Commotie op ludieke bedoelde actie deert initiators niet

'We zouden het de volgende keer misschien overdag doen'

Door Henri Walterbos

MARIENVELDE - Werden de boeren allerhartelijkst ontvangen, vond er een gesprekje in een goede sfeer plaats, een dag later reageerde Jetten op sociale media dat hij er toch een unheimisch gevoel aan over had gehouden. Dat actievoerders bij hem aan de deur stonden, op zijn privéadres vond hij bij nader inzien niet kunnen en niet wenselijk. Hij kreeg veel bijval over het feit dat een politicus thuis bezoeken ongepast is. Begrijpelijk, een politicus thuis bezoeken is op zijn minst niet handig, zeker niet gezien de voorgeschiedenis. Overeind blijft dat de actie goed bedoeld was, of het bij nader inzien nu wel zo gepast was of niet.

‘Kleinzerig gedoe'
Ook de ‘weldoeners' zelf kregen alle commotie op hun actie mee. Hoe kijken zij er een paar dagen later zelf op terug? "We zouden het zo weer doen,” reageert Thijs Wieggers stellig. "Misschien zouden we het dan overdag doen, maar we waren er wel zo weer heen gegaan. We hebben er met zijn vieren hard om gelachen. Het was woensdag alleen maar media. Erg overdreven. Dit hadden we nooit verwacht.”

Politici thuis bezoeken vindt Thijs wel kunnen, ondanks de vele geluiden van afkeuring over hun actie. "Ik vind het allemaal een kleinzerig gedoe. We vinden het alle vier een beetje gezeur om niets. Het was echt niet bedoeld om iemand bang te maken. Het was gewoon een ludieke actie om iets te brengen, niets anders.” Dat Jetten zich mede geïntimideerd voelde door de logo's van Farmers Defence Force op de jassen van de boeren vindt Thijs overtrokken. "Alleen Henk Oonk had het logo op zijn jas. Hij droeg mijn jas. Hij vroeg of hij die jas aan mocht. Ik vroeg nog of hij dat wel moest doen, maar hij vond van wel. Ik had hem al bewust niet aangetrokken. De rest had allemaal andere jassen aan. Als Henk die jas niet aan had gehad, had men er misschien niets van gedacht, maar ja, dat is achteraf. En ja, dat we wat later waren, komt omdat ik een kalvende koe had. Dat mot ok gebeuren. Als het overdag gebeurt dan komt het anders over, dat is makkelijk zat. We hebben er totaal niet over nagedacht dat het als intimidatie over zou komen.

'Netjes gevraagd'
Dat er commotie ontstond over het filmen vindt Thijs onterecht. "Nadat Rob Jetten de deur had geopend hebben we hem eerst netjes gevraagd of we mochten filmen. Dat mocht. Toen zijn we pas gaan filmen. Anders hadden we dat niet gedaan. Hij had wel het verzoek zijn huis niet herkenbaar in beeld te brengen. Daar hebben we ons aan gehouden.” Deed Jetten vanuit quarantaine overal zijn verhaal over de actie, zelf vernamen de boeren niets van Jetten. "Ik denk dat we op de avond de Rob Jetten hebben gezien als huisman en 's morgens de Rob Jetten van D'66. Misschien dat hij door een woordvoerder van de partij is ingefluisterd dat hij een andere verklaring af moest geven een dag later."