Henry Waalderbos, Els Grevers, Angela Krabbenborg en Jos Kolkman  (vlnr) zijn blij met de nieuwe bestemming van de oude pastorie in Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis

Henry Waalderbos, Els Grevers, Angela Krabbenborg en Jos Kolkman  (vlnr) zijn blij met de nieuwe bestemming van de oude pastorie in Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis

Wonen met zorg in de oude pastorie Zieuwent

Historisch wonen met modern comfort en zorg

ZIEUWENT - Een kleinschalig zorgcentrum in het dorp zelf; dat is een jarenlang gekoesterde wens in Zieuwent. Nadat eerdere pogingen stuk liepen, komt de grote wens van de Zieuwentse inwoners, vertegenwoordigd door Angela Krabbenborg en Jos Kolkman van Zieuwents Belang, uit; een woonzorgcentrum in de oude pastorie en het bijbehorende koetshuis naast de St. Werenfriduskerk in het hart van het dorp.

Lees verder op pagina 3

13 wooneenheden
De vergunning voor de verbouwing van het complex is rond en ook de bisschoppelijke toestemming is binnen. Zorgondernemer Els Grevers wordt het gezicht van het zorgcentrum dat voorlopig onder de projectnaam Woonzorg Zieuwent gaat opereren. “Bij meerdere zorghuizen heeft ze diverse managementfuncties bekleed en haar kennis en ervaring komen hier samen, Hierdoor wordt Woonzorg Zieuwent het ultieme zorghuis”, vertelt Krabbenborg enthousiast. In de voormalige pastorie worden dertien wooneenheden gecreëerd. Twee (mogelijk drie) van deze wooneenheden zijn bestemd voor echtparen, waarvan één van beiden zorg nodig heeft. Door het monumentale pand is elke kamer uniek en het huis grenst ook nog eens aan de prachtige pastorietuin.

Gezamenlijke huiskamer en keuken
Het naastgelegen koetshuis wordt een grote centrale huiskamer en kan gesplitst worden in twee aparte recreatieve ruimtes. “We bieden hier straks 24-uurs persoonsgerichte zorg. Wat dit huis uniek maakt is dat de bewoners zoveel mogelijk zichzelf kunnen blijven. Hun wensen en behoeften staan centraal en er is ruimte voor mooie belevenissen die hun leven kleur geven. De bewoners leven en eten samen, net als in een regulier huishouden. De maaltijden worden in de gezamenlijke ruimte genuttigd, mits de bewoners dit zelf ook willen”, legt Grevers uit. “Ouderen die door hun kwetsbare gezondheid niet meer thuis kunnen wonen, vinden hier een fijne, unieke plek in een omgeving die voor hen vertrouwd en passend is.”

Nieuwe werkgever
Voor Zieuwents Belang komt er, met de komst van de nieuwe Zieuwentse zorginstelling, een einde aan een jarenlange zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de pastorie. “Het pand staat al deels leeg sinds het vertrek van de pastor in 2007”, vertellen Krabbenborg en Kolkman. “Het is een mooi en statig pand dat we graag voor Zieuwent willen behouden. Met onze werkgroep zijn we jarenlang bezig geweest om een investeerder te vinden die het pand wil overnemen en er deze nieuwe maatschappelijke bestemming aan geeft. We zijn dan ook ontzettend blij dat dat is gelukt. Ook omdat we er een mooie nieuwe werkgever bij krijgen in Zieuwent.” Henry Waalderbos van de beheercommisie van de St. Werenfridus beaamt dat alle vrijwilligers van de kerk enorm trots zijn dat het nu zover is.

Indicatie
Het streven is om de verbouw van het monumentale pand eind 2021 af te ronden. “We hopen dan de eerste bewoners te kunnen verwelkomen. Uit de rapportage ‘De Achterhoek zorgt voor morgen’ blijkt dat twee derde van de bevolking in de gemeente Oost Gelre ouder is dan 65 jaar. Dat betekent dat de bevolking vergrijst en steeds meer mensen straks zorg nodig hebben. Woonzorg Zieuwent is er straks voor mensen met een psychogeriatrische of somatische zorgvraag die een indicatie hebben voor de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Deze indicatie kan worden aangevraagd bij het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ). Met die indicatie kan iemand op de wachtlijst worden geplaatst. “Ons aanbod groeit mee met de zorgvraag van de bewoners, zodat mensen in principe de rest van hun leven bij ons kunnen blijven wonen”, licht Grevers toe.

Meer informatie
De eigen huisarts blijft verantwoordelijk voor de medische zorg van de bewoners. Om aan de specifieke zorgvragen te voldoen wordt door Woonzorg Zieuwent een Specialist Ouderengeneeskunde (SOG) ingezet om de huisarts te ondersteunen bij de specifieke zorgvraag die op dat moment gevraagd wordt.

Meer informatie? Neem dan contact op via info@woonzorgzieuwent.nl of bel 06-4841 6962. Adresgegevens: Woonzorg Zieuwent, Harreveldseweg 39, 7136 LW Zieuwent.