Gerard Timmerman met de Texelse Courant en enkele andere uitgaven. Foto: Arjen Dieperink
Gerard Timmerman met de Texelse Courant en enkele andere uitgaven. Foto: Arjen Dieperink

Texelse Courant is verbindende factor

TEXEL/DEN BURG - Vanaf 1887 komt de courant al uit. Het is een verbindende factor op het eiland. De Texelse Courant, ook geliefd bij niet-Texelaars die met grote regelmaat het waddeneiland bezoeken en er een band mee hebben.

Door Arjen Dieperink

De deur van het statige pand aan de Vismarkt 7 in Den Burg staat wagenwijd open. Rechts voor de ingang een krantenrek waar de voorbijganger gratis de vakantiekrant, ook een uitgave van de Texelse Courant kan meenemen. Binnen zit Gerard Timmerman, op dit moment de enig aanwezige redacteur. Zijn collega's Jeroen van Hattum en hoofdredacteur Job Schepers zijn met vakantie.
Timmerman, al dertig jaar werkzaam bij de krant, is geen geboren Texelaar. "Ik kwam hier als een baby en ben er opgegroeid. Eigenlijk weet ik niet beter." Timmerman heeft net als zoveel Texelaars een aandeel in de Teso, organisatie van de veerdienst Den Helder - 't Horntje.
De Texelse Courant kan in vergelijking met de weekkranten van Achterhoek Nieuws, waaronder de Berkelbode, als bijzonder worden gezien. "Jullie krant komt net als de Texelse Courant in de gemeente uit. Maar het verschil met onze krant is dat de grens van onze gemeente zichtbaar en eigenlijk voelbaar is", zegt Timmerman. Hij gebaart met zijn rechterhand een kring: "Het maakt niet uit waar je bent, ook al ligt de gemeentegrens figuurlijk in het water, dat water is de fysieke grens. In de Achterhoek ken je dat niet."

Evenveel inwoners
Texel heeft 13.547 inwoners, bijna evenveel als de stad Lochem. Maar tijdens het hoogseizoen komen er nog eens veertig- tot vijftigduizend toeristen er bij. Ondertussen komt Renë de Lange, directeur en uitgever van de Texelse Courant, binnen. "Sinds premier Rutte heeft gevraagd om in eigen land vakantie te houden merk je dat het aantal vakantiegangers op het eiland enorm is gestegen. Tenslotte liggen wij als eiland maar een uurtje rijden van Amsterdam. Er komen nu meer dagjesmensen naar ons toe." Dan rijst de vraag wanneer de grens aan wat het eiland aankan wordt bereikt. Een problematiek die de Texelse Courant beschrijft in een artikel '2e woning sluipweg naar groepsverblijf'.
Om boven op het nieuws te zitten maakt de courant, behalve van de correspondenten ook dankbaar gebruik van hun contacten. Enkelen daarvan hebben direct toegang tot het opmaakprogramma Pubble. "Men plaatst het artikel in Pubble en wij bekijken het op de redactie en zorgen uiteindelijk voor plaatsing in de krant. Op deze manier wordt ook nu nog veel nieuws aangeleverd, ook al ligt het verenigingsnieuws in verband met de corona stil."

Kleine gemeenschap
Over onafhankelijkheid en objectiviteit ten opzichte van het nieuws in een kleine gemeenschap is Gerard Timmerman duidelijk. "Zeker, wij kennen elkaar bijna allemaal. Maar dat houdt niet in dat je niet objectief en kritisch kunt zijn. Wij passen altijd hoor en wederhoor toe." De krant, waarop men zich dient te abonneren, had een dekkingsgraad van achtennegentig procent. "Tegenwoordig is het iets minder", zegt Timmerman. "Wij hebben ook een app waar men zich op kan abonneren. Het aantal abonnees daarvan ken ik niet."
Sinds enkele jaren wordt de courant, zoals de Texelaar het zegt, aan de overkant (vaste wal - AD) gedrukt. Het is de enige krant op het eiland. Lang geleden, van 1900 tot 1930 bestond naast de Texelse Courant nog de Nieuwe Texelse Courant. Maar een tweede courant is er op het eiland nooit mee gekomen, zegt Timmerman, die met warmte over zijn krant spreekt.

Gezond nieuwsgierig
Behalve het nieuws, de Texelaar is volgens Timmerman gezond nieuwsgierig en wil graag weten wat er op het eiland gebeurt, is er ook een rubriek over hoog en laag water voor de komende dagen, en de tijden van op- en ondergaande zon. Ook wordt de lezer er op geattendeerd dat het oud papier deze week wordt opgehaald.
Behalve de Texelse Courant geeft men ook een keer per jaar het Texel Magazine uit, waarin onder meer artikelen staan over het ontstaan van het eiland, proeven van de smaak op Texel, beste restaurants, leukste uitjes enzovoort. Ook de vakantiekrant Texel is een uitgave van de Texelse Courant. Deze verschijnt tijdens de gehele zomervakantie met de meest actuele informatie voor de vakantieganger en is gratis verkrijgbaar. De meest actuele Texelkaart wordt ieder jaar door de Texelse Courant uitgegeven en is voor tweeënhalve euro verkrijgbaar.

Toekomst
De toekomst van de Texelse Courant, of zoals de bewoners van het eiland zeggen de Tesselaar, ziet Timmerman positief in, ook al geeft hij aan dat hij niet in de toekomst kan kijken. "Zo'n vijftien jaar geleden versnelde de opmars van internet. Menigeen dacht dat de krantenwereld volledig digitaal zou gaan. Uiteindelijk bestaat de gedrukte krant nog steeds. Maar ook wij doen in verschillende platformen mee, onder meer door middel van een app en via Facebook. Met regelmaat krijgen wij een persbericht binnen en laten dan weten het op onze site te plaatsen. De reactie van betrokkene is dan vaak 'het komt toch wel in de krant hé.' De gedrukte krant blijft toch een bepaalde status hebben. Internet is meer vergankelijk dan men denkt."
De Texelse Courant verschijnt iedere dinsdag en vrijdag.


www.texelsecourant.nl