Nieuwe vergunning voor Vitelco

LICHTENVOORDE - Het ontwerpbesluit voor de nieuwe omgevingsvergunning van Vitelco in Lichtenvoorde ligt vanaf vorige week ter inzage. Daar waar het bij de vorige vergunning ging om 15 deelvergunningen, is er nu 1 vergunning. De maatwerkvoorschriften geur zijn apart beschreven. Wethouder Bart Porskamp zegt dat de vergunning niet meer productie mogelijk maakt voor Vitelco. Verder moet er voldaan worden aan de geluidsnormen en mogen er ‘s nachts uitsluitend voorbereidende werkzaamheden worden verricht. Ook zijn vijf plekken aangewezen voor een veilige opslag van de chemicaliën. Er wordt een onderscheid gemaakt in de geluidsnormen voor overdag en ‘s nachts. Vrachtwagens mogen alleen lossen tussen 07:00 en 19:00 uur. “Met deze vergunning laten we zien een stap te zetten richting de buurt. Vitelco krijgt geen urenuitbreiding. In de nacht mag er niet geproduceerd worden.”

Door Kyra Broshuis

Digitale spreekuren
De nieuwe vergunning ligt nu 6 weken ter inzage. “We willen buurtbewoners en andere belangstellen graag goed informeren. Daarom organiseert de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) een aantal digitale spreekuren. Mensen kunnen zich voor een spreekuur aanmelden door een mail te sturen naar communicatie@oostgelre.nl. De spreekuren zijn op woensdag 9 december van 09:00-10:00 en dinsdag 15 december van 16:00-17:00 uur.”

De buurt
De omwonenden hebben inmiddels allemaal een brief ontvangen met uitleg over de nieuwe vergunning. In de brief legt de gemeente uit wat de reden is van de vergunningsaanvraag, wat de invloed is op de geur- en geluidshinder en de emissies naar de lucht. Ook staat er beschreven welke mogelijkheden er zijn om te reageren op deze ontwerpvergunning. De buurt, die al jaren last heeft van de geur van de fabriek, is niet tevreden over de nieuwe vergunning. Volgens buurtbewoners gaat die net ver genoeg. Er is overleg geweest en op zaterdag 12 december aanstaande gaat de buurt raadsleden rondleiden. De nieuwe vergunning is in te zien op de site van de gemeente www.oostgelre.nl.