Stolperstenen in de Lepelstraat in Groenlo. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Stolperstenen in de Lepelstraat in Groenlo. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Foto:

Onderzoek naar Joodse eigendommen

Ook in Groenlo en Lichten-voorde werden Joodse objecten door de nazi’s verkocht

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Er komt afstudeeronderzoek naar het handelen van de vroegere gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde met betrekking tot Joodse eigendommen. Dat zegt burgemeester Bronsvoort naar aanleiding van een vraag van de PvdA. Voorman Richard Klein Tank zegt dat Groenlo en Lichtenvoorde in de 19de en begin 20de eeuw een kleine maar herkenbare Joodse gemeenschap kende. “In de Tweede wereldoorlog zijn vele van deze inwoners door de Duitse bezetter weggevoerd naar concentratiekampen en vermoord. De stolperstenen in de straten van Groenlo herinneren aan deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Tijdens de oorlog zijn Joodse eigendommen in de vorm van onroerend goed onteigend en doorverkocht. De zogenoemde Verkaufsbücher bieden een overzicht van deze grootschalige onteigening in Nederland. De afgelopen tijd worden vragen gesteld over de rol die gemeenten destijds hebben gespeeld bij deze onrechtmatige eigendomsoverdrachten. Zo zijn bijvoorbeeld in buurgemeente Winterswijk tijdens de oorlog door de gemeente enkele panden aangekocht, waaronder de synagoge”, vertelt Klein Tank.

Verkaufsbücher niet volledig
Na een tv-uitzending van Pointer besloot Winterswijk een onderzoek in te stellen naar deze gang van zaken. De PvdA-fractie vraagt zich af hoe het staat met eigendomsoverdrachten van Joodse eigenaren in Groenlo en Lichtenvoorde. De Verkaufsbücher geven niet direct antwoord op deze vraag, maar volgens Klein Tank is het aannemelijk dat ook in deze gemeente onrechtmatige transacties hebben plaatsgevonden, waarbij mogelijk de gemeente betrokken was. De PvdA vraagt of het college bereid is om, bijvoorbeeld in het kader van een afstudeerproject, onderzoek te laten doen naar het handelen van de voormalige gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde.

Zeer geïnteresseerd
Burgemeester Bronsvoort zegt dat de gemeente Winterswijk onderzoek gaat doen en dat ook het college van Oost Gelre zeer geïnteresseerd is in het handelen van de gemeente destijds. Bronsvoort vindt het een goede suggestie om dat middels een afstudeeronderzoek te doen. “Wat ons betreft zullen we daar een formele stageopdracht voor uitzetten. We zijn blij met uw vraag en we gaan dit zeker verder oppakken.”

De PvdA is blij met het antwoord en zegt graag betrokken te worden bij de begeleiding van die stage.