Jasper Groenveld in een van de volle bewaarplaatsen. Foto: Mark Ebbers
Jasper Groenveld in een van de volle bewaarplaatsen. Foto: Mark Ebbers

Lesli kan het vuurwerk niet meer kwijt

Vorige week meldden we in het artikel ‘Vuurwerkverbod: wat vinden wij ervan?’ dat Lesli Vuurwerk geen reactie wilde geven. Dat bleek een misverstand. In tweede instantie heeft het bedrijf dat toch gedaan.

Jasper Groeneveld heeft een kater van het vuurwerk-verbod

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Het onlangs afgekondigde vuurwerkverbod heeft een enorme impact op de grootste vuurwerkimporteur van Nederland. De opslagruimtes aan de Heringsgaweg zijn zo goed als vol en er zijn nog zo’n tachtig containers onderweg. Maar er gaat bijna niets uit, want de klanten van Lesli – de verkopers van consumentenvuurwerk – hebben alle orders stopgezet.

“De vraag naar zogenoemd kindervuurwerk is weliswaar groter, maar zo’n 90% van onze omzet is weg.” Aan het woord is Jasper Groeneveld, mede-eigenaar van Lesli. Het bedrijf is ‘s lands grootste vuurwerkimporteur. Het ontwikkelt zelf vuurwerk in China en verkoopt consumentenvuurwerk aan de vuurwerkwinkels.
“We volgen de vuurwerkdiscussie natuurlijk al jaren. Samen met de overheid hebben we ook al vuurwerk uit de markt genomen dat door consumenten werd misbruikt, we nemen onze verantwoordelijkheid. Zo’n 85% van wat we verkopen is inmiddels siervuurwerk.” Hij twijfelt over de motieven voor het tijdelijke vuurwerkverbod voor F2-vuurwerk dat op 13 november werd afgekondigd: “Het voorstel kwam van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Ik ben het met arts Gommers eens, die vond dat de coronacrisis misbruikt werd om er politieke standpunten door te drukken. Als de zorg echt geholpen zou worden door een vuurwerkverbod, zou ik er niet zo’n kater aan over hebben gehouden. We hebben een oneigenlijke discussie verloren, maar in elk geval gevochten.”

De tijd dringt
De opslagruimtes van Lesli, tussen Lichtenvoorde en Vragender, zijn inmiddels zo goed als vol. “We hebben 68 bewaarplaatsen, en er zijn nog zo’n 80 containers onderweg vanuit China. Aan de uitgang nemen de winkeliers sinds het verbod niets af, slechts zo’n 5% hebben we uitgeleverd, een enkeling had in de zomer al een opruimingspartij gekocht.” Extra opslagcapaciteit is niet zomaar gevonden: “De overheid heeft bij de inschatting van de opslagcapaciteit de winkels meegerekend, onterecht. We zijn natuurlijk op zoek naar extra opslagplaatsen, maar dat is erg lastig. We willen en kunnen de vergunning voor Lichtenvoorde niet overschrijden. Vuurwerkopslagplaatsen moeten aan zeer zware eisen voldoen. Opslag in het buitenland is financieel niet te dragen, opslaan bij winkeliers is niet de oplossing in verband met hun vergunningen, en opslag bij andere Nederlandse vuurwerkimporteurs is maar heel beperkt mogelijk, want zij zitten natuurlijk met dezelfde problemen als wij.”
En de tijd dringt: “Er moet voor eind week 50 een oplossing zijn. Anders zie ik geen andere mogelijkheid dan de containers in de haven te laten staan.”

De buren doen het beter
Op dit moment kan Jasper zijn mensen enigszins aan het werk houden met F1-vuurwerk; tijdelijke krachten – normaal volop aan het werk in het decemberhoogseizoen – zijn er niet. “Het wordt een uitdaging hier zonder kleerscheuren uit te komen. In onze branche maak je elf maanden kosten en die verdien je dan in een aantal dagen terug; maar dat laatste is dus nu grotendeels weggevallen.” Ook voor andere bedrijven heeft het inklappen van de omzet bij Lesli Vuurwerk gevolgen. “We werken veel met Lichtenvoordse bedrijven als toeleverancier, ook zij zien omzet wegvallen, bijvoorbeeld de leveranciers van pallets en onze transporteurs.”
Hij vindt dat ons buurland het een stuk beter heeft aangepakt: “In Duitsland is geen algeheel vuurwerkverbod, wel zijn daar grote vuurwerkevenementen verboden. Zo decentraliseer je de mensen, siervuurwerk draagt daartoe bij, alleen met je familie het vuurwerk op afstand bewonderen. En het is mooi op oudejaarsavond de ‘boze geesten’ te verjagen.”

Volgend jaar?
Voorlopig blijft de kater: "Het vuurwerkverbod is op verkeerde gronden genomen. En daarbij vind ik dat de landelijke media vooral de nadruk legden op de tegenstanders van vuurwerk. Het zou zuur zijn als de discussie ook in de toekomst onzuiver gevoerd gaat worden. Tenslotte ontstaat het grootste deel van de persoonlijke en materiële schade door illegaal vuurwerk of door het fout gebruiken van vuurwerk.”
Toch is Jasper niet te negatief over de toekomst: "Volgens de overheid komt er geen vervolg van het verbod. Ook de financiële compensatie is gebaseerd op een tijdelijk vuurwerkverbod. We moeten gewoon een jaar overslaan, gelukkig heeft vuurwerk geen houdbaarheidsdatum. Dus ik verwacht dat we er, samen met onze creatieve en loyale medewerkers, wel uit gaan komen.”