Anders nog nieuws?

Ik vind het toch zo fijn dat de NOS een speciaal corona-liveblog heeft. Zo zie je tenminste in één oogopslag wat het actuele coronanieuws van die dag weer is. Een bijkomend voordeel is toch wel dat zaken waarvan je denkt: waar gáát dit over?, ook in dat blog genoemd worden. Wel zo prettig. Nu snap ik bijvoorbeeld waarom de politie binnenvalt op kinderfeestjes, mensen hun ouders bezoeken met een hoogwerker en je overal een mondkapje moet dragen behalve in bordelen en gebedshuizen.

Nu heeft het propagandakanaal van de staat haar pijlen gericht op hét vaccin. Hoe veelbelovend het ook allemaal mag klinken, ik vind het maar een B-product. Maandenlang hoorden we het mantra: We kunnen pas terug naar normaal, als er een vaccin is. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn! Allereerst zou 70 procent of meer van de bevolking zich moeten laten vaccineren en volgens verschillende enquêtes ziet lang niet iedereen dat zitten. Eerlijk gezegd begrijp ik dat ook wel, je bent toch een soort van proefkonijn. En dan zouden we volgens WHO-opperhoofd Tedros nog steeds mensen moeten testen, traceren en in quarantaine zetten. Hebben we daar nou al die miljarden voor uitgegeven? Het voelt een beetje alsof je op de kermis een horloge uit de grijpkast hebt gehaald. Je hebt er wel tien keer meer euro's ingestopt dan het ding ooit waard was en eenmaal om je pols blijkt de batterij leeg zodat je nog steeds op de kerkklok moet kijken hoe laat het is. Ik zou zeggen: AstraZenica, terug naar de tekentafel!

De NOS/NPO heeft van de regering 19 miljoen extra ontvangen bovenop het toch al riante budget van 850 miljoen. Dit kwam de publieke omroep toe omdat ze allemaal extra maatregelen hadden moeten nemen die blijkbaar enorm veel geld kosten. Zoals het schuiven met werkschema's, extra uitzendingen, aanschaffen van spatschermen en mondkapjes, enzovoort. Die kosten vielen klaarblijkelijk nog hoger uit dan de besparing die het niet hoeven verslaan van het Eurovisiesongfestival en grote sportwedstrijden zouden opleveren. Ah, ik weet het al. Ze verkochten natuurlijk ook geen koffie en versnaperingen omdat er ook geen publiek bij de diverse opnames aanwezig mocht zijn. Ja, en dan tikt het aan, dat zal iedere horecabaas je kunnen beamen.

Wellicht is er van die 19 miljoen euro een paar cent overgebleven zodat de NOS zijn journalisten op een cursus 'wat speelt er nog meer in de wereld?' kan sturen. Horen en lezen we eens wat anders dan die 'Help, de ic verzuipt' verhalen van Ernst Kuijpers of de 'Joe Biden blesseerde zijn been bij het spelen met zijn hond' artikelen. Misschien komen we dan iets te weten over de actuele situatie in Zweden. Daar gaat het heel goed naar het schijnt, maar dat is natuurlijk geen nieuws. Of over die twintig internationale wetenschappers die tien ontwerpfouten aantroffen in de PCR-test. Ze dienden een verzoek in bij Eurosurveillance om de onderliggende publicatie van deze 'gouden standaard' terug te trekken. En misschien, heel misschien, ze zijn tenslotte een onderdeel van ons koninkrijk, hebben ze zelfs wel een klein kadertje over voor een berichtje over de nieuwe 'slavenwet' waarover in Curaçao nu zoveel ophef is ontstaan. Niet teveel gevraagd toch, voor 19 miljoen?


Kees Kiezel