Peter Pothof in de droge maar nog steeds mooie natuur rondom Lievelde. Foto: Kyra Broshuis
Peter Pothof in de droge maar nog steeds mooie natuur rondom Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Peter Pothof : ‘Dicht bij huis en altijd verrassend’

OOST GELRE- De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

Deze week wandelt Peter Pothof één van de wandelingen van Stichting Marke Vragender Veen. Pothof loopt de ruim 11 kilometer lange route ‘t Schanspad. Een route op steenworp afstand van zijn tijdelijke onderkomen in de bebouwde kom van Lievelde. “Ons huis in Groenlo is verkocht en het nieuwe huis, uiteraard ook weer in Groenlo, is nog niet klaar. We overbruggen de tijd in Lievelde en dat bevalt prima”, vertelt Pothof. Als voorzitter van de VVV is Pothof altijd bezig met het promoten van Oost Gelre. “Dat doe ik nu al tien jaar en het is tijd voor iemand anders op deze post. Ik wil dan ook graag geïnteresseerden oproepen om zich te melden bij het VVV-kantoor in Groenlo of Lichtenvoorde.” Naast het werk voor de VVV is Pothof ook actief betrokken bij de Wereldwinkel en voorzitter van de Beleidsgroep Diaconie van de Paulusparochie.

Zo dicht bij huis
De wandelroute ‘t Schanspad loopt over paden die zijn uitgezet en onderhouden door de Projectgroep Landschap Vragender, onderdeel van de Stichting Marke Vragender Veen. Het is een ruim 11 kilometer lange route door open bosgebied. “De charme van deze is route is dat het deels over paden gaat die ik niet eerder ontdekt heb. Je loopt door weilanden, langs sloten en door de mooie natuur van de Besselinkschans. Die afwisseling zie je overigens ook bij de andere wandelroutes van de Stichting Marke Vragender Veen.” Pothof loopt langs de uitkijktoren van de Engelse Schans en deels over het terrein van de Zwarte Cross. “Heel onwerkelijk dat het er dit jaar zo stil bij lag. Als je hier wandelt, zie je telkens iets nieuws. En dat zo dicht bij huis.”

Compliment
Oost Gelre is een hele mooie gemeente, zegt Pothof. “Uiteraard om te wonen maar zeker ook om te recreëren. Het is een prachtig gebied om te wandelen en fietsen. Ik wandel veel tijdens deze coronatijd en dat opent je ogen weer voor al het moois dat we in onze gemeente hebben. Veel van deze wandel-, fiets- en kerkepaden worden door vrijwilligers onderhouden en de paden liggen er over het algemeen prachtig bij. Dat is echt een verdienste van al die vrijwilligers en absoluut een compliment waard. Oost Gelre ontwikkelt zich steeds meer als een gastvrije toeristische en recreatieve gemeente; wij hebben hier ook veel te bieden. De VVV-kantoren krijgen steeds meer bezoekers. Veel mensen hebben de zomer in eigen land doorgebracht en daardoor is Nederland herontdekt. Ik verwacht dat de kennismaking met Oost Gelre en de Achterhoek een positieve ervaring heeft opgeleverd bij de bezoekers en ik hoop dat er in de komende jaren een herhalingsbezoek volgt. Het is goed dat de toeristisch ondernemers samenwerken; dat moeten we blijven doen. Samen hebben we de bezoekers ontzettend veel te bieden.”

Stichting Marke Vragender Veen
‘t Schanspad is één van de zeven routes van Stichting Marke Vragender Veen. De zes andere routes zijn ‘t Meekenpad, ‘t Huttenpad, ‘t Kloosterpad, ‘t Schaddenpad, ‘t Bultepad en ‘t Griezeveldpad. De Stichting is de oudste agrarische natuurbeschermingsorganisatie van Nederland en bestaat sinds 1956. De Stichting beheert het Vragenderveen en andere natuurgebieden in en om Vragender. Deze natuurgebieden maken deel uit van het Nationaal Landschap Winterswijk.

De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

Volgende week fietst Peter Weenink het Rondje Lievelde, onderdeel van de fietsbundel Kerkepaden.