Carla Klein Breteler, tweede van links, met collega's op de IC tijdens het begin van de eerste golf, de vier stadia van kledingvoorschriften uitbeeldend. Foto: Henri Walterbos
Carla Klein Breteler, tweede van links, met collega's op de IC tijdens het begin van de eerste golf, de vier stadia van kledingvoorschriften uitbeeldend. Foto: Henri Walterbos

'Welk voorbeeld moeten jongeren volgen als ouders zelf al een 'f*ck corona'-mentaliteit hebben'

Bezorgdheid en alertheid om oplopen coronacijfers

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De statistieken lopen dagelijks op. Het RIVM, Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care overheden), politici en beleidsbepalers spreken hun zorgen steeds luider uit. Gommers vreest zelfs dat de tweede golf er in september al aan komt, in plaats van januari 2021. Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge komen terug van vakantie om het volk toe te spreken, steken een strenge waarschuwende wijsvinger op, de horeca dient al haar gasten te registreren, waterplassen als het Hilgelo worden vroegtijdig gesloten om de toestroom aan dagjesmensen binnen de perken te houden, jongerencamping de Appelhof op Terschelling sloot deze week haar poorten vanwege positief geteste jongeren. Kortom, er is veel aan de hand. Het virus lijkt zich van niets en niemand iets aan te trekken en is weer aan een opmars bezig. Hoe wordt hier in onze gemeente tegen aan gekeken?

Sander Esselink, docent Marianum Lichtenvoorde: “Ook tijdens de vakantie volg je de berichtgeving omtrent het coronavirus, je ziet berichten over nieuwe onderzoeken en dat zet je weer aan het denken. Hoe ga ik dat straks precies doen? Als Marianum houden we ons aan de regels en advies van het RIVM. Zo zijn bijvoorbeeld alle lokalen nu ingericht op de 1,5 meter en uiteraard ook de personeelskamer. Zelf geef ik een praktijkvak, beeldende vorming. Dan lukt een algemene instructie wel, maar persoonlijke instructie, bijvoorbeeld iets voordoen, op 1,5 meter afstand is toch best lastig. Daar denk je dus best over na in de vakantie. Bij een vak als beeldende vorming speelt de persoonlijke instructie een belangrijke rol. Misschien maak ik nog wel een speciale corona-instructietafel, waarbij ik op 1,5 meter van de leerling zit en wellicht ook met een scherm, om zo toch goede begeleiding te kunnen geven.”

'Laten we
in onze regio
dankbaar zijn
dat we niet
op een flatje
in Amsterdam
zitten'

Hans Scheinck, voorzitter sv Grol: “Op onze website hebben we een protocol voor de wedstrijddagen staan. Dit protocol heeft bij de oefenwedstrijd Grol-DVC Didam afgelopen zaterdag goed gewerkt. Alle ruim 200 bezoekers hielden zich aan de regels en volgden de aanwijzingen van de stewards. Ook de gezondheidscheck bij de ingang werd netjes ingevuld. Er hoefde niemand de toegang geweigerd te worden. Deze aanpak wordt nu bij de komende thuiswedstrijden van Grol 1 voortgezet.” Ook kreeg de club ineens te maken met de maatregelen op camping de Appelhof op Terschelling, toen enkele jongens afgelopen week een oefenwedstrijd zouden spelen, op de dag van terugkomst van de jongerencamping die in het nieuws kwam vanwege positief geteste jongeren, met als gevolg dat de camping met ingang van deze week zijn poorten sluit. Op de camping verbleven ook vele jongeren uit Oost Gelre. Scheinck hierover: “Wat de Appelhof betreft, een aantal jonge Grol-spelers is daar ook geweest. Ze mogen vanaf thuiskomst veertien dagen niet op het sportpark komen als ze intussen niet in Nederland getest zijn. Als de test negatief is, mogen ze weer gaan spelen. Als de test positief is, dan gaat vanaf die dag de veertien dagen in dat ze in thuis quarantaine moeten en dus ook niet op het sportpark mogen komen. Ook voor de sport ben je niet gelukkig met het stijgende aantal coronagevallen. Over een maand moet de competitie beginnen en in de weken daarvoor zijn er al bekerwedstrijden. De Grol heeft die puzzel intussen klaar. Meer kleedkamers voor één seniorenteam, meer tijd tussen de wedstrijden en vooral toezicht op die anderhalve meter afstand van elkaar. Daar komt nu een nieuw probleem bij. De drie natuurgrasvelden liggen er slecht bij. Eind juli waren het er door de goede verzorging van onze ‘veldmeesters’ fantastisch groene plaatjes. Toen kwam er een sproeiverbod en een lange hittegolf. Alle werk voor niks en de vraag wanneer deze velden weer bespeelbaar zijn. Het belangrijkste is dat we kunnen blijven voetballen en daar kan iedereen voor zorgen door een beetje voorzichtig te zijn.”

