Rutger

De afgelopen zomer heeft menigeen het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman gelezen. Een bestseller van maar liefst 500 pagina’s. Maar eenmaal begonnen met lezen, kun je niet meer stoppen. Het is zeer inspirerend en geeft je energie omdat het zo’n positief boek is. Er wordt wetenschappelijk onderbouwd waarom de meest mensen deugen ondanks dat veel (sociale) media en machthebbers ons willen doen geloven dat de meeste mensen helemaal niet deugen. Bregman verklaart helder waarom de (sociale) media en machthebbers er een groot belang bij hebben om dat negatieve beeld van de mens en zijn omgeving te schetsen. Maar hij legt ook genadeloos bloot dat deze doembeelden, rampscenario’s en bedreigingen veelal niet kloppen. Dat er ook een heel ander, veel positiever beeld is van de mens en zijn omgeving. De meeste mensen deugen! Dat beeld spreekt ons als positieve partij zeer aan!

Biodiversiteit
Dat positieve beeld kwam in de afgelopen raad mooi naar voren bij het vragenuur. Naar aanleiding van vragen van het CDA over de versterking van de biodiversiteit bleek dat de gemeente binnenkort hiervoor gaat komen met een subsidieregeling. Er hebben zich nu al burgers gemeld die hebben aangegeven graag in hun eigen woonomgeving met zelfwerkzaamheden de biodiversiteit in het openbaar groen te willen versterken. Van dergelijke burgerinitiatieven worden wij als CDA erg blij en positief. We zijn ervan overtuigd dat er nog meer burgers zich gaan melden om de biodiversiteit in hun woonomgeving een positieve impuls te geven.

Zeven
Sinds raadslid Wallerbos uit de fractie van OOG is gestapt en in de raad voor zichzelf is begonnen (OLW), is het aantal één-mansfracties gestegen tot drie en hebben we nu maar liefst zeven partijen in de raad. Het CDA heeft zeven raadszetels. Als je de spreektijd in de raad eerlijk verdeelt, zou het CDA zeven keer zoveel spreektijd moeten krijgen dan een éénmansfractie. Maar in de raad van Oost Gelre is ooit afgesproken dat er niet met gelimiteerde spreektijd wordt gewerkt om dat ervan uitgegaan wordt dat iedere fractie de discipline heeft om kort en bondig te spreken, en niet méér spreektijd te gebruiken dan nodig. Maar helaas constateren we de afgelopen tijd dat die vergaderdiscipline regelmatig met voeten getreden wordt. Sommige fracties maken er een sport van om onnodig veel te herhalen en karrevrachten aan gedetailleerde vragen te stellen over punten en komma’s waardoor de vergaderingen ellelang duren. Zo ook de afgelopen raadsvergadering. Burgers op de publieke tribune en kijkers thuis via de livestream haken hierdoor massaal af, zo is ons gebleken. En dat is niet positief. Dat vraagt om een betere vergaderdiscipline. Het zou erg jammer zijn dat we in de raad moeten besluiten te gaan werken met gelimiteerde spreektijd naar grootte van de partij. Maar we gaan er van uit dat dit niet nodig is en dat alle raadsleden nu toch wel van mening zijn dat de vergaderdiscipline verbeterd moet worden. Want in de raad van Oost Gelre deugen immers alle raadsleden!

Snelheid
In de afgelopen raad is zéér lang stilgestaan bij het agendapunt dat de uitgifte van bouwkavels op het regionale bedrijventerrein De Laarberg in Groenlo moet versnellen. De Laarberg is een zeer belangrijk bedrijventerrein voor Oost Gelre en de regio omdat het voor veel (hoogwaardige) werk zorgt. Dit is essentieel voor onze lokale en regionale werkgelegenheid en leefbaarheid. Zeker nu in deze crisistijd is het van belang dat als bedrijven zich willen vestigen op De Laarberg, dit snel geregeld kan worden. OLW schetste echter allerlei doembeelden, rampscenario’s en bedreigingen voor toerisme, milieu en landschap wanneer er zich nieuwe bedrijven zouden vestigen op de Laarberg. Wat ons betreft een exemplarisch voorbeeld dat niet misstaan zou hebben in het boek van Bregman. Maar het CDA prikte hier, in lijn met Bregman, snel doorheen. De impact voor de omgeving is gering en aanvaardbaar omdat het bestemmingsplan en de strenge milieuregels van De Laarberg deugen.


Fractie CDA Oost Gelre

Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
René Plaggenburg 06-53395335