Sandra Vanreys, hier met Tim Ebbers, tijdens haar Veranda Zomersessies, zal liedjes uit haar brede oeuvre zal zingen. Foto: Henri Walterbos

Sandra Vanreys, hier met Tim Ebbers, tijdens haar Veranda Zomersessies, zal liedjes uit haar brede oeuvre zal zingen. Foto: Henri Walterbos

‘Marga's Arbeidsvitamine' met kerstgroeten en optredens voor bewoners Marga Klompé

ACHTERHOEK - Een hart onder de riem voor de bewoners van de veertien locaties van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) in de aanloop naar kerst toe. Vrijdag 18 december verzorgt de ZSOM de live stream ‘Marga’s Arbeidsvitamine’ voor alle bewoners en medewerkers van SZMK.

Door Henri Walterbos

Er zijn liveoptredens van Achterhoekse artiesten als Hans Keuper (Boh Foi Toch) die een kerstverhaal zal vertellen, Trio Deja Vu met een act a la The Andrew Sisters, Xandra Storm met haar speciale orgel ‘Orgue de Barbarie’ en zangeres Sandra Vanreys die liedjes uit haar brede oeuvre ten gehore zal brengen. De diverse optredens worden afgewisseld met ingezonden filmpjes met groeten en boodschappen van familieleden voor bewoners maar ook leuke bijdrages vanuit de tehuizen zelf en Peer Tof.

Door iedereen te volgen
Via de site van ZSOM (www.zsom.nl) is deze live ‘Hart onder de riem’ uitzending, van 10.00 tot 15.00 uur, middels een You Tube link door iedereen te volgen. “We hebben ook nog inzendingen van Muziekvereniging Groenlo, KWOV uit Winterswijk, de Eendracht uit Aalten. Het is een zeer gevarieerd programma. We denken echt dat het een lichtpuntje is voor al die bewoners van Marga Klompé. Gedurende de uitzending zal er tussendoor ook nog een kleine bingo zijn voor de bewoners, waarmee prijsjes zijn te winnen.”

De uitzending komt live uit zaal ’t Kormelink in de Molenberg Groenlo, eveneens de thuisbasis van ZSOM, de Ziekenomroep Sound Of Music Groenlo. De uitzending is in alle veertien locaties van Marga Klompé te volgen voor bewoners en medewerkers. Marga Klompé is gevestigd in Groenlo, Lichtenvoorde, Beltrum, Aalten, Winterswijk (4 locaties), Meddo, Bredevoort, Aalten (3 locaties), Lochem, Laren.

De ZSOM heeft in haar ruim 40-jarig bestaan een grote naam opgebouwd in het registreren en live uitzenden van grote producties als carnavalsoptocht Groenlo, openluchtspelen, Bloemencorso's en theaterproducties in de gehele Achterhoek en The Passion Lichtenvoorde. De livestream is een nieuwe ervaring. "Hier hebben we al volop mee geëxperimenteerd.”

Overweldigend
“Het is echt overweldigend wat er aan filmpjes is binnengekomen,” vertelt Sjaak Hulshof van ZSOM. “Ik had bijna tranen van ontroering in mijn ogen toen ik zag wat er ingestuurd is. Bewoners die wat doen, familieleden en medewerkers, liedjes zingen en zo. In totaal zijn er zo’n 90 filmpjes ingestuurd. Het wordt op deze manier een mix en aaneenschakeling van live-optredens en filmpjes. Een half uur van tevoren beginnen we met het draaien van door bewoners aangevraagde verzoekplaatjes. Na afloop doen we hetzelfde.”

De uitzending is bestemd en gemaakt voor de bewoners en medewerkers maar iedereen die het leuk vindt kan het live volgen. “Er mag geen live-publiek aanwezig zijn. De livestream is een mooie manier voor familieleden en bekenden om de uitzending te volgen en ook de eigen groeten of wat men voor een dierbare heeft ingesproken voorbij te zien komen.

Heftig jaar
Het initiatief komt vanuit Marga Klompé. “Terugkijkend op 2020 ziet men dat het een behoorlijk heftig jaar is geweest. Op deze manier wil men in deze donkere dagen iets gezelligs terugdoen naar alle bewoners van Marga Klompé. Initiatiefnemers zijn Sandra Veerbeek, Hans Onstenk en Nathalie Hoitink. Zij zitten ook in die werkgroep die al die voorbereidingen hebben gedaan. De bewoners kunnen de uitzending volgen op hun eigen kamer. Het personeel zorgt ervoor dat alle tv’s goed zijn afgestemd.”

Uitdaging
Het nonstopprogramma wordt aan elkaar gepraat door Arno Klein Goldewijk van de ZSOM. De vrijwilligers van ZSOM hebben er zin in. “Stel voor dat het een succes is. Misschien kunnen we het volgend jaar wel veel breder trekken,” kijkt een enthousiaste Hulshof al vooruit. “Het is voor ons een hele uitdaging om dit te mogen realiseren, maar ik denk dat het straks naar meer zal smaken.”