Woonruimte nodig voor 400 arbeidsmigranten Vion

GROENLO- De gemeente Oost Gelre telt zo’n duizend arbeidsmigranten, grotendeels afkomstig uit Oost-Europa. Ruim 650 arbeidsmigranten werken bij de vestiging van Vion in Groenlo. Uit de schatting van het marktonderzoek blijkt dat er 180 tot 250 arbeidsmigranten in de gemeente zelf wonen. Een groot deel van de overige arbeidsmigranten is woonachtig in Duitsland. Er moeten in Oost Gelre meer woningen beschikbaar komen voor deze arbeidsmigranten.

Door Kyra Broshuis

Corona
De gemeente is al eerder bezig geweest voor deze mensen woonruimte te organiseren. De wijk Brouwhuizen was al eens in beeld voor een appartementencomplex voor 64 van deze migranten. Dat viel destijds niet goed bij de buurt en het plan ging niet door. De plannen voor huisvesting zijn echter weer actueel sinds de corona-uitbraak bij Vion. Een groot deel van de buitenlandse medewerkers van het vleesverwerkingsbedrijf woont over de grens in Duitsland, vaak met veel mensen bij elkaar. De uitbraak was aanleiding voor de gemeente Oost Gelre om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden voor huisvesting in de gemeente zelf. Er is nu een plan van aanpak gepresenteerd.

Geen gemeentelijke taak
Wethouder Bart Porskamp legt uit dat het realiseren van huisvesting geen gemeentelijke taak is. “Wel moet de gemeente de ruimtelijke kaders opstellen waarbinnen de huisvesting van arbeidsmigranten door derden gerealiseerd kan worden. Dat er op dit moment behoefte is aan een beleidskader voor de huisvesting blijkt uit het gegeven dat op dit moment meer arbeidsmigranten in de gemeente werken dan dat er wonen. Er is sprake van een grote onbalans. We willen de huisvesting van arbeidsmigranten in Oost Gelre faciliteren.” Op basis van de demografische ontwikkelingen, de soorten bedrijven, de keuzes van bedrijven en de toekomstige werkgelegenheid is de conclusie dat ook in de toekomst arbeidsmigranten ingezet zullen worden. Er zullen arbeidsmigranten moeten worden aangetrokken om de vacatures in de toekomst in te vervullen. De opgave naar huisvesting is niet tijdelijk of seizoensgebonden maar blijvend.

Draagvlak
Tijdens het gesprek tussen de gemeente en Vion heeft Vion aangegeven een pilot te willen starten. “Wij hebben onze medewerking daaraan toegezegd. Goede huisvesting voor arbeidsmigranten beperkt zich vrijwel nooit tot de grenzen van één gemeente. Zo komt het regelmatig voor dat arbeidsmigranten in gemeente A werken, maar wonen in gemeente B. Een gezamenlijke aanpak in de regio is daarom gewenst”, zegt Porskamp. Vion heeft als ambitie geformuleerd om binnen een redelijke termijn (3 jaar) ongeveer 70% van deze medewerkers, zo’n 400 man, in de nabijheid van hun werk te huisvesten. Er zijn drie woonvormen mogelijk volgens het plan van aanpak: reguliere woningen, wooneenheden in gebouwencomplexen en woonunits. Hierbij kan gedacht worden aan concentratie, spreiding of een mix. “Een zekere spreiding lijkt in ieder geval wenselijk, uit oogpunt van draagvlak uit de samenleving en de integratie in de samenleving”, licht Porskamp toe.