All pigs are equal

Als extraatje voor hun improvisatievermogen en flexibiliteit kunnen de ambtenaren van de gemeente Oost Gelre deze maand een coronabonus van 250 euro tegemoet zien in hun loonzakje. Dit omdat ze naast het reguliere werk zich ook extra in moesten spannen om aandacht te hebben voor de maatschappelijke en economische effecten van de coronamaatregelen voor onze inwoners en bedrijven. Aldus wethouder Bonsen in de memo namens het college aan de gemeenteraad.

Nou, als er ergens een bedrijfstak is die de afgelopen periode barstte van improvisatievermogen en flexibiliteit, dan is het de horeca wel. Trotse eigenaren van prachtige bedrijven in Oost Gelre zijn maandenlang door ieder hoepeltje gesprongen dat de overheid ze heeft voorgehouden. Afzetlinten, desinfectiemiddelen, gezondheidschecks, spatschermen, bezoekersregistratie, minder tafeltjes, looproutes, extra schoonmaakwerkzaamheden, vervroegde sluitingstijden, controle bij de deur en ga zo maar door. Tot een tweede sluiting aan toe met daarbij geen enkel zicht meer op heropening. Met het verkopen van borrelpakketten, kerstbomen en oliebollen, het geven van huiskamerconcertjes, het uitlenen van personeel, het bakken van corsoburgers, ophalen van statiegeldkratten, het opzetten van drive ins, een compleet openluchttheater, enzovoort proberen de horecabazen van onze gemeente nu het hoofd boven water te houden.

Volgens mijn informatie hebben we 190 ambtenaren in onze gemeente. Het extraatje komt dus neer op een extra uitgave van 47.500 euro. Klaarblijkelijk heeft het college die de goedkeuring heeft gegeven voor deze coronabonus zelf geen 'aandacht voor de maatschappelijke en economische effecten van de coronamaatregelen' want naast deze ongelofelijke schoffering van de horeca en alle andere zzp'ers en bedrijven die het water aan de lippen staat, stuurt de gemeente net voor Kerst gelijk maar even de deurwaarder op pad om achterstallige gemeentelijke belastingen te innen. Wel was men zo sociaal om wanbetalers hier vorige week via het gemeentenieuws op te attenderen zodat ze zich de extra kosten van een dwangbevel à 43 euro kunnen besparen.

Ik hoop dat dit college zo verstandig is die onzalige coronabonus als de wiedeweerga terug te draaien. Misschien dat ze dan naast alle andere zaken waarin ze de burgers van Oost Gelre in de kou laten staan (zonneparken in Zwolle, megawindmolens op de grens met Aalten, overlast van Vitelco, de megamestvergister in Groenlo), nog voldoende geloofwaardigheid kan behouden om de rit tot 16 maart 2022 uit te zitten.


Kees Kiezel