Zestien parkeerplaatsen aan het Willem Doppenplein worden onderdeel van de blauwe zone.

Zestien parkeerplaatsen aan het Willem Doppenplein worden onderdeel van de blauwe zone. 

Kyra Broshuis

Op de fiets naar centrum Lichtenvoorde

Minder plek voor lang parkeren

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De elf parkeerplaatsen aan de Bleekwal en de zestien plekken aan het Willem Doppenplein worden blauwe zone. De gemeente Oost Gelre wil op deze manier het aantal langparkeerders terugdringen.

Uit een parkeeronderzoek is gebleken dat Lichtenvoorde op zich niet kampt met grote parkeerproblemen maar er zijn wel een paar plekken die eruit springen. Met uitbreiden van de blauwe zones in de nabijheid van het centrum wil de gemeente langparkeerders verschuiven naar elders in het centrum. “Op deze manier komen er meer parkeerplaatsen dichtbij het centrum beschikbaar voor bezoekers aan de winkels en horeca. Om geschikte locaties te vinden voor het uitbreiden van de blauwe zone is gekeken naar het motief van de huidige parkeerders in een bepaalde sectie en de nabijheid van deze parkeerplaatsen bij de winkels en horeca”, vertelt wethouder Karel Bonsen. Uit de analyse zijn de Bleekwal en het Willem Doppenplein naar voren gekomen voor het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen in de blauwe zone. “De effectiviteit van een blauwe zone hangt samen met handhaving, er is al actieve handhaving van blauwe zones en dit wordt voortgezet.” De gemeente wil de parkeerdruk ook verminderen door het mobiliseren van de werkgevers. “Zij dienen de eigen medewerkers te stimuleren voor vormen van duurzame mobiliteit, zoals de (elektrische) fiets en het openbaar vervoer te kiezen. Ook moet een beroep gedaan worden op parkeren buiten het centrum. Ook voor de marktkooplieden ligt hier een opgave, voertuigen moeten tijdens de markt verder van het centrum geparkeerd worden.” De gemeente gaat ook met haar eigen medewerkers aan de slag.

Extra parkeerplaatsen
De ontwikkeling van het activiteitenplein Bonifatiushof zorgt daarnaast op termijn voor circa 35 extra openbare parkeerplaatsen. Ook worden bij de nieuwbouw van de Antoniushove meer parkeerplaatsen ingepast dan in de huidige situatie om te voldoen aan de parkeernorm, hier gaat het om zo’n 30 extra parkeerplaatsen. Dit zullen ook extra parkeerplaatsen zijn aan de Rapenburgsestraat. Wanneer de inrichting voor dit gebied bekend is, wordt bekeken of ook hier mogelijk nog extra parkeerplaatsen in de blauwe zone gewenst zijn. De tijdelijke parkeerplaats tegenover het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat met circa 100 parkeerplaatsen, zal op termijn vervallen. Bij de nieuwe, permanente, inrichting rondom het gemeentehuis wordt de geldende gemeentelijke parkeernorm gehanteerd voor de te ontwikkelen kavels en het gemeentehuis. Hiervoor wordt ook gekeken naar extra parkeerplaatsen die gerealiseerd kunnen worden bij de herinrichting van de Esstraat en Varsseveldseweg.

Fiets
Een andere manier om bij te dragen aan het verlagen van de parkeerdruk in het centrum van Lichtenvoorde is het stimuleren van fietsgebruik door bezoekers. Om dit bereiken is extra onderzoek en inzet nodig. “Allereerst moet de vraag beantwoord worden welke bezoekers wel en niet met de fiets komen en met welke redenen. Wanneer de knelpunten in kaart gebracht zijn, kunnen hier acties aan gekoppeld worden. Hierbij kan gedacht worden aan campagnes waarbij fietsers beloond worden, betere fietsverbindingen naar de stad en voldoende en hoogwaardige fietsenstallingen”, besluit Bonsen.