Prettige vergrendelingsdagen

Oftewel merry lockdowndays. Maar ik probeer onnodig Engels te vermijden in onze lokale kranten, om dicht bij de mensen te blijven, bij onze roots.

Maar worden die dagen wel zo prettig? Tot 19 januari zit het land dus meer op slot dan ooit eerder tijdens de coronacrisis. Meer op slot dan wanneer dan ook sinds de oorlog. En dan bedoel ik die echte oorlog: de Tweede Wereldoorlog.

Ik heb geen enkele pretentie meer te weten of dit goed is van Mark, Hugo en de rest, of dat het anders had gemoeten. Maar leuk is het natuurlijk voor niemand. Althans voor bijna niemand.
Wel weet ik dat ik helemaal niks snap van het feit dat gebedshuizen wel open mogen blijven. Het staat in de grondwet, redeneren sommigen. Ja, godsdienstvrijheid staat in de grondwet, maar dat is toch helemaal niet aan de orde, beperking van de godsdienstvrijheid?!
En ook al mogen ze dan (grond)wettelijk open blijven, dan snap ik niet dat de kerken, moskeeƫn, synagogen enzo zelf niet het enige wijze besluit nemen: dicht die gebouwen!

De grote bazen - of is het dezelfde baas, onder verschillende namen - zijn het met mij eens. Ik heb God geappt en Allah ge-sms't (hij ligt toch wat achter), maar ze waren het Beiden met mij eens.
Om God te ontmoeten, hoef je helemaal niet naar bijvoorbeeld de kerk. Hij bezorgt aan huis, net als de supermarkten; als die regionale afgodjes, de boeren, het tenminste mogelijk maken.
Of is een kerk soms een essentiƫle winkel? Met name de rooms-katholieke kerk - marktleider in een krimpende markt in Oost Gelre - met brood voor het volk en voor het personeel ook nog wijn.
Ik dacht het niet. Het is een funshop.
Bovendien: door niet naar de kerk te gaan, beperk je de reisbewegingen, zeker nu het aantal in gebruik zijnde kerken steeds kleiner wordt.
En de prachtige kerkgebouwen blijven van buiten gewoon te bezichtigen, want wandelen (let op het aantal!) mag. En ook in onze roomse enclave is het overgrote deel van de bevolking vooral gecharmeerd van de rk-buitenkant.

Nepnieuws (fake news) is er al genoeg, mensen kunnen best een tijdje zonder wat de pastoor, imam of rabbijn ze voorschotelt. Al moet ik wel zeggen dat die verklede voorgangers wel consequent zijn door al eeuwen lang tenminste hetzelfde fake news te superspreaden.