Vrees voor overlast van corsohallen

Buurt wil naar Raad van State

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De meerderheid van de gemeenteraad van Oost Gelre stemt in met de aankoop van een terrein bij de waterzuivering in Lichtenvoorde voor een corsolocatie.

De buurt is niet enthousiast, zegt buurtbewoner Robert Elferink. Hij zegt dat er geen hoor- en wederhoor is toegepast en dat er onvoldoende met de buurt is gecommuniceerd. “De omwonenden willen graag in gesprek maar dan wel voordat er besluiten worden genomen.” De buurt vreest voor geluids-, verkeers-, en lichtoverlast. “Er is zeker draagkracht voor een kleinschalig plan, voor 2 of 3 hallen. Maar zeker niet meer”, legt Elferink uit. Joost Wolters van corsogroep Zeskamp beschrijft de nood van de groep. “Wij hebben 130 actieve leden, een groot deel is onder de 25 jaar. We hebben passie voor het corso. Drie jaar geleden is onze bouwtent verwoest door een storm. We hebben toen alles op alles gezet om toch mee te kunnen doen en dat is gelukt, we werden tweede. Komend jaar is ons laatste jaar op de huidige locatie. Het is heel moeilijk om een nieuwe plek te vinden. Wij hebben geen diepe zakken maar wel een groot hart voor het corso. Een plek voor meerdere groepen is de enige structurele oplossing.”

Te belastend
De PvdA vindt 7 bouwhallen te belastend voor de locatie en stemt tegen. “Voor een aanvaardbare belasting is het beter het aantal terug te brengen naar 3 of 4 hallen, net als aan de Lievelderweg”, zegt Annelies Donderwinkel. D66 stemt in met het voorstel. “Dit is de beste oplossing”, zegt Jerry van der Meulen. OLW zegt dat er uitgebreid onderzoek is gedaan en dat dit voorstel als beste uit de bus komt en stemt in. OOG vindt dat er rommelig en ongestructureerd te werk is gegaan. “Er is argwaan bij de buurt. De lucht moet geklaard worden. We hebben een verantwoordelijkheid naar onze burgers, 7 groepen op 1 locatie geeft overlast”, zegt Freek Jansen.

Meest geschikt
VVD vindt het corso een sociaal en verbindend evenement. “Als er geen huisvesting is, zullen groepen ophouden te bestaan. Deze plek is het meest geschikt en wij stemmen dan ook in”, zegt Ellen Dusseldorp. Het CDA vindt dat je wel wat moet over hebben voor het in stand houden van het corso. “Dit evenement wordt ernstig bedreigd door een tekort aan geschikte bouwlocaties. Met deze plek bieden we een structurele oplossing”, zegt Walter Leemreize. De partij stemt in en dat doet ook NLog. Het voorstel wordt uiteindelijk met 18 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen.

Raad van State
De buurtbewoners Boschlaan/Voshuttedijk gaven op voorhand al aan naar de Raad van State te stappen: “Wij verzoeken de Raad nogmaals vriendelijk doch dringend om op basis van het ontbreken van draagvlak onder buurtbewoners niet akkoord te gaan met het voorgestelde plan en derhalve het College de opdracht te geven om tot planverbetering te komen. Indien de gemeente besluit om zonder overeenstemming met de omwonenden het plan ten uitvoer te brengen, is de buurt voornemens de bezwaren tot op het niveau van de Raad van State kenbaar te maken”, zo schrijven de omwonenden.

Wordt vervolgd.