Hoeveel platter moet het nog worden?

Flatten the curve, dat was in maart de opzet van de door overheid opgelegde coronamaatregelen. En of het nu lag aan het zomerse weer, de social distancing, de ventilatie, het winkelwagentjes poetsen, de mutatie van het virus, het verbieden van evenementen of het ophokken van de oudjes, al wekenlang gaan de aantallen doden en opgenomen zieken op de ic's naar beneden. Lokale brandhaarden leveren vooral positieve testen op maar de te verwachten stijging van ziekenhuisopnames blijft uit.

Kortom, hoeveel platter moet die curve nog worden? Bijzonder is het dan ook dat hoe beter het gaat, hoe strenger het beleid van de overheid wordt. Hier in Oost Gelre hebben we daar niet direct zo'n last van. Oom agent belt gewoon aan om te checken of er geen illegale party bij je thuis plaatsvindt in plaats van met een arrestatieteam op een kinderfeestje letterlijk met de deur in huis te vallen. Winkelmedewerkers vinden het niet nodig de beveiliging erbij te roepen omdat je vergeten bent bij de ingang een karretje mee te nemen. Ze verzoeken je vriendelijk doch beslist daar een volgende keer even op te letten. Je hoeft zelfs geen mondkapje te dragen als je op de Markt even je hond uitlaat, maar kunt gewoon genieten van de verleidelijke geuren van vishandel Bomers. Wonen in deze regio is in tijden van corona een zegen.

Maar zoals bloeiende akkerranden de oprukkende Achterhoekse prairie verbloemen, zo raak je als uitverkoren burger van dit geweldige stukje Nederland het zicht op naderend onheil soms een beetje kwijt. Want terwijl we hier redelijk kalm en relaxed dit tripje uitzitten, dreigt er ondertussen een groot gevaar.

Vrijdag 4 september wordt de spoedwet in de Tweede Kamer besproken. Een wet die, ook al zijn enkele zaken inmiddels geschrapt of afgezwakt, bol staat van de verboden, boetes en gevangenisstraffen. Een wet die een minister die geen enkele academische kennis of kunde heeft van het vakgebied waarover zijn ministerie de scepter zwaait, in staat stelt naar believen mensen te verbieden hun vak uit te oefenen, te separeren of op te sluiten, op te zadelen met torenhoge boetes en andere narigheid. Je kunt het zo gek niet bedenken, in het kader van 'een dreiging van gevaar voor de volksgezondheid' is er van alles mogelijk. 80.000 euro boete of vier jaar gevangenisstraf voor het ontwijken van de quarantaineplicht? Logisch toch. Leraren verbieden voor de klas te staan omdat ze een vaccinatie weigeren? Kan gewoon. Snotterende kleuters opsluiten in jeugdzorginstellingen bij wijze van quarantaine? Waarom niet. Maandenlang een avondklok vanaf 's avonds 6 tot de andere morgen 6 uur? Doe eens gek.

Als die spoedwet wordt aangenomen, kan de minister voor onbepaalde tijd zijn gang gaan. In het verleden behaalde resultaten bieden (gelukkig!) geen garantie voor de toekomst maar deze wet is gewoon vragen om problemen. De grondwet is niet bedoeld om burgers tegen elkaar te beschermen (daar hebben we immers de Rijdende Rechter voor) maar om de burger te beschermen tegen een al te grote macht van de overheid. Dat lijkt de laatste jaren sowieso geen overbodige luxe. Denk aan de toeslagenaffaire, de aardgaswinning in Groningen, de Q-koorts in Brabant en, wat dichter bij huis, de megamestvergister in Groenlo en de problematiek rondom Vitelco in ons eigen dorpje.

De politieke partijen die deze spoedwet ondersteunen en zo zichzelf en de democratie buiten spel zetten, zouden de eer dan ook aan zichzelf moeten houden en per direct hun partij op moeten heffen. Dan hoeven we straks in maart in de stemhokjes tenminste geen stembiljetten zo groot als landkaarten meer uit te vouwen maar kunnen we volstaan met een simpel A-viertje.


Kees Kiezel