Met behulp van een posteractie wil de buurt richting de gemeente zijn onvrede uiten over leerlooierij Vitelco.

Met behulp van een posteractie wil de buurt richting de gemeente zijn onvrede uiten over leerlooierij Vitelco.

Buurt is overlast Vitelco meer dan zat

Deze week meer nieuws van wethouder Porskamp

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De fractie van OOG wilde afgelopen week de geuroverlast van Vitelco in Lichtenvoorde bespreken tijdens een zogenaamd interpellatiedebat. De andere fracties gingen daar niet mee akkoord. Ronald Willering van OOG zei uitermate teleurgesteld te zijn: “De procedurele verwikkeling gaat boven de inhoudelijke behandeling. Heel jammer. Ook de belanghebbenden hebben zeer teleurgesteld gereageerd.” Het debat wordt nu in de raadsvergadering van 24 november gevoerd.

Verkeerde verwachtingen
Ook de VVD is teleurgesteld, zo zegt Kees Porskamp: “Maar dan in de fractie van OOG. Bij een interpellatiedebat hoort een gedegen voorbereiding. Wij hadden graag in gesprek gewild maar niet op zo’n korte termijn. Spijtig dat OOG al gesproken heeft met de pers. Wij betreuren het dat er nu, door OOG, teleurstelling is in de buurt. OOG heeft bij hen verkeerde verwachtingen geschept.” Het CDA is het met de VVD eens en ook NLog sluit zich hierbij aan. Volgens Willering is het een beschamende vertoning dat er een uur is gesoebat maar dat er niet gesproken is over de inhoud. Naar aanleiding van opmerkingen op zijn verhaal in de pers zegt hij dat het verhaal ook al op de site van de gemeente stond. “Wij hebben niks te verbergen en willen juist openlijk communiceren. Zoekt u ook vooral zelf de pers op als er zaken zijn die niet terecht zijn.”

Posteractie
Intussen klaagt de buurt van Vitelco steen en been over de stankoverlast. Op Omroep Gelderland zei buurtbewoonster Eveline Zuurbier het ‘stinkzat’ te zijn om geen antwoorden te krijgen. “Het zet de hele buurt en de ontwikkelingen klem.” De buurt vindt dat de gemeente een veel te afwachtende houding aanneemt en wil met een posteractie en een WhatsApp-bombardement de onvrede uiten naar het gemeentebestuur. Een al eerder gestarte petitie is inmiddels meer dan 250 keer ondertekend. De buurt vindt dat Vitelco niet meer thuishoort in een woonwijk. De ondertekenaars stellen dat de gemeente en Vitelco de buurt al jarenlang misleiden over de uitstoot van giftige stoffen, stank en de opslag van de hoeveelheid toxische stoffen. Ze eisen dat de gemeente de strengste emissienormen toepast en daarop handhaaft.

Vitelco heeft al eerder aangegeven dat een verhuizing naar een industrieterrein financieel gezien niet haalbaar is. Wethouder Bart Porskamp zegt desgevraagd dat er deze week meer informatie komt over het ontwerpbesluit maatwerkvoorschriften geur voor Vitelco. Wordt dus vervolgd.