Geen carnaval, dus ook geen optocht in Harreveld. Foto: Barbara Pavinati/archief Achterhoek Nieuws
Geen carnaval, dus ook geen optocht in Harreveld. Foto: Barbara Pavinati/archief Achterhoek Nieuws Barbara Pavinati

Coronavirus verslaat carnavalsvirus in Oost Gelre

Vragender, Zieuwent, Mariënvelde, Harreveld, Zwolle cancelen activiteiten. Groenlo, Lievelde wachten nog, Eefsele hoopvol

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Carnavalsverenigingen de Vènesikke uit Vragender, De Eumkes uit Zieuwent, de Ketsmennekes uit Mariënvelde en de Zandbieters uit Harreveld maken in een gezamenlijk persbericht bekend te hebben besloten om het carnaval in hun dorpen niet door te laten gaan. ‘Door de coronacrisis zien de verenigingen geen mogelijkheden om het carnaval te vieren zoals ze dat gewend zijn,’ aldus het bericht.

Covid-ontwikkelingen
Dit jaar zijn al veel evenementen afgelast of hebben in aangepaste vorm doorgang gevonden. Door dit gegeven en met het oog op de huidige Covid-ontwikkelingen reden genoeg voor de carnavalsverenigingen in de vier kernen om samen met de gemeente Oost Gelre te kijken naar de mogelijkheden in het komende carnavalsseizoen. “Na overleg tussen de verenigingen bleek al gauw dat door de huidige maatregelen en restricties van het RIVM het carnaval vieren zoals wij dat in Oost Gelre gewend zijn geen haalbare kaart is,” licht Robin Hogenkamp, secretaris van de carnavalsvereniging de Zandbieters het besluit toe. “Daarbij wordt momenteel de situatie geschetst dat de vanuit het RIVM gestelde maatregelen en restricties de komende maanden, richting het daadwerkelijke carnavalvierend seizoen, niet versoepeld of minder worden.”

Op basis hiervan hebben carnavalsverenigingen de Vènesikke, De Eumkes, de Ketsmennekes en de Zandbieters helaas gezamenlijk moeten besluiten om carnaval 2021 niet door te laten gaan. “Dit betekent dat er vanuit de verenigingen geen bijeenkomsten worden georganiseerd en dat we ook als verenigingen ook niet elders aanwezig zullen zijn.” Een aantal van de verenigingen zal binnen het eigen dorp naar alternatieve mogelijkheden gaan kijken binnen de op dat moment geldende regels en richtlijnen. Hoe en wat zal te zijner tijd worden gecommuniceerd. De verenigingen hopen in november 2021 weer een normaal carnaval te kunnen organiseren.

Knunnekes
Hielden de Knunnekes in Groenlo de deur tot voor kort nog wel op een kier, de nieuwe maatregelen stemmen ook Vorst der Knunnekes Miquel Porskamp maandagmiddag niet vrolijk. “Met het oog op de maatregelen die vanavond aangekondigd zullen worden, we kunnen geen kant op. Hiermee gooi je eigenlijk de horeca op slot. Deze maatregelen gaan in ieder geval gelden tot 20 oktober, dat houdt in dat onze ALV van 16 oktober waarschijnlijk ook komt te vervallen, doorgeschoven moet worden. We moeten ook realistisch zijn. De 11de van de 11de wordt wel heel lastig zo, al hadden we daar wel ideeën over.” De organisatie van het Tröntjesfestival had in overleg met het bestuur al besloten dit jaar geen liedjesfestival uit te schrijven, vanwege de grote onzekerheid van het hele carnavalsgebeuren. “Uiteraard volgen we de richtlijnen. Wij hebben bewust gewacht. We hadden in de ALV met onze leden willen bepreken ‘wat moeten we er mee aan en wat willen jullie zelf?’ Als bestuur kunnen we natuurlijk wel dingen willen, binnen de richtlijnen, maar er moet ook draagvlak zijn onder de leden. Als de leden zeggen ‘het wordt niets dit jaar’, dan valt er weinig te organiseren.

UPDATE Groenlo

Inmiddels heeft het dagelijks bestuur van De Knunnekes besloten de eigen ALV, de seizoensopening op de 11e van de 11e, het Prinsenbal en de pronkzittingen te schrappen. Er zal te zijner tijd bekeken worden of er in het carnavalsweekend nog iets georganiseerd kan worden. Uiteraard binnen richtlijnen van het RIVM en de regering. Hoopvol zijn de Grolse carnavalisten echter niet.

