Super

We zijn bijna gekomen aan het einde van het vreemdste jaar uit in elk geval mijn geschiedenis.

Het kon ook weleens het laatste jaar zijn, misschien is dit wel de laatste column die ik ooit schrijf in de laatste Elna en Groenlose Gids ooit. Want nu dat coronavirus aan het muteren is, lijkt me dat de totale armageddon niet meer lang kan duren. Dus: maak je kerstpakket op en al je geld. Winkeliers: doe je winkel open.

Ik kan steeds minder goed tegen dat beleid van Mark Rutte. Ik begin zelfs een hekel te krijgen aan die voornaam. Wat natuurlijk onzin is, want ik ook een paar dierbare mensen die Mark heten.
Erg sneu dat Lesli in Lichtenvoorde en Reinders in Groenlo nog even een extra doodschop krijgen. Eerst het vuurwerkverbod, met uitzondering van de lichtste categorie. Maar nu met de strengste lockdown mogen de vuurwerkwinkels ook dat niet meer verkopen, toen zelfs niet af laten halen, toen zelfs niet meer bezorgen. De supermarkten wel, zoals die enorme Duitse ketens.
Ik zie overal van die goedbedoelde adviezen: koop bij uw lokale ondernemers. Maar die zijn bijna allemaal dicht. Koop bij uw lokale vestiging van grote ketens, dat kan dan nog wel.
Gelukkig kun je in de supermarkten ook ondergoed en sokken kopen, want als je dat maar lang genoeg uitstelt, worden ook die vanzelf een keer essentieel.
En mocht je bij het carbidschieten gewond raken: geen probleem, de drogisterijen zijn wel gewoon open. Hoewel je ook wel verschillende drogisterijdingen bij de supermarkten kunt kopen. Dus waarom die drogisterijen dan open mochten blijven? Erg sneu voor de supermarkten.
Omdat er geen ene reet te doen is deze feestdagen, heb je mooi tijd om te lezen. Na deze column zal ik eens beginnen aan een boek. De boekhandels zijn weliswaar dicht, maar bij de betere supermarkten kun je ook boeken kopen, in elk geval de geijkte bestsellers.
Ik wil mijnheer Rutte bedanken voor het doodmaken van onze - toch al vrij bescheiden - winkelkernen, in een tempo dat het virus in zijn eentje nooit voor elkaar had gekregen.

Nou ja, de man heeft het moeilijk, ik had het misschien niet eens beter gekund.
Ik wens iedereen superprettige kerstdagen. Ook mijnheer Rutte.
En voor de rest hoop ik op behoorlijk stille dagen, niet zeiken over dat je maar met een paar mensen kunt zijn, doe eens meewerken. Twee wijzen zijn ook wijzen. Zeker als ze uit het oosten komen.

postscriptum: Hoe is het eigenlijk met Gretha Thunberg? Heeft zij wel school?