Peter en Ans Konings in de schaduw van de uitkijktoren bij de Engelse schans. Foto Kyra Broshuis
Peter en Ans Konings in de schaduw van de uitkijktoren bij de Engelse schans. Foto Kyra Broshuis

Peter Konings: ‘We zijn met 10.000 Groenlo-ambassadeurs’

Fietsroute: Cultuur-historische tocht

Door Kyra Broshuis

De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Elke week doet een inwoner van onze gemeente te voet of per fiets zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

OOST-GELRE- Deze week fietsten Peter en Ans Konings fietsen de Cultuurhistorische tocht.
De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Deze week fietst Peter Konings, samen met echtgenote Ans, de Cultuurhistorische fietstocht door Groenlo. Een 27 kilometer lange route met als startpunt het veelbesproken station Lichtenvoorde-Groenlo.

Peter, mede-eigenaar van IdeeMedia en grondlegger van verschillende toeristische initiatieven zoals de Muntenroute en Galerie KiK, vertelt over de gevolgen van corona: “We hebben Galerie KiK een paar maanden moeten sluiten maar we hebben inmiddels weer een prachtige expositie van Bert Nijenhuis: Beelden in brons. Deze loopt nog tot eind september."
"Voor ons reclamebureau was het vlak na het uitbreken van de crisis een korte periode van onzekerheid, ook bij onze opdrachtgevers", aldus Peter "IdeeMedia is tot dusver redelijk goed door deze onvoorspelbare periode gekomen. De online communicatie werd voor veel bedrijven ineens nóg belangrijker en dat was voor ons web-team even flink aanpoten. En gelukkig is ook de vraag naar ontwerp en vormgeving voor print weer helemaal terug.”

Goede samenwerking
Peter is blij met alle aandacht voor Groenlo. “De laatste jaren is er door de gemeente heel goed ingezet op toerisme. De vestingstad ziet er aantrekkelijk uit met de nieuwe gracht, bruggen, de terrassen, vertier en evenementen. Maar ook hier geldt dat je niet achterover kunt leunen. We zullen met alle betrokken partijen als VVV, GOV, en regionale organisaties de kar moeten blijven trekken", zegt Peter. "Je merkt dat door het bundelen van het beste van vrijwilligers, ondernemers en overheid de laatste jaren goed wordt samengewerkt om Groenlo steeds een stukje aantrekkelijker te maken. Goede initiatieven worden omarmd en direct ondersteund. Dit heeft de Grollenaar trotser gemaakt waardoor we er 10.000 Groenlo-ambassadeurs bij hebben gekregen.”

Grolse geschiedenis in een notendop
De Cultuurhistorische fietstocht was ook voor Peter en Ans een verrassende route. Het is vooral de beleving van een deel van de Tachtigjarige Oorlog die de route zo bijzonder maakt. “De beschrijving van de plekken die je bezoekt is in het routeboekje heel interessant op papier gezet. Een lesje Grolse geschiedenis in een notendop. Het deel van de circumvallatielinie met het Groot Hoornwerk en de Engelse schans is toch wel heel bijzonder. Fietsend op een hippe VanMoof-bike kun je je nauwelijks voorstellen wat zich destijds te voet en te paard heeft afgespeeld op de linie en bij de belegering van Grolle op 18 augustus 1627. Het toeval wilde dat wij de route ook weer op 18 augustus fietsten. Precies 393 jaar nadat Frederik Hendrik en zijn manschappen de eerste stadswallen tot ontploffing brachten.”
De route loopt door Groenlo, het buitengebied van de stad, Zwolle en Lievelde en rustpunten zijn er onder andere bij Erve Kots en in het centrum van Groenlo. Ook de Cultuurhistorische route Groenlo fietsen? De route is verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

Schanspad
Volgende week wandelt Peter Pothof ‘t Schanspad, een prachtige route dwars door de natuur.