'Een aantal
verenigingen
zal binnen
het eigen dorp
naar
alternatieve
mogelijkheden
gaan kijken'


Dat is de reden dat we hebben gewacht. We wilden de ALV gebruiken om met elkaar van gedachten te wisselen. Elke geleding zit dan wel aan de bestuurstafel maar er kunnen ook leden zijn die een ander denkbeeld hebben. Daar hebben we een ALV voor. Dan moeten we maar weer zien, maar zoals nu de vlag erbij hangt wordt een carnaval heel lastig. Ook in kleine kring. De vraag is dan ook nog, en daar moeten we ook naar kijken, welk café staat er nog overeind in februari? Als we ze kunnen helpen zullen we dat altijd doen, als dat kan, maar ik weet het op dit moment ook niet. Heel langzaam dooft die illusie wel, eerlijk gezegd. Als bestuur hebben we dat besluit nog niet genomen, maar we weten wel dat een pronkzitting en een prinsenbal wel heel, heel moeilijk gaan worden. Misschien in een andere vorm, maar dat hangt ook van de leden af, want je hebt ook leden nodig om iets te organiseren. Als zij zeggen dat zij het op de huidige voorwaarden niet zien zitten, dan houdt het wel op. Hoe het allemaal uitpakt, ik durf het niet te zeggen.”

Jonge Nölepeters
Evenals de Knunnekes hebben ook de Jonge Nölepeters nog geen definitieve beslissing genomen omtrent de carnavalsactiviteiten in het Nölersdorp. President Robbert Konings hierover: “We hebben de beslissing nog uitgesteld. We kunnen redelijk snel schakelen. De buutavonden zijn al wel afgelast. Misschien dat we kijken of er wel een prinsenbal mogelijk is, maar vooralsnog nog geen algehele afgelasting. Eind november nemen we beslissingen.”

De Zwolse Noamelkers
Op maandagavond zitten de Zwolse Noamelkers net bij elkaar als de nieuwe maatregelen zijn afgekondigd door de regering. Zij bepalen deze avond hun standpunt. President Dennis Simmelink geeft na de vergadering uitsluitsel. “De noamelkmiddag in november gaat niet door, evenals de vrijdagavond en zaterdagavond bij City Lido. Mochten er dan versoepelingen zijn, kunnen we daar misschien nog op inspringen, kijken we dan wat er mogelijk is. Zoals we er nu tegenaan kijken gelasten we het af. We zoeken op den duur misschien nog naar alternatieven. Dat hangt van de maatregelen op dat moment af. Dat is nu allemaal ongewis. We gaan in ieder geval geen nieuwe prins en adjudant kiezen.”

De Noamatters (Eefsele)
Bij monde van President Wieke Klein Gebbink reageren de Noamatters. “Zoals het er nu voor staat, gaan wij voor een aangepast programma. Vanuit het bestuur hebben we de insteek om te kijken wat er tegen die tijd mogelijk is met de dan geldende maatregelen. Er zijn globale plannen om de gehele carnaval in één dag te proppen, waarschijnlijk binnen de eigen geledingen. Als er één vereniging in de Oost-Achterhoek zou zijn die binnen de geldende maatregelen een feest kan organiseren dan zijn wij als vereniging van de kleinste gemeenschap dat ongetwijfeld! Wellicht dat Eefsele zich dus op kan maken voor een heel speciale dag met een geweldig coronaprinsenpaar. Het kan zelfs zijn dat dit paar ondertussen al door de oetzeukers benaderd is. Als Eefsele hebben we met groot verdriet de jaarlijkse spectaculaire bingo die begin november gepland stond deze week geannuleerd. Dus we kijken nu al uit naar de volgende mogelijkheid tot een mooi samenzijn.”

Ook wilden we graag de mening van carnavalsvereniging de Keienslöppers uit Lichtenvoorde, maar helaas geen gehoor!

Carnavalsoptocht Groenlo 2020. Foto: Theo Huijskes
Humor in Lievelde als de Eumkes de Jonge Nölepeters een bushokje aanbieden bij hun jubileum begin dit jaar. Foto: Henri Walterbos/archief Achterhoek Nieuws
Geen carnaval, dus ook geen optocht in Harreveld. Foto: CV De Zandbieters