Gemeenteraad beslist: zonnepark Hegemansweg gaat door

OOST GELRE - De hartstochtelijke protesten van LTO, de stichting PETZ, de maatschap Bomers, en de contactgroepen Zwolle, Holterhoek en Hupsel tegen het zonnepark konden de gemeenteraad niet op andere gedachten brengen. De raad ging afgelopen week akkoord met het afgeven van een zogenaamde Verklaring van geen bedenkingen (Vvgb) voor het zonnepark aan de Hegemansweg in Zwolle. Het ontwerp Vvgb heeft 6 weken ter inzage gelegen en hierop zijn 19 zienswijzen ingediend. De zienswijzen hebben geleid tot enkele aanpassingen en wijzigingen in het besluit omgevingsvergunning en de daarbij behorende ruimtelijke onderbouwing. De zienswijzen geven volgens de wethouder geen aanleiding om geen Vvgb af te geven. Nu er een Vvgb wordt afgegeven, kan het college van burgemeester en wethouders de gevraagde omgevingsvergunning voor het zonnepark aan de Hegemansweg te Groenlo voor besluitvorming behandelen.

Door Kyra Broshuis

Vastgesteld beleid
Gemene deler in de meningen van de gemeenteraadsleden is het feit dat de ondernemer invulling geeft aan het door de raad vastgestelde beleid. “Het beleid nu aanpassen is als tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen”, zei Kees Porskamp van de VVD. Het CDA vindt het zonnepark een belangrijke aanvulling voor de energiedoelstelling en OLW noemt het een moedige stap van ondernemer Reijerink. OOG zegt dat het onderwerp uitgebreid besproken is maar vreest ook voor overbelasting van Zwolle. De PvdA zegt waardering te hebben voor ondernemers die meedoen met de tenderprocedure voor zonneparken. Volgens D66 past het plan prima in het beleid. Alleen NLog is een andere mening toegedaan. Klein Gunnewiek van deze partij vindt dat het participatieverhaal onvoldoende is en dat er nu overhaast een beslissing wordt genomen. Hij wil een hoofdelijke stemming.

Wethouder Marieke Frank zegt dat de uitvoeringsagenda, zoals vastgesteld door de raad, de leidraad is voor de rest van de transitie. “Door het tenderproces worden we niet overspoeld door zonneparken en houden we zelf de regie.” Bij de hoofdelijke stemming stemden alleen Klein Gunnewiek (NLog), Dusseldorp (VVD) en Wopereis (VVD) tegen. Dat betekent 3 stemmen tegen en 18 stemmen voor en daarmee is de Verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Het zonnepark aan de Hegemansweg gaat verder in de procedure.