OOGenblik na de raad

Draaien en slappe knieën

Het was weer een lange digitale vergaderavond. Er stonden zes bespreekpunten op de agenda voor de raadsvergadering van afgelopen dinsdag. Het eerste, over de bestemming Buitengebied in Zieuwent was bijna een hamerstuk. En nadat elke fractie daar nog even iets over had gezegd werd het unaniem vastgesteld. Dat het een hamerstuk mocht worden hadden we in de commissie al aangegeven.

Toen kwam in ieder geval wel één spannend agendapunt, waarvoor zich in de commissievergadering al drie insprekers hadden gemeld en nu zelfs vijf, drie digitaal en twee die het schriftelijk moesten laten doen. Het ging over het zonnepark aan de Hegemansweg in Zwolle. De voors en tegens waren in de commissie al meer dan uur lang aan de orde geweest. Ook toen liep de vergadering uit. Zoals de laatste tijd gewoonte wordt. De heren Domhof, Ormel en Reijerink via een beeldverbinding en de PETZ (Positieve Energie Transitie Zwolle) en de Contactgroep Zwolle, Holterhoek en Hupsel schriftelijk, gaven nogmaals hun mening. Het komt volgens de OOG-fractie in principe neer op een belangenstrijd tussen de tegenstanders en de initiatiefnemer, waarbij allerlei, soms oneigenlijke argumenten over de tafel gingen. Ook de politieke partijen lieten in hun betogen hun licht nogmaals schijnen over een in principe al in juli vastgesteld voorstel dat aansluit op het reeds in 2018 door de raad vastgesteld beleid. Maar misschien hebt u gekeken. Of vond u Atalanta Bergamo - Ajax bij voorbaat spannender? En waarom duurde het zo lang? Ten eerste omdat de partijen er maar geen genoeg van kunnen krijgen om te herhalen. Soms denken ze blijkbaar 'In der Wiederholung zeigt sich der Meister'. Daarnaast diende het CDA nog een motie in. Een motie waarin het het college opriep om met de tegenstanders in Zwolle, Holterhoek en Hupsel in gesprek te gaan over een volgend zonneparkenproject in Zwolle. Een motie die de OOG-fractie op zich wel sympathiek leek, maar waarvan toch snel duidelijk werd dat het om een verkiezingstruc ging. Een douceurtje voor electoraal Zwolle, een CDA-bolwerk. De wethouder ontraadde de motie niet, maar liet wel doorschemeren dat het eigenlijk geen pas had om gedurende de wedstrijd de spelregels te gaan veranderen als je een betrouwbare overheid wilt zijn. Zo dachten andere partijen er ook over. De OOG-fractie merkte nog op dat, omdat de zonneparken overal in Oost Gelre gevestigd kunnen worden, dan zo’n overleg met alle DBO’s van de kleinere kernen zou moeten worden gevoerd. Uiteindelijk trok het CDA de motie dan maar weer in.

Daarna kwam de nieuwbouw van de school gekoppeld aan Horizon in Harreveld aan de orde. Ook hier liet het CDA zich niet onbetuigd. In de commissievergadering nam het CDA het met krachtige bewoordingen op voor de Harrevelders en leefbaarheid in Harreveld. Volgens het CDA is er in Harreveld geen draagvlak. “De Harrevelders willen de nieuwe school niet!”, zei de vertegenwoordiger van het CDA. Echter, daar ging het maar ten dele om. Harreveld wil Horizon niet. Al jaar en dag wordt er geklaagd over overlast. Ook nu er volgens wethouder Hoenderboom een convenant ligt over het terugdringen hiervan. Volgens de OOG-fractie een papieren tijger waar de Harrevelders het maar mee moeten doen. Maar wees gerust, een volgende convenant is in de maak. De vertegenwoordiger van het CDA was hiermee echter niet overtuigd. Maar draaide uiteindelijk toch bij. Van de OOG-fractie mag de nieuwe school er wel komen. Echter niet op kosten van de burgers van Oost Gelre. Het college vindt dat eigenlijk ook en heeft dat ook bij CDA-minister Hugo de Jonge kenbaar gemaakt. En gesteld dat op grond van ons eigen gemeentelijk beleid het college de aanvraag op formele gronden kan afwijzen. Maar de minister had hier geen oren naar. Hij verwees naar de zogenaamde gemeentelijke zorgplicht. Het college legde zich helaas slaafs bij dit korte en bondige antwoord neer en gaat een confrontatie met de centrale overheid uit de weg. Met uitzondering van OLW en OOG stemden de andere partijen in met het beschikbaar stellen van een krediet van €100.000. Een nieuwe school van ruim €2,2 mln. zal er dan ook wel komen. En u als burger van Oost Gelre moeten deze school betalen. Een school voor slechts 50 leerlingen, een aantal waarbij menig schoolbestuur begint te denken aan de opheffingsnorm.


Onafhankelijken Oost Gelre