Informatie over Spoedpost huisartsen Winterswijk

WINTERSWIJK - Per 1 september 2020 zal de huisartsenpost Winterswijk officieel worden omgedoopt tot Spoedpost huisartsen.

'What’s in a name?' zou je kunnen denken. De naamgeving ‘Spoedpost huisartsen’ benadrukt nog eens dat de medische zorg die buiten kantoortijden wordt geleverd uitsluitend bedoeld is voor spoedgevallen.

In de regio Oost-Achterhoek maken ruim 116.000 mensen gebruik van de Spoedpost. Overdag wordt de huisartsenzorg geleverd door ongeveer 57 huisartsen. Tijdens de diensten lopen er uiteraard geen 57 huisartsen rond. In de nacht is er bijvoorbeeld maar één arts aanwezig. Dat betekent dat we met elkaar moeten zorgen dat de noodzakelijke medische hulp beschikbaar blijft voor die mensen die het echt nodig hebben.

Om voor deze groep optimaal beschikbaar te zijn en adequaat te kunnen handelen bij spoedgevallen, wordt er door de triagist van de Spoedpost huisartsen uitgebreid stil gestaan bij de hulpvraag. Dat telefoongesprek heet triage. Via vaststaande vragenlijsten (Nederlands Triage Systeem, NTS) en de ervaring kan de triagist bepalen of het nodig is dat patiënten gezien worden buiten kantoortijden en met welke urgentie ze moeten worden beoordeeld (dus bijvoorbeeld direct of binnen een aantal uren, of de volgende dag bij de eigen huisarts op het dagelijkse spreekuur).

Spoedgevallen horen van oudsher bij de geneeskunde. Echter in de veranderende maatschappij is de grens tussen spoedzorg en dagelijkse huisartsenzorg vervaagd. Net als de winkels die tot laat in de avond en op zondag open zijn wordt soms ten onrechte gedacht dat dit ook geldt voor de Spoedposten van Huisartsen en de Eerste Hulp-afdelingen. Dit is niet specifiek voor Winterswijk maar is een landelijke trend. Een Spoedpost Huisartsen is, net als de SEH (Spoedeisende hulp), geen winkel. Het is hoogwaardige medische zorg voor mensen in nood.

Om die service te kunnen blijven verlenen zal er bekeken worden wat noodzakelijk is. Indien klachten niet passen bij spoedzorg dan wordt men ’s avonds, ’s nachts en in het weekend verwezen naar de eigen huisarts, ook als die pas over een of twee dagen weer spreekuur heeft. Wie twijfelt of zijn klachten op de Spoedpost moeten worden gezien, wordt geadviseerd om, voor te bellen, eerst te kijken op de app 'moet ik naar de dokter' of op www.thuisarts.nl.

Altijd eerst
bellen, anders
krijgt men
geen toegang


Niet-spoedeisende vragen kan men veel beter met de eigen huisarts, overdag (van 08.00-17.00 uur), bespreken. De eigen huisarts kent de patiënt, kan beter inschatten welke hulp nodig is en kan het verloop van de ziekte beter volgen. De Spoedpost huisartsen is alleen toegankelijk na telefonisch contact. Men kan niet zonder afspraak aan komen lopen. Wie zich zonder afspraak meldt aan de balie, wordt verzocht eerst telefonisch contact op te nemen, waarna er zo nodig een passende afspraak wordt gemaakt (dit beleid is sinds het begin van de coronaperiode al in gebruik).

De wachttijd op de Spoedpost is afhankelijk van de klacht. De triagist koppelt een urgentiecode aan elke medische hulpvraag. Patiënten met ernstige klachten (hogere urgentie) gaan voor, zo kan het zijn dat een patiënt die later binnenkomt, eerder gezien wordt door een huisarts of triagist.

Het verzoek is om hierover na te denken en goed te overwegen of het misschien efficiënter is om de volgende dag naar de eigen huisarts te gaan. Dat geldt ook voor het maken van foto’s, het doen van laboratoriumonderzoek en het verwijzen naar specialisten. De Spoedpost zal dit alleen doen indien het medisch noodzakelijk is.

Samenvattend is de boodschap dat wij de huisartsen in onze regio met de Spoedpost huisartsen voor iedereen klaar staan in geval van nood. Zij staan garant voor optimale acute medische zorg buiten kantoortijden. Voor alle niet-acute zorg zien de artsen hun patiënten graag in de eigen praktijk tijdens de normale openingstijden.