Henk Oonk deelt zijn flyers uit voor de Jumbo in Lichtenvoorde. Foto: Ruben Meijerink
Henk Oonk deelt zijn flyers uit voor de Jumbo in Lichtenvoorde. Foto: Ruben Meijerink

Henk Oonk vraagt flyerend om begrip voor boeren

Mensen informeren over lege schappen en over stikstof

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE – Konijnenboer Henk Oonk uit Vragender stond maandagmiddag vier uur lang, van half 2 tot half 6, voor de Jumbo in Lichtenvoorde. Hij deelde daar flyers uit waarin uitgelegd wordt waarom de boeren protesteren, flyers waarvoor hijzelf de teksten schreef. Met name om begrip te kweken voor de deels lege schappen in de supermarkten, na de blokkadeacties door boeren bij distributiecentra de dagen ervoor. Daarnaast om mensen beter te informeren over de stikstofproblematiek. “95% van de supermarktbezoekers hier in het dorp reageerde positief”, vertelt Oonk.

Supermarktondernemer overstag
Het kostte hem nog wel wat overredingskracht voordat hij toestemming kreeg van supermarktondernemer Pascal Bennink om op diens Jumbo-terrein te flyeren. Tenslotte zijn de boeren en de supermarkten momenteel toch min of meer elkaars tegenstanders. “Ik heb een klein kwartier met Pascal aan de telefoon gezeten, daarna heb ik hem een flyer gestuurd, en toen vond hij het gelukkig goed. De flyers die ik niet kwijt werd, mocht ik zelfs in de winkel neerleggen. ‘We staan eigenlijk aan dezelfde kant’, zei hij.”
Oonks medestander Martin Klein Holkenborg flyerde diezelfde middag bij de Albert Heijn in Lichtenvoorde, nadat de Lidl en de Aldi er geen prijs op stelden. “We hadden natuurlijk daar op de parkeerplaats kunnen gaan staan, buiten hun eigen terrein,” zegt Oonk, “maar we willen geen vervelend gevoel geven aan mensen of winkels.”

Verschillende reacties
Op zijn eigen actiestek bij de Jumbo reageerde het leeuwendeel dus positief. “Veel mensen zeiden ‘ga zo door’ of ‘dat had je eerder moeten doen’.” Heel andere reacties waren er ook wel: “Bijvoorbeeld ‘ga op het Binnenhof de boel platgooien’ of ‘jullie moeten gewoon stoppen met boeren’.”
In de flyer wordt onder andere ingegaan op de stikstofproblematiek, een voor de boeren belangrijke reden voor hun protesten. Oonk: “Die is complex, negen van de tien mensen begrijpen het niet goed en de media leggen het niet goed uit. Dat kost allemaal te veel tijd. Dus ik hoop dat mijn tekst meer duidelijk maakt.”

Nu is het moment
In totaal zijn er zo’n 2000 flyers gemaakt, gesponsord door loonbedrijven uit Oonks omgeving, die naast Lichtenvoorde ook uitgedeeld zijn in een aantal omliggende plaatsen. En de actie ging dinsdag en dagen erna nog verder, op verschillende plekken in het land. “Het is belangrijk dat we het nu doen. Om uit te leggen waarom de schappen hier en daar leger zijn. Volgende week ligt alles in de winkels weer vol en dan zijn de mensen het weer vergeten.”