Marjolein Houwer bij De Leemputten, één van haar favoriete plekjes in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis
Marjolein Houwer bij De Leemputten, één van haar favoriete plekjes in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Marjolein Houwer: ‘Het buitengebied is in alle seizoenen mooi’

Wandelroute 2 De Arfgoodroute

Door Kyra Broshuis

De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen of fietstochten. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

OOST GELRE - Deze week fietst Marjolein Houwer de cultuurhistorische Arfgoodroute, een 45 kilometer lange fietsroute die eventueel gecombineerd kan worden met het Hap-trap arrangement. Marjolein (51) is een bekend gezicht in Groenlo, niet in de laatste plaats dankzij haar penningmeesterschap bij de Stichting Slag om Grolle. Volgend jaar oktober wordt de 8ste editie van dit evenement gehouden. “Maar we zijn eigenlijk het hele jaar door bezig met de Slag. We zijn een 100% vrijwilligersorganisatie. Of het volgend jaar wel doorgaat in verband met corona? Daar gaan we wel van uit. In het voorjaar nemen we een beslissing.”

Geboren en getogen
Marjolein fietst de Arfgoodroute en doet daarbij onder andere de Leemputten aan, heel bekend terrein: “Ik ben op een steenworp afstand van de Leemputten geboren en ik heb mijn jeugd hier doorgebracht. Mijn allereerste baantje was ook hier: ijs verkopen ‘op de put’. Als mijn ouders met de hond gingen lopen, zeiden ze altijd ‘even een putje doen’. We woonden vlak aan de Duitse grens en gingen al, lang voordat er officiële wandelroutes waren, wandelen bij het Zwillbrocker Venn. Er is natuurlijk wel veel veranderd in al die jaren; er zijn nu veel meer graslanden zonder rasterpalen maar met bloemenbermen voor de vlinders.”

Natuurgebieden
De Arfgoodroute is een aaneenschakeling van natuurgebieden.”Je komt door de Leemputten, het Zwillbrocker Venn, het Rommelgebergte, het Korenburgerveen en de Lieveldse Schans. Dat is wat deze route zo mooi maakt, heel veel natuur met veel water en dus ook veel vogels.” Eén van de favoriete rustpunten van Marjolein is uitspanning Haak en Hoek. “Dat heet zo omdat de landsgrens hier een haakse hoek maakt en de fietsroute gaat precies op die hoek Duitsland in. Een ander favoriet stukje is het barokkerkje bij Van den Berg. Daar kom je langs een laantje dat vroeger een processieweggetje was. Tijdens en na de Tachtigjarige oorlog mocht het katholieke geloof niet beleden worden. De kloosterlingen liepen toen naar een schuilkerk en klopten daar aan. Daar komt de naam Kloppendiek vandaan.”

Direct in het buitengebied
Marjolein trekt er regelmatig op uit met de mountainbike en ervaart telkens weer de schoonheid van de seizoenen. “Het is hier altijd mooi. Ik woon in Groenlo en welke kant je ook uitgaat, je bent direct in het buitengebied met prachtige fietspaden. Je moet er gewoon af en toe op uit om weer te weten hoe mooi het hier is. En ik vind het heel fijn dat mensen elkaar hier nog groeten. Ik weet dat dat in andere delen van het Nederland niet het geval is. Het geeft altijd weer een goed gevoel.”

Bezienswaardigheden
Ook de Arfgoodroute fietsen? De route is een rondgaande route, bewegwijzerd met groene ANWB-bordjes. Er kan op ieder punt van de route gestart worden. Onderweg is er veel te zien, zoals de Stadsboerderij in Groenlo, Stoomhoutzagerij Nahuis, Marveld Recreatie, Natuurpark De Leemputten, het Zwillbrocker Venn, de Parochiekerk St. Franziskus, Biologisch Station Zwillbrock, de kern Meddo, het Vragenderveen en Korenmolen de Vier Winden. De route gaat langs de Toeristisch Overstap Punten bij Beneman in Vragender, café Haak en Hoek, Marveld Recreatie in Groenlo en Erve Kots in Lievelde. Vanaf hier starten verschillende mooie (andere) wandelroutes.

De route is verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

Volgende week fietst Peter Konings de cultuurhistorische fietsroute van Groenlo.