Judith Olthof legt de laatst hand aan de kerststal. Foto: Verona Westera
Judith Olthof legt de laatst hand aan de kerststal. Foto: Verona Westera

Kerstsfeer tijdens de hittegolf

Kerststallen gemaakt van natuurlijke materialen uit Kotten

Door Verona Westera

KOTTEN - Terwijl de mussen bijna dood van het dak vallen en half Nederland probeert een plekje te bemachtigen op het strand voor een beetje verkoeling, bereiden sommigen zich voor op koudere periodes. Tijdens de hittegolf van vorige week werkte Judith Olthof zich in het zweet in haar werkplaats. Zij maakt daar bijzondere kerststallen. "Ik moet zeggen dat ik vanuit de werkplaats in de schuur, naar de keukentafel ben verhuisd, vanwege de hitte", lacht Judith.

Judith werkt vol passie aan de bijzondere kerststallen. Met allerlei natuurlijke materialen weet ze kleine details prachtig weer te geven. Een bosje hooi op de zolder, een muur van 'Kottens leem' en eiken spanten. Allemaal met grote precisie gemaakt. "Normaal begin ik iets later, in het najaar, met stallen maken", vertelt de Kottense. "Maar dit jaar met die rare corona toestanden is het allemaal anders. Ik móest gewoon aan de slag. Het is misschien een rare tic, maar dan heb ik ineens een gevoel, iets in mijn hoofd en dan moet het gewoon gebeuren", lacht ze. Judith maakt geen tekening of bouwplan vooraf. "Ik zoek hout voor de staanders, veelal eiken. Dan maak ik het geraamte van de stal en dan komt de rest vanzelf uit mijn handen. Dan ben ik soms zo gefocust op mij werk dat ik de tijd helemaal vergeet."

Krom en scheef
Judith komt uit een katholiek gezin en thuis stond er altijd een kerststal onder de kerstboom. "Een kerstboom zonder stal vind ik niet compleet", laat ze weten. "Mijn ouders hadden altijd een grote kerstgroep en mijn vader 'fröbelde' daar omheen elk jaar een soort stal. Ik vond dat de stallen die in Nederland en Duitsland te koop zijn te 'netjes' zijn, alles keurig recht. Het moet allemaal niet zo keurig en recht zijn. Het hout moet wat krom en scheef zijn, dan wordt zo'n stal veel mooier. Daarom ben ik zo'n vier jaar geleden begonnen om zelf stallen te maken", verklaart Judith haar hobby. Inmiddels heeft ze al vele stallen gebouwd en ook verkocht in binnen- en buitenland.

'Een
kerstboom
zonder stal
vind ik niet
compleet'


Gedurende het jaar verzamelt ze materiaal voor haar bijzondere bouwwerken. "Als ik met de honden ga wandelen vind ik van alles. Mooi sprokkelhout, takken die in het water hebben gelegen. Er is zo veel moois te vinden in de natuur." Judith is een echt natuurmens. Dit komt niet alleen tot uiting in haar bouwkunst, maar ook op de vele tuinpanelen die ze schilderde komt de natuur in de directe omgeving terug. "Met schilderen ben ik nu even niet bezig, maar misschien komt dat later weer."
"Als ik buiten ben of een wandeling maak kijk ik naar de vogels, naar de vlindertjes en de andere beestjes die er te vinden zijn. En dan natuurlijk naar materialen voor de kerststallen. Alles wat ik gebruik komt hier uit de buurt, voornamelijk van rond het huis."

Bakzicht
In een wagen naast de paardrijbak, genaamd Bakzicht, staan bouwwerken uitgestald die Judith al eerder maakte. Naast kerststallen zijn er ook kerkjes en oude schuurtjes te bewonderen. Sommige bouwwerkjes compleet met verlichting.

Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen. De stallen zijn ook te koop. In verband met corona is het handig om vooraf een afspraak te maken.


judith.olthof@kpnplanet.nl

06-54211812

Judith Olthof verkocht stallen in binnen- en buitenland. Foto: Verona Westera