Typisch

Het was vorige week weer een heerlijke week voor een thuiswerkende nieuwsvolger. In Oost Gelre was het volgens mij gewoon rustig, typisch Oost Gelre. Weliswaar is niet iedereen blij met het voor de komende jaarwisseling afgekondigde vuurwerkverbod, zie daarvoor het artikel elders in deze krant, als het goed is op dezelfde pagina als dit (ik had u graag het paginanummer gegeven, dat kan ik wel zien, maar dat kan zo weer veranderen: de wegen van God en de eindredactie zijn ondoorgrondelijk).

Maar er zijn hier nog geen vuurwerkrellen geconstateerd, zoals in het christelijke Urk en het gemengd (on)gelovige Arnhem. Weliswaar is er af en toe vuurwerk te horen, maar dat schijnt een code te zijn. Het betekent dat de drugsdealer er weer is met zijn handelswaar. Waarom adverteren die dealers niet gewoon in de Elna of de Groenlose Gids? Dat scheelt een hoop geluidsoverlast. Neem gerust contact op met onze verkoop.

Het schijnt dat wij in de Achterhoek op drugsgebruik bovengemiddeld scoren op 3-MMC. De iets gewijzigde variant van 4-MMC, oftewel miauw miauw. Maar dat hoef ik mijn lezers niet te vertellen.
En dat komt dan weer niet in dat EO-programma Typisch Achterhoek. Ze laten vooral rare dingen van ons zien en rare personages. Dat is ook wel typisch, maar dan in een andere betekenis. Altijd lastig, homoniemen. We tolereren ze wel, maar worden ze echt geaccepteerd?

Zwarte Vrijdag viel in Oost Gelre nog wel mee qua winkeldrukte, of viel tegen kun je ook zeggen. Ik zag op die vrijdag wel Zwarte Pieten, echte zwarte of in elk geval heel donkerbruine. Ik vind hier niks van.

Nee, voor het echte nieuwsvolggenot moest je in Nederland zijn. Misschien iets voor een tv-programma: Typisch Nederland. Zo was er de knallende ontbinding van het Forum voor Chaos. De belastingtoeslagenverhoren in de Tweede Kamer heb ik ook (deels) gezien, al heb ik daar nu al bijna geen actieve herinnering aan. Een heleboel burgers zitten in de financiƫle shit, maar voor de verantwoordelijken zal het wel weer met een sisser (dat mag nog wel deze jaarwisseling) aflopen.