Talie Wijlens, Jongerenwerk Mazzel: “Het toespreken en terechtwijzen van jongeren laten we over aan de overheid, het RIVM, landelijke media, de politie, school en last but not least de ouders! Jongeren hebben op dit moment minder beperkingen en zijn van nature geprogrammeerd om de grenzen op te zoeken. Logisch dat daar dus meer besmettingen uit voortkomen. Het gedrag is niet goed te praten maar wel te verklaren. Een veel groter probleem is de totale coronamoeheid die ontstaan is onder alle generaties, ook de (kwetsbare) ouderen, waarbij het lijkt alsof de 1,5 meter richtlijnen compleet overboord zijn gegooid. In de supermarkt staan ouderen rustig met elkaar te kletsen alsof er niets aan de hand is. Ook ouders vinden een leuke vakantie belangrijker dan het naleven van de coronarichtlijnen. Welk voorbeeld moeten jongeren volgen als ouders zelf al een 'f*ck corona'-mentaliteit hebben. Het gedrag van jongeren is dan toch een logisch gevolg? Uiteraard proberen wij vanuit het jongerenwerk een bijdrage te leveren aan deze problematiek. Wij verzorgen een tweewekelijkse podcast getiteld #hetzijnnetmensen, waarin we met jongeren in gesprek gaan over van alles en nog wat, waaronder corona. Tevens gaan we starten met het zeefdrukatelier, waar jongeren onder professionele begeleiding t-shirts gaan ontwerpen en bedrukken met ludieke teksten die andere jongeren kunnen inspireren en motiveren om corona serieus te nemen. Het project is met name bedoeld om jongeren iets bij te brengen. Een skill, zeg maar.”

Carla Klein Breteler, medewerker IC/CC Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk: “We worden nog steeds, elke dag geconfronteerd met de Covid-getallen en inderdaad komen er mondjesmaat meer positief geteste mensen. Echter de opnames in de ziekenhuizen en op de IC’s vallen nog mee. Dat is ook juist het lastige, er wordt ‘veel’ verwacht, maar hoe en wat precies, niemand weet wat er gaat komen, maar onze IC is voorbereid. We hebben drie sluiskamers beschikbaar voor een eerste opvang en kunnen opschalen. De recente crisis heeft geleerd dat de zorg moet kunnen overgaan op een regionale en/of landelijke coördinatie, waarbij de bezetting en werkdruk per ziekenhuis bekeken kan worden. Mocht er inderdaad een tweede golf komen, dan verwacht ik niet meer die extreme belasting van ziekenhuizen zoals die tijdens het voorjaar in Brabant is geweest. Wat mij zelf betreft: als er een tweede golf komt, ga ik er gewoon weer tegenaan, maar ik weet dat sommige collega’s hier wel meer moeite mee hebben. Het heeft veel impact gehad, niet alleen de hoge werkdruk, maar vooral het geen (fysiek) contact kunnen hebben van patiënten met hun familieleden heeft erin gehakt. Ook ons contact met patiënten en familieleden was zoveel anders dan we gewend zijn, hoewel we wel horen dat het goed opgevangen is door middel van beeldbellen, maar toch. Wat kunnen we nog meer dan zoveel mogelijk voorbereid zijn? Afwachten!"

Marion van Wijk, Rockcafé Taste Groenlo: “De anderhalve meter wordt bij ons streng gehanteerd. Handen moeten worden gedesinfecteerd en uiteraard proberen we op te passen dat er geen mensen met klachten in Taste komen. We vragen of mensen klachten hebben en of ze met een patiënt in contact zijn geweest. Nu dan ook weer registreren. Als mensen het lastig vinden hun naam en telefoonnummer door te geven vragen we ze of ze weleens in een restaurant reserveren. Daar geeft iedereen toch ook direct zijn of haar naam en laat je je telefoonnummer achter? Vaak lost het zich dan vanzelf op. Mensen willen zich wel aan de regels houden, maar met een biertje op verslapt de aandacht snel. Wij grijpen dan echt wel in. Vaak reageren mensen met ‘oh ja’. Het is vaak geen onwil. Wij vinden dat het op anderhalve meter ook gewoon gezellig kan zijn. Of we nu willen of niet, Covid is niet bedacht, het is er, we moeten het niet ontkennen, we moeten er mee dealen. In onze regio zijn de besmettingen tot nu toe erg laag. Dat kunnen we zo houden als we ons aan de regels houden. We zijn wel bang voor de tweede golf, doodsbang dat we weer dicht moeten. Geen inkomsten betekent een hele zware tijd, en of we dat redden? We gaan er uiteraard alles aan doen om te overleven. We zitten nu op 40% van onze normale omzet, dus we kunnen net de lasten betalen, zelf verdienen zit er even niet in. Maar Taste dichtdoen is geen optie. Dan maar even zo, hoe snert dat ook is. We houden ons hart letterlijk vast. Laten we in onze regio dankbaar zijn dat we niet op een flatje in Amsterdam zitten, gewoon naar buiten kunnen, in een prachtig gebied wonen met veel ruimte en mooie plekken. En laten we niet verslappen, ook de jeugd niet. We moeten niet vergeten dat we naast heel veel rechten ook plichten hebben. En die plicht is voor nu ff dat we rekening met elkaar houden, de regels even respecteren en zuinig op elkaar zijn.”