Antoon te Brake met enkele van zijn schilderijen. Foto: Dinès Quist

Antoon te Brake met enkele van zijn schilderijen. Foto: Dinès Quist

Dinès Quist

De voeten van Antoon te Brake

LICHTENVOORDE - Antoon te Brake runde jarenlang een schoenenzaak in Lichtenvoorde, te weten ‘schoenwinkel Te Brake’. Zijn fascinatie voor voeten heeft hij op een artistieke manier ingevuld, met verf op doek. Talloze schilderijen maakte hij van voeten en schoenen. De soms surrealistische schilderijen houden de kijker even vast om te ontdekken wat hij precies ziet. Bij Erve Kots in Lievelde zijn een aantal van zijn schilderijen te zien.

Door Dinès Quist

Antoon (81) schildert al jaren maar sinds door de coronacrisis alles stil kwam te liggen, heeft zijn productie een vlucht genomen. Tegenwoordig haalt hij niet alleen inspiratie uit voeten, maar ook uit andere aspecten van het leven. Antoon vertelt: “Laatst liep ik door het bos en zag daar twee amazones te paard. Ik wist meteen dat ik daar een schilderij van wilde maken. Thuis zocht ik een plaatje van paarden op en ging aan de slag.” Uit de stapels schilderijen is duidelijk te zien dat de brede interesse typerend is voor de amateurschilder. Van een savannelandschap, een Spaans dorpje tot aan het meisje met de parel, Antoon schilderde ze allemaal.

'Ik kan aan de
voeten van de
mensen zien
wat hun
karakter is'


Schilderijen met een dubbele betekenis
Antoon is een schoenmaker in hart en nieren. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak en nam de schoenwinkel van zijn vader over. Antoon vertelt: “Ik kan aan de voeten van de mensen zien wat hun karakter is. Er valt van alles af te lezen aan de spierspanning in de voet, de manier van lopen en de stand van de voeten.” Om de etalage op te vrolijken is Antoon schilderijen van voeten gaan maken en hing ze tussen de schoenen. “Ik schilderde spreekwoorden en gezegdes over voeten op een fantasierijke manier. Het werkte, want mensen bleven echt even stilstaan voor de etalage om te kijken naar mijn schilderijen.” Inmiddels geniet de vitale tachtiger al een tijdje van zijn pensioen, maar dat betekent allerminst dat hij achterover leunt. Zijn dagen waren, voor de coronapandemie, gevuld met activiteiten in maar liefst acht verenigingen. “Ik moet wat te doen hebben, dus stort ik me op het schilderen.”

Passievolle uitlaatklep
Waar de passie voor schilderen vandaan komt weet Antoon niet precies. Wel weet hij dat het een heerlijke uitlaatklep is, een expressieve manier om het leven te vangen. De vrolijke kleuren in zijn werk, verraden het positieve karakter van de hobbyschilder. Een enkel schilderij decoreert de huiskamer van Antoon en zijn vrouw Marijke, maar veel van zijn schilderijen heeft hij weggegeven. Zolang hij inspiratie heeft en zijn motoriek hem niet in de steek laat, schildert Antoon door.

Een werk van Antoon te Brake.
Een werk van Antoon te Brake.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding