Onno Raspe (l) en Erwin Hoftijser voor de toog van brouwerij Wentersch. Foto: Han van de Laar
Onno Raspe (l) en Erwin Hoftijser voor de toog van brouwerij Wentersch. Foto: Han van de Laar

Bierbrouwerij Wentersch: Achterhoeks bier om trots op te zijn

WINTERSWIJK - De Achterhoek heeft een naam hoog te houden als het om bierbrouwerijen gaat. Uiteraard met als bekendste brouwer Grolsch, ooit begonnen in Groenlo. Of Brouwerij Wentersch in Winterswijk ook zo bekend gaat worden, is nu natuurlijk nog de vraag. Aan de kwaliteit van het grote aantal verschillende soorten bier zal het in ieder geval niet liggen.

Door Han van de Laar

‘Het begon
als hobby,
maar we
pakken het
wel
professioneel
aan’

Vanwege enkele personele wisselingen en uitbreiding van het aandeelhouderschap zet Brouwerij Wentersch zich weer opnieuw op de kaart. Bart Looman, oprichter en aandeelhouder: “We zijn hier mee begonnen als hobby, maar inmiddels zijn we een professioneel bedrijf geworden. We beschikken over professionele apparatuur, gebruiken bijna uitsluitend de beste streekingrediënten, zoals mout uit Ratum en hop uit Zieuwent. Met Erwin Hoftijser en Onno Raspe hebben we topbrouwers in ons midden!”

Tien vaste bieren
Onno heeft onder andere dertig jaar bij de Grolsch gewerkt en daar bijvoorbeeld Het Kanon ontwikkeld. Tevens was hij nog tien jaar bij Heineken in dienst. “We hebben al 27 verschillende soorten bieren gemaakt hier bij Wentersch, waaronder ook veel eenmalige jubileumbieren met een beperkte oplage. We voeren momenteel tien vaste biersoorten, zoals bockbier, Achterhoek IPA, blond, witbier, weizen, tripel en quadrupel. Een aantal bieren wordt ook op fust uitgeleverd en geschonken. Het Achterhoekse blonde Oerbier is hier een goed voorbeeld van.”

Verkoop
Naast het brouwen is er natuurlijk ook veel aandacht voor de verkoop. Zonder afzet ben je al snel uit gebrouwen. Veel van de grotere supermarkten in de Achterhoek, maar eveneens daarbuiten, verkopen de bieren. Daarnaast is Wentersch bier tevens in steeds meer slijterijen te vinden. Eén afzetgebied ligt nu stil. Vanwege de lockdown zijn de cafés en restaurants gesloten. Toch merkt medeaandeelhouder Lars Buil op dat er in 2020 meer omzet is dan in 2019, ondanks het corona-virus. “Als dadelijk alles weer normaal wordt, kunnen we zeer optimistisch zijn over de groei.”

Nieuwe directeur
Met de komst van de uit IJzerlo afkomstige Erwin Hoftijser werd in 2019 de juiste persoon gevonden om de brouwerij te leiden. “Als brouwer moet je de kwaliteit van je bier op orde hebben. Dat is het eerste waar ik de focus op heb gelegd. Door die garantie blijven de mensen ons bier kopen. We horen dan ook tevreden geluiden. We doen het trouwens niet alleen. Er zijn ook veel vrijwilligers die helpen, onder meer bij het brouwen, afvullen en bezorgen van het bier. Daar zijn we heel blij mee.” Eg Waaijman, ook onlangs toegetreden als aandeelhouder en vrijwilliger: “Wat we nog graag zouden willen, is een afzetgebied in het centrum van Winterswijk. Zowel een verkooppunt voor de flessen of cadeauverpakkingen, als ook een plek om gezellig te zitten en meer over ons product te horen. In normale tijden geven we ook rondleidingen op de vrijdag en zaterdag in de brouwerij.”

Bierbrouwerij Wentersch is te vinden aan de Groenlosweg 75. Voor nadere info, zie www.wentersch.nl en Facebook en Instagram. De winkel is geopend op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.