Mick van der Veer laat een poster van zichzelf zien. Foto: Dinès Quist
Mick van der Veer laat een poster van zichzelf zien. Foto: Dinès Quist

Jonge kartcoureur Mick racet al internationaal

Sponsoren zijn zeer welkom

Dinès Quist

LIEVELDE - Al vanaf zijn vijfde racet Mick van der Veer over het circuit met zijn kartwagen. De Lieveldse coureur is net tien jaar en rijdt al internationale races. Wedstrijden rijden doet hij niet zonder resultaat, want zijn vitrinekast is goed gevuld met bekers die hij in de afgelopen jaren in de wacht heeft weten te slepen, en daar zit ook al een internationale bij. Het jonge talentje is sinds kort van zijn viertaktmotor over gestapt naar een tweetaktmotor. Om zich verder te kunnen ontwikkelen zoekt Mick sponsoren.

Karten is zijn lust en zijn leven. Mick is dan ook elk weekend te vinden op een circuit. Toen hij vijf was begon hij op het circuit in Eefde, daar reed hij vaak clubwedstrijden. De ambitieuze Mick wilde graag naar grotere kartevenementen en dat zijn niet de minste circuits. Sinds een kleine twee jaar traint hij al op circuits in Eindhoven, Mariembourg, Spa en Genk. In Genk heeft hij met zijn viertaktmotor vorig jaar de derde plek bemachtigd. Een grote zilveren beker die een ereplaatsje heeft in de vitrinekast op zijn slaapkamer, is daarvan het bewijs.

Van viertakt naar tweetakt
“Ik zit nu in mijn leerjaar. Sinds een paar maand rijd ik met een tweetaktmotor en dat is wel even wennen. Het gaat harder dan een viertakt en het sturen en remmen reageert veel directer.” Met zo’n 90 kilometer per uur racet Mick over het circuit, maar bang om een crash te maken, is hij niet. In de vijf jaar dat Mick racet is hij nog geen één keer ernstig in de strobalen beland. “Het is belangrijk dat je een goeie ‘lijn’ rijdt. Dan maak je de snelste rondjes en vlieg je niet uit de bocht.” Het ‘lijnrijden’ gaat Mick goed af. Trots vertelt hij: “In het verleden mocht ik regelmatig voorop rijden om mijn teamgenoten het voorbeeld te geven hoe je een goede lijn rijdt.” Moeilijker vindt de jonge coureur het remmen en dan vooral bij de haakse bochten. “Daar moet ik nog aan werken, gelukkig helpt mijn trainer Kurt Timmermans mij daarbij.”

Formule 1 met de paplepel ingegoten
Met hun camper zijn Mick en zijn vader elk weekend op pad naar trainingen en wedstrijden. “Mijn moeder gaat mee als ik een wedstrijd heb”, vertelt Mick. De lange weekenden vermoeien de jonge coureur niet. “Ik vind karten superleuk en ik word er niet moe van. Als we weer naar huis rijden, kan ik lekker in de camper een filmpje kijken, thuis ben ik dan weer uitgerust.” De liefde voor het kartracen heeft Mick een beetje van zijn vader, maar vooral van zichzelf. “Mijn vader keek altijd de Formule 1 op televisie. Als baby keek ik al met hem mee en ondertussen voerde hij mij pap. Toen ik ouder werd, bleef ik met hem meekijken. Ik vond het mooi om te zien, maar het leek me nog veel leuker om het zelf te doen.” Mick boft, want zowel zijn vader als zijn moeder vinden liefhebberij in het sleutelen aan de kart. Zo zijn ze het ideale setje: vader, moeder en zoon.

In voetsporen van Max
Verstappen
Vader en moeder van der Veer investeren veel in hun pupil. Ze rijden van Zandvoort tot aan Eindhoven en van Spa tot aan Genk, om Mick te kunnen laten trainen en zijn wedstrijden te laten rijden. Mick rijdt mee bij de GK4 (Belgisch-Nederlands Kart Kampioenschap). De allereerste keer dat hij op het circuit in Genk reed, is inmiddels anderhalf jaar geleden, maar Mick kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren. “Genk is de thuisbasis geweest van Max Verstappens trainingen. Het was echt heel cool om voor het eerst te rijden waar Max ook heeft gereden.” De ambities van Mick zijn groot, want ooit hoopt Mick net als Verstappen te shinen in de Formule 1.

Sponsoren gezocht
Vooralsnog is Mick meer dan tevreden met een kart die wat minder hard gaat dan die van Max. Hoever hij het in de toekomst zal schoppen, weet hij niet, maar dat hij blijft karten, weet hij zeker. Het ontbreekt het jonge talent alleen nog aan sponsoren. “We hebben een mooie aanhangwagen, waar de kart altijd in staat als we onderweg zijn,” vertelt vader Mike van der Veer. “Op de wagen hebben we veel ruimte opengelaten voor stickers van bedrijven die willen sponsoren. We rijden elk weekend het hele land door, dus voor een bedrijf een mooie plek om zich te laten zien."



voor meer informatie: racing@veor.nl

Mick van der Veer samen met zijn moeder Mandy. Foto: PR
: Mick wast de aanhanger waar zijn kart in staat. Er is genoeg plek voor stickers van sponsoren. Foto: Dinès Quist
Micks teamgenoten checken zijn kart op de GK4 in Genk. Foto: PR
Mick van der Veer in actie in zijn blauw oranje kart op de GK4 in Genk. Foto: PR
Micks gewonnen bekers pronken in de vitrinekast. Foto: Dinès Quist