Bonusboosheid

Het college heeft in een memo aan de gemeenteraad voorgesteld de ambtenaren van de gemeente Oost Gelre een bonus van 250 euro te geven, als waardering voor hun extra inspanningen en flexibiliteit in deze coronatijd. Een motie waarin vooral oog was voor de drie boa's en waarin werd voorgesteld de 'stads-/dorpswachten' een bonus van 300 euro te geven, heeft het enige tijd geleden niet gehaald.

Ik had een bonus voor de handhavers begrijpelijker gevonden dan die voor alle ambtenaren. Tenslotte moeten de boa's de shit op straat opvangen. Het langzamerhand nogal onnavolgbare overheidsbeleid uitvoeren en handhaven. Zij krijgen te maken met soms onwillige en zelfs agressieve burgers die met teveel zijn of geen afstand houden of geen mondneuskapje dragen waar het moet. Die agressieve reacties komen ongetwijfeld van toeristen en bezoekers, want wij zijn niet zo natuurlijk.

Bovendien is boa zijn in relatief kleine gemeenschappen (zelfs onze grote twee kernen zijn natuurlijk geen metropolen) extra lastig, omdat zo'n boa iemand vaak persoonlijk kent. En het kan natuurlijk lastig zijn als je je eigen vrouw een boete moet geven omdat ze zich niet aan de regels houdt. Maar hee, zaken en het meisje moet je gescheiden kunnen houden. En 's avonds tussen de lakens maak je het zonder mondkapje weer goed.

Maar die boa's kregen hun 300 euro dus niet. Een bedrag waar je toch mooi de boete van kunt betalen die je aan je eigen vrouw hebt gegeven. Nu krijgen ze, met alle andere ambtenaren, 250 euro. Ik gun dat die ambtenaren best, maar of zij het nou het moeilijkst hebben in deze coronacrisis. Ik vraag het me zachtop af.

Als signaal naar de bevolking (naar ons) is zo'n niet handig, hoewel dat natuurlijk geen criterium mag zijn. De VVD heeft zich bij monde van raadslid Kees Porskamp inmiddels tegen de ambtenarenbonus gekeerd. Ook verschillende andere partijen zijn er ongelukkig mee. Maar natuurlijk is het vooral de VVD die van zich laat horen, want deze partij blinkt altijd uit in integriteit, transparantie en verantwoording van geldstromen. Natuurlijk: landelijk lijkt de VVD soms bijna op een combinatie van een studentenvereniging, een old-boys-netwerk en een maffiaclan. Maar dat is landelijk, wij in Oost Gelre zijn niet zo, en ook onze VVD niet.

Omdat ik niet wil achterblijven, geef ik mezelf ook een bonus, bij een zzp'er zijn de lijntjes kort. En het is gewoon een lekker gevoel om 100 euro over te schrijven van je zakelijke naar je persoonlijke rekening. Om een bonus (autocorrectie) van te krijgen.