Pastoor H.A.M. de Jong in de pastorie in Groenlo, die ook na de fusie zijn woonomgeving zal zijn. Foto: Theo Huijskes
Pastoor H.A.M. de Jong in de pastorie in Groenlo, die ook na de fusie zijn woonomgeving zal zijn. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Pastoor H.A.M. de Jong benoemd tot
pastoor van overkoepelende parochie

Kerk-gebouwen bestemd voor de eredienst in Oost-Achterhoek terug van zestien naar zes

Door Theo Huijskes

GROENLO - In het kader van het samenwerkingsverband tussen de St. Paulusparochie en de St. Ludgerparochie, wordt pastoor H.A.M. de Jong met ingang van 1 januari 2021 door aartsbisschop W.J. Eijk benoemd tot pastoor van de overkoepelende parochie HH. Paulus en Ludger - Oost Achterhoek. In zijn woonkamer in de pastorie van de Calixtusbasiliek in Groenlo, laat pastoor De Jong weten blij te zijn met deze benoeming.

“Afgezien van het feit dat dit, mede in verband met de fusie van de huidige parochies Paulus en Ludger, in de lijn der verwachting lag, geeft het besluit mij een goed gevoel. Ondanks dat wij met ons allen te maken hebben met vervelende, onzekere tijden, heb ik niet alleen alle vertrouwen in de komst van een nieuwe overkoepelende parochie, maar ook in de samenwerking met het nieuwe bestuur, collega’s, stafmedewerkster, ondersteunende personen van het secretariaat en de vrijwilligers.”

Zoals eerder dit jaar, bij zijn 25-jarig priesterjubileum, vindt pastoor De Jong het ook deze keer enigszins moeilijk om in deze onzekere tijd bij een heuglijke gebeurtenis stil te staan. In het verlengde daarvan mag niet onvermeld blijven dat niet alleen hij, maar ook zijn huisgenote Joke Heemink nog maar pas hersteld zijn van corona. Maar daaronder heeft het besef niet geleden dat de voortgang van een nieuwe, overkoepelende parochie geen stilstand duldt.

Sluiting van kerkgebouwen veroorzaakt veel emotie
Voorafgaande aan de definitieve fusie hebben de in oktober 2018 gepresenteerde beleidsplannen in verschillende geloofsgemeenschappen naast begrip voor de realiteit ook de nodige emoties losgemaakt. Ondanks dat iedereen weet dat er grote veranderingen gaande zijn in kerk en samenleving, dienden zich ook emotionele reacties aan als gevolg van het gegeven dat de parochie in een tijd van forse krimp een ‘te grote jas aan had’ en dat verschillende kerken in de regio daarom aan de eredienst zullen worden onttrokken. Voor het herbestemmen van kerkgebouwen is echter tijd uitgetrokken. In alle geloofsgemeenschappen zijn nu mensen in werkgroepen bezig om met planvorming bij te dragen aan een nieuwe bestemming van hun straks voormalige kerk. Het totale veranderingsproces moet uiterlijk 1 januari 2026 zijn afgerond. In de St. Paulusparochie worden de kerken in Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen op termijn gesloten, zodat alleen de kerken in Beltrum, Eibergen en Groenlo vooralsnog hun functie blijven behouden. Wat betreft de St. Ludgerparochie, verliezen de kerken in Aalten, Bredevoort, Harreveld, Mariënvelde, Meddo en Vragender hun religieuze functie en blijven de kerken in Lichtenvoorde, Winterswijk en Zieuwent vooralsnog intact.

Slechts één priester beschikbaar voor zes kerken
Pastoor De Jong is er zich terdege van bewust dat er straks op zijn schouders als priester een zware taak rust. “Na het vertrek van pastor R.E.C. den Hartog ben ik, naast pastoraal werkster Roetgerink en diaken Peters, dan de enige priester. Dit heeft tot gevolg dat ik vanaf 1 januari, indien de situatie dit weer toelaat, iedere zondag in een tweetal vieringen zal voorgaan en dat is in de eucharistische centrumlocaties (Lichtenvoorde en Groenlo) van beide voormalige parochies. Hiernaast blijven wij als pastoraal team voorgaan in Beltrum, Eibergen, Winterswijk en Zieuwent. Hoe de verdere aanpak c.q. invulling zal plaatsvinden, is vanzelfsprekend onderwerp van gesprek in het team en het nieuwe parochiebestuur. Dat bestuur bestaat inclusief mijzelf uit acht personen, waaronder drie voormalige bestuurders en vier nieuwe. Het parochiesecretariaat blijft gevestigd in Groenlo. Ik blijf het volste vertrouwen houden dat er in goed overleg met elkaar passende oplossingen worden gevonden voor alle zestien geloofsgemeenschappen die de parochie telt. Immers, de kerk mag hét symbool van geborgenheid blijven, een thuiskomen voor jong en oud. Kerkgebouwen kunnen gesloten worden, maar geloofsgemeenschappen, waarin mensen hun geloof beleven en naar elkaar omzien, blijven bestaan!”