Marion en Roland van Wijk met hun plopmomentje.

Marion en Roland van Wijk met hun plopmomentje.

Rockcafé Taste

Horeca luidt de noodklok

Vervolg van de voorpagina

Om beleidsbepalers te doordringen van de ernst van de situatie liet de horeca afgelopen maandag van zich horen op het Malieveld in Den Haag. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep Nederland op tot het tekenen van een petitie deze ‘Black Monday’. De oplopende statistieken de laatste dagen bieden weinig hoop of uitzicht op de aankondiging tot versoepeling van de geldende maatregelen. Deze geluiden sijpelen inderdaad vanaf maandagavond al naar buiten.

Horeca Oost Gelre
Horecaondernemers uit Oost Gelre gingen zondag 6 december al gezamenlijk op de foto om de actie van KHN kracht bij te zetten. Ook hen staat het water aan de lippen. Maandagavond 20.00 uur brandden in vele horecazaken 5 minuten de lampen als onderdeel van de actie. Marion en Roland van Wijk van Rockcafé Taste in Groenlo maken, optimistisch en strijdbaar als ze altijd zijn, van de nood een deugd en knopen er een positief signaal aan vast doormiddel van een gezamenlijk plopmomentje; het openen en nuttigen van een Grolsch-beugel. Proosten op de horeca, het leven en op ‘weer open’! Hun oproep krijgt van vele kanten gehoor.

Petitie
Met onderstaande smeekbede schudde KHN afgelopen maandag aan de boom: “Tijd voor actie! STEUN DE HORECA! KHN lanceert vandaag de landelijke campagne #BlackMonday. Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omgaande met aanvullende steun en perspectief komt, meer dan 50 procent van de sector op korte termijn failliet gaat en honderdduizenden mensen op straat komen te staan. De horeca heeft twee concrete acties nodig van Den Haag: ‘Een concreet perspectief op heropening, inclusief datum’ en ‘Kom met gerichte extra steun; de NOW moet weer terug naar maximaal 90 procent, de TVL moet verhoogd worden naar 100 procent.’ KHN vraagt niets meer of minder van politiek Den Haag, het kabinet en de Tweede Kamer, dan dat ze nu écht in beweging komen. Geen woorden meer, maar daden! Steun de horeca en doe mee met #BlackMonday! #samensterker. Onderteken de online petitie. https://petities.nl/.../meer-steun-en-een-snelle...” Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken laat de pers maandagavond weten dat in de loop van deze week een plan van nieuwe steunmaatregelen te verwachten valt, zonder beloftes te doen.

Ilse Schutte van Markt 5 heeft de weinig perspectief biedende geluiden ook gehoord. Dinsdagmiddag haar reactie namens Horeca Oost Gelre. “We vonden dat we iets moesten doen. Zijn we met horecacollega’s uit geheel Oost Gelre samen op de foto gegaan. Op de foto staan we met balkjes voor de ogen als teken dat we nu allemaal onzichtbaar zijn en ‘Den Haag, asjeblieft steun ons om ons weer zichtbaar te maken.’ In Aalten hebben alle horecazaken de sleutels van hun bedrijf symbolisch ingeleverd bij burgemeester en wethouder. Zo doet iedere plaats iets op zijn eigen manier.” De sfeer onder de collega’s omschrijft Ilse als ‘spannend’. “We waren tot nu toe best wel positief maar nu het eerste bedrijf al zijn medewerkers heeft moeten ontslaan, dan wordt het er niet leuker op. Met geen uitzicht op omzet, wat moet je dan? Iedereen is nieuwe ideeën aan het ontplooien om te kijken hoe er omzet binnengehaald kan worden. Wijzelf hebben bijvoorbeeld medewerkers kunnen detacheren. Als je de loonkosten laag kunt houden kun je het langer volhouden. Ik vind dat de horeca zeer hard gestraft wordt ten opzichte van andere branches. Als ik zie wat bij andere bedrijven kan en bij ons ook kan, dan wordt de horeca onnodig hard gestraft.” Ook gasten begrijpen het niet. “Zij willen ook graag dat we weer opengaan. Zij weten dat wij de vorige keer al vele maatregelen hebben getroffen. Dat was best wel heel veilig, met het op afstand zitten.”

17 januari open?
De landelijke oproep om 17 januari ongeacht de maatregelen toch open te gaan levert in Oost Gelre wisselende reacties op. “Er is wel over gesproken, maar dat is nog zo ver weg. De een wil wel meedoen, de ander niet. Ik hoop dat we voor die datum toch wel weer iets hebben kunnen doen. December is helemaal afgeschreven. Nu maar hopen dat we in januari op voorwaarden weer open kunnen. Die 17 januari is natuurlijk vooral een drukmiddel richting regering. Ik weet zeker dat de helft van de horeca nu technisch failliet is. Als iedereen zijn schulden gaat opeisen dan gaan er veel omvallen. Maar goed, het is een wereldprobleem waar wij maar een heel klein onderdeel van zijn.”

Contacten met de lokale overheid zijn goed te noemen. "Vandaag (dinsdag,HW) zit het college ook bij elkaar om te kijken of de lokale overheid nog iets kan doen. Burgemeester Annette Bronsvoort en Wethouder Marieke Frank zijn maandag direct bij ons geweest toen ze van onze actie hadden vernomen. Erwin de Roo van City-Lido was er ook bij. Samen hebben we de situatie doorgenomen. Er is volop medeleven van hun kant. Ze nemen onze standpunten mee naar het collegeoverleg. Ze gaan kijken of ze ons tegemoet kunnen komen met de gemeentelijke heffingen en belastingen. Wij willen graag afstel natuurlijk. Ze willen er alles aan doen om ons te helpen. Hun steun geeft een goed gevoel. Er is elke week contact tussen gemeente en de horeca.” Toch is Ilse ook hoopvol. "Ik denk dat op het moment dat we weer kunnen het snel weer goed komt. Dat hebben we in de zomermaanden ook gezien. Zelfs zonder feestjes en evenementen.”