Bij de zuiveringsinstallatie aan de Boschlaan ligt mogelijk een geschikt perceel voor een tweede corsolocatie. Foto: Kyra Broshuis

Bij de zuiveringsinstallatie aan de Boschlaan ligt mogelijk een geschikt perceel voor een tweede corsolocatie. Foto: Kyra Broshuis

Tweede corsolocatie aan de Boschlaan

Buurt is niet onverdeeld positief

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De gemeente is al langere tijd op zoek naar tweede corsolocatie in Lichtenvoorde, naast de bestaande locatie aan de Lievelderweg. Een plek bij de waterzuivering aan de Boschlaan heeft de voorkeur en is volgens het college de meest reële optie. De eigenaar van het perceel is bereid tot verkoop indien er een grondruil kan plaatsvinden. Er kan een geschikte ruilkavel worden aangekocht door de gemeente.

Zeven groepen
‘Op dit moment hebben zeven corsogroepen een probleem met permanente huisvesting. De Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) is dus dringend op zoek naar een nieuwe bouwlocatie. Het liefst een plek waar meerdere groepen voor lange tijd terecht kunnen. Daarmee zijn goede ervaringen opgedaan op de eerste verzamellocatie aan de Lievelderweg. De buurt rondom het bedoelde perceel aan de Boschlaan is ingelicht en er is overwegend positief gereageerd op de plannen’, zo staat in het raadsvoorstel. Na een positieve uitspraak van de raad zal een klankbordgroep opgestart worden. In deze groep zitten afgevaardigden van de buurt, het corso en de gemeente.

‘Er moet een eind komen aan deze problemen’
Inspreker Herman van Haar, voorzitter van de SBL zegt dat er eindelijk een eind moet komen aan de jarenlange problematiek van te weinig bouwlocaties. “Het corso dreigt 7 van de 18 bouwgroepen te verliezen als er geen oplossing komt voor het bouwprobleem. Een gezamenlijke plek met de fietscrossclub FCCL bleek lastig en we kijken nu weer separaat naar een nieuwe plek. De plek achter de zuivering aan de Boschlaan is goed en er is ons alles aan gelegen om daar een goede nieuwe buur te zijn. Onze wens is duidelijk; een stuk grond om het corso voort te kunnen zetten. De groepen hebben aangegeven dat ze deze kans met beide handen willen aangrijpen. De passie voor ons cultureel erfgoed is groot maar alles kan kapot. Als dit plan het niet gaat halen, dan zakt de moed ons in de schoenen. Bied het corso perspectief en maak de aankoop van deze grond mogelijk”, zo roept hij de raad op.

Kritisch
De buurt Boschlaan ziet echter liever een ander plan. De heer Elferink spreekt namens de buurt de raad toe: “Er is gebrek aan draagvlak bij de omwonenden. Dat er overwegend positief is gereageerd, zoals in het raadsvoorstel staat, is pertinent niet waar. Op 1 huishouden na is niemand positief over dit plan. We willen graag meedenken over aanpassing van de plannen. We zijn kritisch maar ook bereid om mee te werken aan de voortzetting van de corsocultuur.”

‘Hoe ver gaat de gemeente?’
Ook buurtbewoner Hulshof spreekt de raad toe. Hij zegt zich te verbazen over het gebrek aan visie bij de gemeente met betrekking tot het coulisselandschap. “We krijgen te maken met een retentiegebied, een zonnepark en nu ook nog eens 7 corsohallen. Hoe ver gaat de gemeente om steeds maar landbouwgrond verder te ontwikkelen? Zodra er een boer stopt en de grond te koop komt, heeft de gemeente plannen. Die grond is echter hard nodig voor agrariërs die wel verder willen en de ruimte moeten krijgen. Bij de zuivering is een bijzondere biotoop ontstaan waar veel reeën geboren worden omdat het daar zo rustig is. Dat gaat verdwijnen als deze plannen doorgaan. Al die mensen die straks vanuit de kom van Lichtenvoorde naar het buitengebied komen, dat gaat grote problemen geven. Het is een ondoordacht plan.”

Geen hallen of tenten in open veld
Dit plan scoort echter wel het beste in het locatieonderzoek, zegt wethouder Frank. “Behoud van de traditie en het immaterieel cultureel erfgoed is erg belangrijk en het lastig een goede ruimte te vinden. Niet iedereen in de buurt is inderdaad positief gestemd maar er wordt wel meegedacht in oplossingen. Dit plan is overigens absoluut geen opmaat naar een nieuw bedrijventerrein op die locatie. Dat is niet aan de orde. Er komt geen bedrijfsbestemming op die grond maar een bestemming voor maatschappelijke doeleinden. De planvorming moet nog worden opgestart en daar willen we graag de buurt bij betrekken. Overigens zullen we niet toestaan dat er in een open veld solitaire corsohallen of -tenten worden gebouwd.”

Op 15 december komt het voorstel aan de orde in de raadsvergadering.