Sven en Bo, vlak voor een radio-optreden met Nielson bij Radio 538. Foto: Sven Westervoorde
Sven en Bo, vlak voor een radio-optreden met Nielson bij Radio 538. Foto: Sven Westervoorde

Babyliedjes componeren om inkomsten te genereren in coronatijd

GROENLO - Als toetsenist van Nielson en Gers Pardoel, invaltoetsenist bij de Marcel Fisser-band en de begeleidingsband van Glennis Grace was zijn agenda begin van het jaar nog overvol. Ook ‘Groots met een zachte G’, stadionconcerten van Guus Meeuwis, stonden gepland om te spelen. De coronacrisis zette hier echter uit het niets een dikke streep doorheen. Als ‘zelfstandige’ betekent het ook voor hem ‘geen inkomsten’. Crisistijden maakt creatief, zo ook oud-Grollenaar Sven Westervoorde. Samen met Bo Moelker, percussionist/tweede stem bij Nielson en Wolter Kroes, afkomstig uit Boekelo, startten beiden gezamenlijk een eigen bedrijfje om zich van inkomsten te kunnen voorzien. “We zagen veel collegamuzikanten een Playstation aanschaffen, maar daaraan wisten wij gelukkig te ontkomen,” lacht Sven.

Door Henri Walterbos

“We maken babyliedjes op naam”, vertelt Sven vanuit zijn huis in Sittard waar hij woont met zijn vriendin. “Het idee is ontstaan tijdens het carpoolen. We rijden vaak samen omdat we beiden uit deze regio komen. De coronatijd kwam als een schok. Alle optredens gingen eruit. Nu we ineens allebei tijd hadden, hebben we het uitgevoerd. We kwamen erop omdat we dachten dat er vanwege de coronatijd vast meer baby’s geboren zouden worden, er wellicht een babyboom ontstaat. We hebben er ook onderzoek naar gedaan. Mensen willen met cadeaus bij een geboorte graag origineel zijn. Niet altijd maar dat slabbetje, sokjes of andere standaarddingen. Er zijn wel concepten met liedjes volledig op maat maar die zijn erg duur. Bij ons heb je tegen een gering bedrag een origineel en uniek liedje en daarmee heel bijzonder en modern cadeautje.”

“De liedjes zijn al opgenomen en elke naam kan. We hebben het namenregister opgevraagd en hebben inmiddels een database van 2000 namen. Door middel van een zelf uitgevoerd volledig geautomatiseerd systeem worden de liedjes met de juiste naam gecompleteerd. Er kan gekozen worden uit een zanger, zangeres of een duetversie. Bo zingt de mannenstem, Natasja den Toom (leadzangeres bij ‘Ik Hou van Holland’) de vrouwenstem, samen zingen ze het duet.”

Werkwijze
De werkwijze is eenvoudig. Het lied kan zowel alleen digitaal of door middel van een toepasselijke kaart met QR-code aangeboden worden. “Op onze site Liedvoorjou.nl kun je een naam zoeken. Na een paar vragen over geslacht en dergelijke komen er fragmenten van liedjes tevoorschijn waar je dan uit kunt kiezen. Daar wordt de betreffende naam dan in verwerkt. In geval van toezending per kaart komt de geadresseerde door middel van de QR-code op de pagina terecht bij de leuk aangeklede tekstvideo, waar het lied te beluisteren is. Het liedje kan onbeperkt aangeklikt en beluisterd worden.” De liedjes zijn volwaardige liedjes, eigen composities, geschreven door Bo Moelker. “Popachtige liedjes, maar ook unplugged-achtig. Ik heb het zelf geproduceerd en bijna alle instrumenten zelf ingespeeld.”

De eerste reacties zijn enthousiast tot ontroerend soms. “We krijgen reacties terug van dat mensen er een traantje om hebben moeten laten, hebben moeten huilen. Het is mooi dat je dat met muziek teweeg kunt brengen.” De proef op de som bij een jonge vader. Zijn reactie na het digitaal toesturen spreekt boekdelen: “Echt een prachtig nummer. Hele mooie melodie en een tekst die helemaal klopt bij onze situatie! Muzikaal zit het ook top in elkaar! Deze komt wel binnen. Bedankt.”

Activiteiten
Heel af en toe staat Sven alweer op het podium. “Met Nielson hadden we enkele dingen staan maar vanwege privéomstandigheden van Nielson ging dat niet door, helaas. Wel enkele radiodingen kunnen doen vanwege de nieuwe single. We hebben nog wel de Ziggodome kunnen doen. Wel bizar om daar maar voor 300 mensen te spelen, en het was op livestream. Een hele bijzondere ervaring. Op de ‘Amsterdamse zomer’ in het Olympisch Stadion in Amsterdam heb ik ook nog gespeeld. Voor het eind van het jaar hebben we met Nielson nog een clubtour staan, waar we inkomsten uit kunnen halen. We spelen dan twee keer op een dag. Het is zeer spannend of dat allemaal wel doorgaat. We hadden ook een groot evenement staan vanwege zijn tienjarig jubileum, maar dat gaat niet door. Het zijn moeilijke tijden nu. Ik ben benieuwd wat de coronacrisis met het toekomstig boeken van de artiesten en bands doet. Als je als uitvoerend muzikant rond wilt komen moet je zeker twee tot drie keer in de week spelen. Mogelijk nog vaker want de gage van de band gaat ook omlaag. Je moet nu twee of drie keer spelen voor hetzelfde geld. En het duurt een hele tijd voor je weer op het oude niveau zit. Ik verwacht ook nog eens dat er volgend jaar veel minder festivals zullen zijn.”

Suzan & Freek
Ook Sven krijgt mee dat Suzan & Freek hot zijn in Nederland en België. Goede bekenden van elkaar. “We kwamen elkaar voor corona nog wel eens tegen. Kletsen we altijd. We hebben op het Marianum bij elkaar in de klas gezeten met muziekles. Denk dat er wel filmpjes zijn van Marianum LIVE waar we samen op staan. Het is leuk om te zien wat ze bereikt hebben. Hun foto achter op een vrachtwagen van een Lichtenvoords bedrijf, prachtig. Misschien gaan we in de toekomst nog wel een keer iets samendoen.”