bike - Beer - BBQ die in de Gelderse Achterhoek wordt gehouden. We hopen hiermee de basis te hebben voor een event dat we de komende jaren nog verder tot ontplooiing kunnen laten komen. Aanmelding voor deelname kan via de website brouwersnos.nl/actueel/bike-beer-bbq.”

RTCG in coronatijd
Net als veel sportverenigingen is ook de RTCG in sportief opzicht geraakt door de coronacrisis. “Met de lockdown was het gezellige fietsen in groepen voorbij”, vertelt Harrie Hoitink. “Wij hebben als vereniging strikt de adviezen van wielerbond NTFU en sportkoepel NOC/NSF opgevolgd en de leden met klem opgeroepen alleen of samen met een huisgenoot te fietsen. Het is goed om te zien dat het overgrote deel van de leden gehoor geeft aan deze oproep en zo meehelpt om de verspreiding van het virus in te dammen. Vanaf 11 mei mochten we weer in groepen van vier fietsen, maar wel met onderling 1,5 meter afstand. Als bestuur van de RTCG hebben wij toen - ondanks de verruiming van de regel s- besloten om nog niet met de clubritten te beginnen. Het zou logistiek gezien een flinke operatie zijn geweest en we konden onze leden niet de garantie bieden dat er ook daadwerkelijk 1,5 meter afstand zou kunnen worden gehouden. Vanaf 1 juli mochten wij weer in groepen de weg op, zonder onderling 1,5 meter afstand te hoeven houden. Niet samen kunnen fietsen vonden wij als verenigingsleden vervelend, maar wat wij echt als een gemis hebben ervaren, was dat met de komst van corona het verenigingsgevoel leek weg te zakken. Wij hebben dientengevolge onze leden via nieuwsbrieven zo goed mogelijk op de hoogte gehouden ten aanzien van de coronaregels voor sporters en hebben ook via sociale media berichten gedeeld om als bestuur de gewenste verbondenheid met de leden te behouden en om de leden onderling ook met elkaar verbonden te houden. Wij hebben zelfs een soort van ontdek-je-plekje gehouden: Maak foto’s van de bijzondere plekken waar je (alleen) bent geweest en deel die kiekjes met anderen, zodat ook zij die plekken kunnen ontdekken. Maar eerlijk is eerlijk: het is het allemaal nét niet ... Om het verenigingsgevoel na het einde van de lockdown een nieuwe impuls te geven, hebben wij op zondag 12 juli jl een openingstocht gehouden. Een in onze ogen mooie tocht over naar keuze 60 of 80 kilometer, met onderweg een koffiestop en na afloop een gezellig samenzijn.”

Afbeelding