Kruisjassen van start. Foto: PR
Kruisjassen van start. Foto: PR Verona Westera

Kruisjassen Harreveld voorlopig nog niet van start

HARREVELD - Al jarenlang is het gebruikelijk dat men in Harreveld in het najaar en in de wintermaanden kan kruisjassen op de vrijdagavond; de ene week in Dorpshuis ’t Kemken en de andere week bij cafè De Boer. Afgelopen voorjaar werd dat programma plotsklaps afgebroken, omdat vanwege corona allerlei maatregelen werden getroffen die kaartbijeenkomsten niet meer mogelijk maakten. Via deze krant wil de organisatie kruisjasliefhebbers graag op de hoogte stellen van de stand van zaken.

"De afgelopen maanden werden die maatregelen wel enigszins verruimd, maar corona is nog lang niet voorbij, laait zo nu en dan weer op, ook in onze regio.Dat maakt veel mensen onzeker, ongerust en voorzichtig. Ook wij als organisatoren van die kaartavonden hebben lang gewikt en gewogen, maar nu hebben we onze verantwoording genomen en de knoop doorgehakt: kruisjassen in 2020 nog niet van start, in januari bekijken we situatie opnieuw. Wij vinden het natuurlijk jammer. We weten dat er mensen zijn die graag kaarten, we kregen ook vragen of we al snel weer zouden starten. Maar we kregen nog meer opmerkingen zoals: 'In deze situatie zul je toch wel niet starten; wij komen sowieso niet' en 'Kaarten? Kun je de veiligheid wel garanderen?' of 'We mogen thuis amper visite ontvangen, en dan wel kaarten? Dat kan toch niet.'

Natuurlijk gunnen we ieder mens zijn of haar plezier. Natuurlijk vinden we het jammer dat Dorpshuis en sportvereniging nu naast hun gemiste inkomsten door allerlei opgelegde beperkingen nu ook nog de inkomsten van deze kaartavonden (tijdelijk) mislopen. Maar wij zijn vooral van mening dat gezondheid van mensen voorop staat. Mensen moeten zich niet hoeven afvragen: 'Zal ik eventueel besmet kunnen raken?' of 'Stel dat ik iemand anders besmet'. En wij als organisatie willen ook niet continue daar mee bezig zijn. Wij zien namelijk ook dat kruisjassen vooral door ouderen wordt gespeeld, en dat is nou net de leeftijdsgroep die algemeen als risicogroep wordt gezien in deze coronatijd. Kaarten moet ontspanning zijn. Mensen moeten zich vrolijk en vrij kunnen bewegen op zo’n kaartavond. Wij vinden dat dat nu onvoldoende kan.

We zullen de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen en u tijdig inlichten als er volgens ons weer verantwoord kan worden gekaart. We hopen dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de regels houdt, zodat het virus zo snel mogelijk wordt ingedamd. Blijf voorzichtig, maar blijf vooral gezond. Dan hopen we u te zijner tijd weer zorgeloos te kunnen begroeten op onze kaartavonden.", aldus Herman Rietberg, Andre Meekes, Bonny en Saskia Nieuwenhuis en Vincent klein Nienhuis.