Afkoppelkaart Oost Gelre toont waar afkoppelen mogelijk is

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre heeft sinds deze week een afkoppelkaart. Daarop kunnen inwoners zien of hun tuin geschikt is voor de infiltratie van regenwater. Daarvoor heeft gemeente Oost Gelre de doorlaatbaarheid van de grond onderzocht. Op basis van de resultaten is de afkoppelkaart gemaakt. De meeste tuinen in Oost Gelre zijn geschikt om af te koppelen, maar niet allemaal. Daar waar de grond leem- of kleiachtig is, kan het water niet goed wegzakken.

Het klimaat verandert. Dat zien we overal om ons heen. Bijvoorbeeld door het toenemen van het aantal heftige hoosbuien. Met als gevolg vaker ‘water op straat'. Maar ook kampen we steeds vaker met langere periodes van hitte en droogte. De grote vraag is: Hoe kunnen we ons beter aanpassen aan dat veranderende klimaat (klimaatadaptatie)? En wat kunnen we daarvoor doen? Er zijn meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld zorgen voor minder verstening in de tuinen en meer groen in de omgeving. Maar ook door het regenwater af te koppelen van de riolering. De speciale afkoppelkaart helpt daarbij.

De Afkoppelkaart toont middels een kleurcode of afkoppelen mogelijk is. Op de afkoppelkaart staan de acht kernen binnen Oost Gelre afgebeeld. In elke kern kunnen inwoners zien of hun tuin geschikt is om af te koppelen. De afkoppelkaart werkt met drie kleuren. Die kleuren staan voor de infiltratiemogelijkheid van regenwater in de grond: Groen betekent dat de grond geschikt is voor infiltratie. Afkoppelen is goed mogelijk. Geel geeft aan dat er nader onderzoek nodig is. Rood geeft aan dat de grond in de tuin niet of nauwelijks geschikt is voor infiltratie. Als infiltratie niet of nauwelijks mogelijk is, zijn er nog wel andere manieren om water op te vangen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton of (ondergrondse) water-opvangtank. Door het aanbrengen van groene beplanting op het (platte) dak. Of door minder verharding toe te passen in de tuin (tegel eruit, plantje erin).

In het buitengebied ligt de situatie al anders. In het buitengebied ligt drukriolering. Drukriolering is alleen bedoeld voor afvoer van vuilwater afkomstig van toilet, wasmachine, douche, wasbak en gootsteen in het buitengebied. Dus niet voor de afvoer van regenwater. Regenwater blijft in het buitengebied, zakt in de grond, wordt opgevangen, of wordt afgevoerd via de sloten.
Wethouder Bart Porskamp is al begonnen met het geven van het goede voorbeeld. Een regenton in de achtertuin en een doorgezaagde regenpijp aan de voorzijde van het huis; ook de woning van wethouder Bart Porskamp is sinds kort afgekoppeld. Bekijk het filmpje van zijn afkoppeling op http://bit.ly/afkoppelenregenwater.
Kijk voor meer informatie over afkoppelen en de afkoppelkaart op www.oostgelre.nl/klimaat.