De Acacia voor de Antoniushove.  Eigen foto

De Acacia voor de Antoniushove.  Eigen foto

Monumentale acacia krijgt als symbool een plek in park nieuwe
Antoniushove

‘De boom staat voor ouder worden en vergankelijk-heid ‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE- De Antoniushove is praktisch tegen de vlakte. De karakteristieke acacia die ervoor stond is geveld. Er zijn mensen die zich afvragen wat er met deze prachtige boom gebeurd is. De Bomenwacht Oost Gelre heeft, in overleg met de projectmanager van de Antoniushove en de ontwerper van de groenvoorziening, ervoor gezorgd dat hij een eervolle plek krijgt in het park rondom het nieuwe gebouw.

Henk Bastiaansen en Carel ten Have, leden van de Bomenwacht Oost Gelre, vertellen: ”De boom was een opvallend beeld voor de mensen in de Antoniushove en dat is nu gevallen. De bewoners keken er jarenlang dagelijks op uit. Ook bezoekers en passerende wandelaars kenden waarde aan de boom toe. Daarom is het goed dat hij een plek in het nieuwe park krijgt. We willen iedereen laten zien dat de boom nog steeds historische en symbolische waarde heeft. ”

Vergankelijkheid
“De boom stamt uit 1910 en was majestueus. Hij had een brede kroonprojectie en stond dominant in het zicht. Hij stond al bij de villa Van Basten Batenburg, die later plaats maakte voor de Antoniushove. De boom was niet te handhaven bij de geplande nieuwbouw en is overigens al sinds 1970 aan het afsterven. Vandaar dat voor deze oplossing gekozen is,” leggen Henk en Carel uit. “De boom wordt een liggend monument. Er komt een bordje bij te staan met uitleg over de symboliek en geschiedenis. Als iemand een suggestie heeft voor een naam, dan horen we dat graag. Een bewoner van de Antoniushove noemde de boom altijd ‘De Dirigent’ vanwege de brede takken die wijd uit stonden. Een van de bezoekers vond dat de boom niet zomaar weg mocht en vroeg ons of wij daar iets aan konden doen. Zo merkten we dat deze boom echt leeft in Lichtenvoorde. De symboliek van de boom is heel mooi. Voor ons staat hij voor het leven. Eerst sta je daar volop in en dan sterf je. Dat gebeurt met iedereen. De boom staat voor ouder worden en vergankelijkheid. Als liggend monument is hij een dirigent die niet meer rechtop kan staan, en ligt uit te rusten. Een eervolle plek vinden is het laatste wat we voor de boom kunnen doen.”

Bewustzijn
“In 2019 zijn wij betrokken geweest bij de bouwvergaderingen van de Antoniushove. We hebben gepleit voor het behoud van zo veel mogelijk bomen en groen. Er is rekening met onze wensen gehouden. Helaas hebben we de monumentale Acacia en de Tamme Kastanje niet kunnen redden,” betreuren Henk en Carel. “Bomen kunnen oud worden, mits de omstandigheden niet veranderen. Door o.a. nieuwbouw, wegenbouw en bekabeling hebben de bomen veel te lijden. Monumentale bomen gaan sluipenderwijs verloren."

'We willen
laten zien
dat de boom
nog steeds
historische
en symbolische waarde
heeft'


De Bomenwacht is een klankbordgroep voor de gemeente en probeert goed voor bomen te zorgen. "Bomen zijn onder andere belangrijk vanwege de opvang van CO2 en voor klimaatbeheersing. Groen in een wijk geeft een gevoel van welzijn en zorgt voor koelte in de zomer. We merken dat de laatste tijd door corona veel meer bewustzijn voor bomen en natuur is gekomen. De mensen kunnen nergens naartoe en trekken massaal de natuur in. Mede door aandacht voor deze boom te vragen probeert de Bomenwacht de betrokkenheid van inwoners uit Oost Gelre bij het openbaar groen in het algemeen en bomen in het bijzonder te verhogen.”

www.bomenwacht-oostgelre.nl

De gevelde Acacia. Eigen foto
Villa Basten Batenburg in 1910 waar de Acacia eerst voor stond. Eigen foto
De gevelde Acacia. Eigen foto
De Acacia voor de Antoniushove. Eigen foto
De Acacia voor de Antoniushove. Eigen foto