Coalitiepartij VVD boos over bonus ambtenaren

OOST GELRE - Een bonus van 250 euro voor alle medewerkers van de gemeente Oost Gelre. Dat staat in een memo van het college aan gemeenteraad. Raadslid Kees Porskamp van de VVD is verbijsterd: “Ik kan hier met de pet niet bij. Wij vinden een coronabonus ongepast richting de samenleving. De coronacrisis zet een enorme druk op de hele samenleving. De gezondheidszorg probeert overeind te blijven evenals bedrijven, instellingen en verenigingen. Mensen verliezen hun baan of moeten fors salaris inleveren om hun baan te behouden. Een coronabonus voor medewerkers van de gemeente Oost Gelre in deze tijden vinden wij dan ook meer dan ongepast en daar nemen wij publiekelijk afstand van”, zo laat de fractie weten.

Door Kyra Broshuis

In de gewraakte memo schrijft het college over een eerdere motie van OOG. Die motie, om de drie boa’s in de gemeente Oost Gelre een bonus van 300 euro netto te geven, heeft het niet gehaald. Alleen OLW en D66 waren het met OOG eens en stemmen in met de motie. Dat was niet toereikend voor een meerderheid en dus werd de motie verworpen. Het college schrijft nu: ‘Deze motie heeft het weliswaar niet gehaald, maar ik kan u meedelen dat de directie een positief besluit heeft genomen over een financiële waardering voor alle medewerkers. Vanaf het eerste moment dat we werden geconfronteerd met het coronavirus waren we ons allemaal bewust van de grote impact ervan op onze samenleving. Een grote impact op organisaties, op verenigingen, op bedrijven en ondernemers, op zorginstellingen, op het onderwijs, maar vooral ook op onze inwoners. Het virus raakte iedereen hard en zette onze vertrouwde, dagelijkse bezigheden helemaal op z’n kop. Dat was voor iedereen schakelen. Ook voor onze ambtelijke organisatie. Toen de eerste coronamaatregelen in maart van kracht werden veranderde ook het werk van onze medewerkers ingrijpend. Van de ene op de andere dag moesten ze thuis werken. We deden een groot beroep op hun improvisatievermogen en individuele flexibiliteit. In een situatie waarin naast het reguliere werk ook een extra inspanning werd gevraagd om aandacht te hebben voor de maatschappelijke en economische effecten van de coronamaatregelen voor onze inwoners en bedrijven.’ Het college schrijft vervolgens grote waardering te hebben voor de flexibiliteit en betrokkenheid van de medewerkers. ‘En wij sluiten ons aan bij het besluit van de directie om die waardering ook in financiële zin te laten blijken met de toekenning van een éénmalig bedrag van 250 euro.’

“Een totaal verkeerd signaal”, zegt Porskamp. “We nemen er dan ook publiekelijk afstand van. Heel Nederland werkt onder moeilijke omstandigheden, maar waar de medewerkers van Oost Gelre naast hun salaris de jaarlijkse cao-stijging krijgen en baanzekerheid hebben, worden elders loonoffers gevraagd of verliezen mensen hun baan.” De andere coalitiepartij, het CDA, is het met de VVD eens. Fractievoorzitter Niek Bragt zegt dat de gemeentelijke organisatie er in de eerste plaats is voor anderen. “We pleiten al jaren voor een dienstbare organisatie die ervoor moet zorgen dat onze inwoners, vrijwilligers, verenigingen en ons bedrijfsleven het hoofd boven water kunnen houden. Het is onze taak om te zorgen dat Oost Gelre door blijft draaien, dát moet dus ook bovenaan het lijstje staan. De memo over een 'bonus' voor onze ambtenaren komt dan ook enigszins koud op ons dak vallen. Dat er ook door ambtenaren een bovengemiddelde inspanning is geleverd het afgelopen jaar onderschrijven we, maar in een dienstbare overheid kom je dan nog steeds pas aan de beurt als álle anderen voorzien zijn. In die volgorde, en niet andersom.”

Ook de PvdA vindt de bonus ongepast en neemt hier afstand van. "Waardering voor de mensen in de frontlinie, akkoord. Maar dat rechtvaardigt geen generieke bonus voor alle ambtelijke medewerkers. Deze crisis overkomt ons allen!”, zegt Annelies Donderwinkel van de PvdA. Gerard Klein Gunnewiek zegt dat ook zijn partij, NLog, tegen de bonus is. Het is nu de vraag of het college nog op de beslissing terugkomt. VVD'er Porskamp hoopt dat de directie en het college de zaak nog eens goed overdenken: "Want dit is niet uit te leggen."