Afbeelding

Cultureel erfgoed bloemencorso op zoek naar steun

LICHTENVOORDE – Ook het bloemencorso viel ten offer aan de coronaperikelen. Maar bij de pakken neer zitten past niet bij de corso-organisatie en -deelnemers. Kijken wat er nog wel kan, dat was de uitdaging waar de corsogroepen en SBL voor stonden toen het corso dit jaar afgelast moest worden. 'Dat is ook waar we goed in zijn! We laten ons niet ‘op de kop zitten’', zo klonk het.

Dahlia Kunstobjecten Route. Inmiddels kan worden vastgesteld dat de deelnemers aan de DKR prachtige kunstobjecten hebben gemaakt en dat die erg in de smaak vielen bij de vele bezoekers. "We zijn ook zeer verheugd over de deelname van andere deelnemers. Ook de muzikale klanken van schutterij St. Switbertus en de harmonie St. Caecilia werden zeer gewaardeerd. De belangstelling was overweldigend ondanks dat we er, in verband met de gezondheidsrisico’s voor onze lokale gemeenschap, voor hebben gekozen om niet de gebruikelijke reclame vooraf te maken. Het moest een lokaal evenement worden, bedoeld om de gemeenschap toch iets te kunnen bieden", laat Ester Reusink van de pr-werkgroep weten. De bijlage in de ELNA werd om die reden ook niet gevoegd bij andere edities en de plek, waar de burgemeester de opening verrichtte, werd niet vooraf bekendgemaakt. "De gezondheid en de veiligheid van de bezoekers is, voor zover we dat hebben kunnen beoordelen, ook niet in het geding geweest doordat de bezoekers zich in de buitenlucht langs de kunstobjecten verplaatsten en goed rekening hielden met elkaar. We kijken met een heel goed gevoel terug op dit alternatief."

Terugkijken kan ook binnenkort als de aftermovie van Rick Mellink Video en fotografie klaar is. Ook zal er, net als in voorgaande jaren, een plaquette worden geplaatst in de corsopromenade met als thema de DKR. "Desondanks is er een groot verlangen naar een normaal corsojaar waarin we ook weer samen op de gebruikelijke wijze kermis kunnen vieren."

Speurtocht en fietsroute
Veel kinderen hebben in de week van 6 tot en met 13 september deelgenomen aan de Dahleo speurtocht in het centrum van Lichtenvoorde en kennisgemaakt met Dahleo, die een prachtige nieuwe vacht heeft gekregen en daardoor een nog hoger knuffelgehalte. De achttien dahliavelden fietsroute, met een totale afstand van 46,5 kilometer, valt ook erg in de smaak bij heel veel fietsliefhebbers.

Financieel
Net als voor menigeen is ook voor SBL dit jaar een financieel lastig jaar. Uit respect voor de trouwe sponsoren werden zij, in dit corsoloze jaar, niet benaderd. Ook andere inkomstenbronnen zoals de collecte en de loterij mist de stichting dit jaar, vanwege de gevaren die een HAH-collecte met zich meebrengt. Daarnaast missen ook de corsogroepen nagenoeg alle inkomsten uit hun werkzaamheden bij de diverse evenementen. Sommige uitgaven zijn er echter wel degelijk en ook onvermijdelijk. Om die reden is er, tijdens de DKR, de geldwagen en een QR-code ingezet om inkomsten te genereren.
"We hebben een aantal mensen bereikt met deze actie, maar zeker niet iedereen. Wellicht bent u echter wel bereid om ons te steunen en we willen u graag die mogelijkheid
bieden. Daartoe kunt u gebruik maken van de QR-code, waarmee u snel, contactloos, veilig en éénmalig een bijdrage kunt leveren om ons culturele erfgoed te steunen. Uiteraard kunt u uw donatie ook overmaken naar NL 42 RABO 0336157843, onder vermelding van collecte."