De Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Paul van Druten
De Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Paul van Druten

Kerktorens kleuren oranje

Ook Oost Gelre vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen

OOST GELRE - Orange the World is de jaarlijkse internationale campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook Oost Gelre sluit zich daar, voor het tweede jaar, bij aan. Van 25 november tot 10 december zijn de Werenfriduskerk in Zieuwent en de Calixtusbasiliek in Groenlo oranje gekleurd. Er is een programma voor sociale media samengesteld, met onder andere bijdragen van drie lokale beeldend kunstenaars: Natasja Scharenborg, Astrid Vredegoor en Cynthia van Wijngaarden. En een ter gelegenheid van Orange the World geschreven gedicht van Grollenaar Mark Ebbers. Burgemeester Bronsvoort opende woensdagavond om 19.00 uur de campagne onder de toren van de Calixtus in Groenlo. In verband met de coronaregels was daar geen publiek bij aanwezig, behalve enkele direct betrokkenen. Daarna werd in de basiliek een filmpje opgenomen ten behoeve van de social media-campagne van de gemeente.

Burgemeester Annette Bronsvoort over het belang van de campagne: “Orange the World, 16 dagen actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne is hard nodig, want ook in onze gemeente komt dit helaas voor. Daarom ook mijn dringende oproep: Ben je slachtoffer van geweld? Of komt het in je omgeving voor? Meld het! Want dan kunnen we hulp bieden!” Wethouder Jos Hoenderboom sluit zich aan: “Intimidatie en geweld tegen vrouwen en meisjes door een partner, een familielid, een bekende, een collega, een klasgenoot of door wie dan ook, is onacceptabel, altijd! Als je slachtoffer bent of je ziet het bij anderen, meld het, dan kunnen wij jou of anderen helpen.”

Het thema van de Orange the World-campagne in Nederland dit jaar is 'Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd'. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, en zijn daarvoor vaak al vele geweldsincidenten gebeurd. Gemeenten, andere overheden en organisaties willen helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op de startdatum25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square in New York, de Niagara Falls op de grens van de Verenigde Staten en Canada, en de Brandenburger Tor in Berlijn al oranje.

Je kunt me tegenhouden
Kunt mijn armen breken
Maar je kunt nooit bij mijn hart

Nooit bij mijn hoofd en nooit bij mijn dromen
Nooit bij mijn wolken
En het blauw door mijn bomen

Je kunt tegen me schreeuwen
De deur voor me dichtdoen
Maar je kunt nooit bij mijn ziel
Achter stenen en tralies vrij

Je kunt me klein praten
Maar nooit klein maken
Je kunt mij buiten de wereld houden
Maar de wereld niet buiten mij

Ik denk de wereld mooi van binnen
Je kunt me verslaan
Maar nooit van me winnen

De oranje uitgelichte toren van de Calixtus in Groenlo. Foto: Marcel Houwer
De oranje uitgelichte St. Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Marcel Houwer
Burgemeester Bronsvoort trapt in klein gezelschap Orange the World af. Foto: Mark Ebbers
De toren van de Werenfriduskerk. Foto: Paul van Druten