Avondakademie Marianum krikt voor 44ste jaar kennis op

Heel veel leren zonder huiswerk of eindexamen

GROENLO - De Stichting Avondakademie Marianum start haar 44ste cursusjaar. Dit onderdeel van de gelijknamige Groenlose scholengemeenschap wil op een gezellige en ontspannen manier de algemene kennis van de cursisten uitbreiden. Vooropleiding is niet van belang om dit lesaanbod zonder huiswerk of eindexamen interessant te vinden en te kunnen volgen.

Het gaat om een driejarige cursus, waarin de deelnemers wegwijs worden gemaakt in een aantal politieke, maatschappelijke en culturele onderwerpen uit de samenleving. Ouders van leerlingen hebben tot 1 september voorrang. De cursus wordt in het hoofdgebouw in Groenlo gegeven door leraren van het Marianum en van elders.

Aan een klas van een dertigtal cursisten zijn op dinsdagavond tussen 19.30 en 22.20 uur drie lessen van vijftig minuten. De 'leerlingen' zijn bezig met luisteren, aantekeningen maken, discussiëren en vragen stellen. Er is geen huiswerk, wel een koffiepauze. En na drie jaar is de deelnemer veel kennis rijker, én, zonder eindexamen, een certificaat van de Avondakademie. De lessen worden uiteraard corona-proof gegeven, conform alle richtlijnen.

Vakken
De vakken op het rooster zijn deels afkomstig uit het lesprogramma van de leerlingen: economie, biologie, kunst- en cultuurgeschiedenis, wiskunde, muziekgeschiedenis, maatschappelijke stromingen, maar ook pedagogie, theologie en filosofie. Wie meer wil weten over ons belastingstelsel, over de spelregels van het beleggen, of waarom men in de Middeleeuwen zulke grote kerken bouwde, moet beslist intekenen.

Enkele opmerkingen uit de evaluaties van de derdejaars cursisten:
- De leerstof wordt met zeer veel enthousiasme en kennis gebracht
- Gezellige les waarin je gedwongen wordt over bepaalde zaken goed na te denken
- De lesstof maakt discussies los; ik vind het interessant om met elkaar in discussie te gaan over bepaalde stellingen, om te weten hoe iemand anders er tegenaan kijkt
- Een vak dat niet mijn voorkeur had, werd interessant
- Ik wist niets van filosofie, maar ben nu wel weer wat 'wijzer' geworden
- Het was in één woord geweldig, als ik weer naar huis ging, dacht ik er nog heel veel over na
- En onlangs gehoord: Wij komen al meer dan 25 jaar één keer per jaar voor een reünie bij elkaar.

21 avonden
Een cursusjaar telt 21 gezellige en boeiende dinsdagavonden, waarvan de eerste op 6 oktober is. Vanzelfsprekend is er ook herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie. De laatste avond is 23 maart 2021. Het cursusgeld bedraagt 125 euro per persoon of 210 euro per echtpaar per jaar.

Meer informatie bij Peter Müller, tel. 0544-463045 of op de website van het Marianum. Belangstellenden kunnen zich opgeven met het aanmeldingsformulier op de website of schriftelijk aanmelden (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres) bij Stichting Avondakademie Marianum, t.a.v. de heer P. Müller, De Schans 1, Groenlo, of via e-mail pjamueller@gmail.com.


marianum.nl/ouders/avondakademie